fbpx
 
Editorial Gabriel GACHI. Alien: cine l-a plantat pe Chirica în noul corp-gazdă PNL

Editorial Gabriel GACHI. Alien: cine l-a plantat pe Chirica în noul corp-gazdă PNL


Chirica era atât de liberal încât, dacă nu-l băga Flutur în PNL, s-ar fi înscris în PSD.

Noul hibrid creat va unifica mafia personală a lui Chirica, aflată la butoane din vremea lui Nichita sau chiar din perioada lui Simirad, cu o minoritate hrăpăreaţă şi profund viciată din actualul PNL. Noii favoriţi care preiau frâiele PNL Iaşi nici nu mai erau acceptaţi în filială, se autosuspendaseră şi visau la preluarea afacerilor cu statul şi a funcţiilor publice odată cu expansiunea electorală a lui Mihai Chirica. Aceştia sunt puţini în PNL, dar erau la vârful organizaţiei şi sunt cei care au subminat forţa mesajului anti-Chirica, pro-schimbare, estompându-l şi conservând imaginea actualului primar. Toate dezvăluirile despre hoţiile lui Mihai Chirica din perioada 2015-2019, pe care REPORTER le va recontabiliza, pentru a rămâne în memoria publică, au fost ignorate de grupul celor mai influenţi membri PNL, făcându-le să se evapore în aer ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic. Scorul din sondaje nu este performanța reală a lui Chirica, ci reflectă ajutorul esenţial pe care i l-au dat, într-un plan de anduranţă, aliaţii săi din PNL. Nicio slăbiciune managerială a lui Chirica nu a fost exploatată de aşa-zişii adversari politici din PNL. Costel Alexe a fost mut ca o lebădă, dar în paralel şi-a extins influenţa în zona imobiliară şi a devenit un jucător cu pretenţii. Alexe a făcut primul milion în aceşti ani de împărtăşire a aceloraşi idealuri cu Mihai Chirica. Vocea lui Marius Bodea a fost singulară, izolată, oamenii n-au fost lăsaţi să cunoască un model alternativ de lider în serviciul public.

Viaţa l-a purtat pe Mihai Chirica în mijlocul unor interese financiare enorme, fiind un simplu pion nimerit în locul potrivit şi căruia i s-a dat un rol şi i s-a acordat un sprijin. Consorţiul imobiliaro-edilitar constituit între fiefurile baronilor din Iaşi, Suceava şi Botoşani va erupe în următorul ciclu electoral. Primele semne, materializate în proiecte rezidenţiale şi licitaţii publice de milioane de euro, au apărut în a doua jumătate a anului 2019. Sunt zeci de milioane de euro implicate în aceste proiecte uriaşe, iar Chirica s-a nimerit să fie de mult în interiorul grupului care, întâmplător, îmbrăţişează culorile liberale. Totul e faţadă, sunt doar afaceri, politica n-are niciun rol efectiv, e pur decorativă.

Chirica s-a nimerit în exerciţiul funcţiunii, acolo unde Nichita i-a dat aripi, şi când o multinaţională cu interese mari în servicii s-a intersectat cu Iaşul. A fost un alt picior de sprijin, pentru că aceasta avea nevoie de piaţa Iaşului, iar Chirica a fost luat la pachet, cu aerul său de elev ascultător, alterat moral şi garantând continuitate. Un om verificat îndelung în mandatele lui Gheorghe Nichita.

Deep state-ul nu se predă în fața succesului formidabil al lui Chirica în sondaje, ci a lucrat îndelung la ascensiunea şi menţinerea acestuia. E o construcţie foarte laborioasă, nu o constatare de ultimă oră a unei realităţi de moment, surprinzătoare şi irefutabile. Chirica poate fi exterminat sau menţinut pe baza unor decizii care pot fi executate în câteva zile. Fenomenul corupt e arhicunoscut.

Mi-a atras atenţia modul în care acest primar a început să sugereze cu jumătate de gură, în toamna anului 2019, că, ușor-ușor, a pus ordine în Serviciul de Urbanism al Primăriei. Adică abia în ultimul său an de mandat a început să cureţe din practicile mafiote care au îngrozit oraşul. E un instantaneu bun al administraţiei Chirica.

Adică s-au făcut blocuri fără autorizaţii, cu recepţii false, inspectorii au luat șpagă, Harabagiu s-a erijat în dealerul marilor tunuri cu marje de 60% pe clădire, arhitectul-șef Mustiață a făcut tranzacţii cu un imobiliar, Chirica însuşi a adus samsarii la cumătrie, dar, uite, încercăm să ne vindecăm, facem lucrurile mai cumpătat, nu mai suntem Chicago - anii '30, suntem în cură de dezintoxicare.

Asta vine aşa: corupţia a rămas nepedepsită, sistemul judiciar a dat doar nişte recomandări. Întrebarea este: cine v-ar ierta, pe voi, ieşeni, după trei ani de jafuri, bătându-vă un pic la fund şi cerându-vă să nu mai faceţi? Asta e anomalia cu PNL înglobat în Chirica. Pe noi, muritorii, nimeni nu ne iartă. Un sistem murdar nu poate fi şters cu buretele. El nu poate decât continua.

Article image
Deși se prezintă în fața opiniei publice ca un cetățean cinstit, politician reformator și democrat, primarul Mihai Chirica este exact opusul. Cariera sa este presărată de nepotisme, suspiciuni de corupție, decizii adminitrative greșite, rasism și dosare penale. În unul dintre aceste dosare este inculpat, în altul Agenția Națională de Integritate îi verifică averea, iar în altul DNA anchetează modul în care bebelușul său de ...
Autor cristi tanasa Reportaje 19 Februarie 2020


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30