fbpx
 
Tipul de autobuz implicat în accidentul din aprilie 2018 Tipul de autobuz implicat în accidentul din aprilie 2018

Stupefiant: călător îmbrăcat în gips dintr-o frână bruscă de autobuz. Șold rupt și bazin fisurat


Instanța i-a dat bărbatului despăgubiri de 5.000 de euro, bazându-se pe raportul procurorului.

Un bărbat din Iași a avut nevoie de 55-60 de zile de îngrijiri medicale după ce șoferul unui autobuz al Companiei de Transport Public a pus brusc o frână, iar călătorul a căzut și s-a accidentat grav. La proces, șoferul, susținut de Companie, nu și-a recunoscut vina. Judecătorul a decis, însă, că a fost vorba de neatenție în conducere și i-a acordat victimei daune morale de 5.000 de euro.

Cercetat penal

În fața judecătorilor, Mihai Morariu, un bărbat de 57 de ani din Lunca Cetățuii, a povestit că incidentul a avut loc la data de 11 aprilie 2018, ora 12, în timp ce se afla într-un autobuz al Companiei de Transport Public (CTP) Iași.

Morariu a susținut că șoferul Corneliu Mercaș, în timp ce conducea un autobuz marca Den Oudsten, în Piața Podu Roș, la intersecția cu Șoseaua Națională, ”pe fondul neatenției în conducere, a frânat brusc, moment în care reclamantul, călător în autobuz, s-a dezechilibrat și s-a lovit de bara metalică de susținere din dreptul ușii din față a vehiculului. Astfel, în urma accidentului rutier a rezultat vătămarea reclamantului, care a suferit leziuni ce au necesitat 55-60 zile îngrijiri medicale pentru vindecare, potrivit raportului de primă expertiză medico-legală din 21.08.2018.”

El a fost diagnosticat cu contuzie cervicală, contuzie hemitorace stâng posterior, contuzie bazin, fractură șold stâng.

Ulterior, șoferul a fost cercetat penal pentru ”vătămare corporală din culpă”, dar cazul a fost clasat. Cu toate acestea, una dintre concluziile procurorilor a fost decisivă în dosarul civil, pentru daune, intentat apoi de Morariu.

CTP a dat vina pe un taxi neidentificat

Victima a cerut judecătorilor să oblige CTP la plata sumei de 7.383 lei cu titlu de daune materiale, reprezentând contravaloarea cheltuielilor efectuate în perioada spitalizării, cheltuieli cu deplasările la instituții medicale de specialitate, tratament medicamentos, echivalentul câștigului din muncă, contravaloarea serviciului acordat pentru îngrijirea reclamantului pe perioada cât a fost imobilizat la pat, plus la plata sumei de 10.000 euro, echivalent în lei, reprezentând ”daune morale pentru suferințele fizice și psihice intense pricinuite ce au dus la degradarea vieții sub plan medical, personal, social”.

La proces a urmat o încercare a șoferului și CTP de a da vina pe Morariu pentru accident. Primul a declarat că, la un moment dat, a frânat brusc pentru a evita să lovească alte mașini din trafic. Compania a marșat pe aceeași variantă a unei mașini care nu a respectat regulile de circulație, indicând la un termen al procesului că era un autoturism taxi cu număr de circulație neidentificat, iar la altul, de două autovehicule care au efectuat manevra de schimbare a direcției de deplasare fără a se asigura corespunzător.

Victima nu s-a ținut strâns de bară

Mai mult, CTP a susținut că Morariu ”nu a respectat normele privind mijloacele de transport, nu s-a asigurat în vederea deplasării și din echilibrul precar a căzut și a suferit anumite vătămări. În mijloacele de transport în comun sunt afișate mențiuni cu privire la obligarea călătorilor de a se ține de barele din dotare. Reclamantul era obligat la o anume conduită la îmbarcarea și în timpul călătoriei în mijloacele de transport în comun, conduită ce nu a fost respectată. Reclamantul a fost singurul pasager care a fost accidentat întrucât nu avea nici un punct de sprijin, fiind în picioare și fără a se ține în mod corect de bară, a căzut și a suferit vătămări corporale. Culpa exclusivă pentru producerea prejudiciului suferit revine reclamantului însuși (...)”.

CTP s-a aventurat chiar să speculeze că ”este posibil ca reclamantul să se fi dezechilibrat și să fi căzut din alte motive decât mișcarea bruscă a autobuzului, cum ar fi starea de sănătate sau de oboseală a acestuia, vârsta (...)”.

Concluzia procurorilor: eroarea șoferului

Pentru judecător, ce a contat, însă, a fost concluzia dosarului penal, în care s-a stabilit faptul că accidentul rutier s-a produs pe fondul neatenției în conducere a conducătorului auto Mercaș.

CTP a respins această variantă, pe motiv că ”nu este susținută de nicio probă concludentă care să fi fost administrată în cauză, nici de acte (expertiză tehnică judiciară), nici de declarațiile conducătorului auto”.

Compania a mai cerut ca lui Morariu să nu-i fie acordate nici daune materiale pentru că nu au fost dovedite cu înscrisuri justificative, iar cele morale, în caz că urmau a fi acordate, să fie ”relativ reduse”.

„O reparație adecvată și echitabilă”

În sentință, judecătorul a stabilit că Mercaș nu a respectat prevederile legale care stipulează că participanții la trafic trebuie să aibă un comportament care să nu afecteze fluența și siguranța circulației, să nu pună în pericol viața sau integritatea corporală a persoanelor și să nu aducă prejudicii proprietății publice ori private.

Cum autobuzul condus de el și aparținând CTP era asigurat, instanța a stabilit că asigurătorul să-i plătească lui Morariu suma de 3.666,11 lei, plus venitul venitul minim net pe economie pe două luni (11.04.2018 – 10.05.2018 și 11.05.-10.06.2018), cu titlu de daune materiale, pe motiv că nu a mai putut lucra.

În ceea ce privește daunele morale, judecătorul a constatat ”că starea reclamantului de supărare constantă, de deprimare și tristețe este consecința firească a schimbărilor negative ce au intervenit în viața sa. Nu poate fi contestat faptul că reclamantul era, înainte de accident, o persoană activă (...) Or, în condițiile în care leziunile produse au implicat o stare de repaus, este cert că reclamantul nu a mai putut să-și desfășoare viața privată și cea socială în aceleași condiții”.

Prin urmare, i-au afost acordate daune morale în cuantum de 5.000 euro, ca ”o reparație adecvată și echitabilă de natură a compensa într-o manieră rezonabilă durerile fizice și morale”.

Asigurătorul CTP a depus însă apel, procesul urmând a fi reluat la Tribunal. Primul termen al procesului nu a fost încă stabilit.

Article image
În anii ’90 a dispărut Autogara, iar până în 2020 n-am putut construi alta. Primarul nu are soluții, banii se duc pe „funcționalitate”, adică salarii și cheltuieli de zi cu zi. Maidanul de la Gară e o rușine pentru Iași. Oamenii stau pe bordurile de pe margini, pentru că s-ar umple de noroi. Taxiurile nu intră în mlaștina aceea, așa că descarcă bagajele călătorilor direct în stradă. În Bularga e la fel. La Vama Veche, câtev...
Autor Cezar Moraru Reportaje 29 Ianuarie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30