fbpx
Deputatul PMP Petru Movilă afirmă că este mulțumit de corectarea inechităților produse persoanelor cu dizabilități de Ordonanța 60/2017

Deputatul PMP Petru Movilă afirmă că este mulțumit de corectarea inechităților produse persoanelor cu dizabilități de Ordonanța 60/2017


Deputatul Petru Movilă, liderul filialei ieşene a PMP, declară că este mulţumit că persoanele cu dizabilităţi vor putea lucra din nou în unităţile protejate, după ce plenul Camerei Deputaţilor a votat, marţi, modificarea Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Deputatul Petru Movilă susţine că prin proiectul de lege iniţiat de el, la propunerea preşedintelui ADV România, Angela Achiţei, s-a dorit să se corecteze inechităţile produse prin Ordonanţa 60/2017 care a dus la închiderea a peste 700 de unităţi protejate care au rămas fără piaţă de desfacere, în mai puţin de o lună.

„În aceste unităţi protejate, lucrau aproximativ 4.000 de persoane, din care 2.000 de persoane cu dizabilităţi şi pentru care nu s-a asigurat nici o soluţie care să atenueze şocul pierderii locului de muncă, conform statisticilor prezentate de către Centrul de Dezvoltare Socială şi Fundaţia "Alături de Voi" România. Prin ordonanţa adoptată în 2017 s-a dublat cota impusă angajatorilor care nu aveau 4% persoane cu dizabilităţi angajate, de la jumătate de salariu minim brut pe economie la un salariu integral. Acest lucru nu doar că nu a stimulat angajarea, ci a redus numărul de persoane cu dizabilităţi angajate. Angajatorii, fără servicii de suport pentru pregătirea persoanelor cu dizabilităţi pentru piaţa muncii, au preferat plata taxei în locul angajării", spune deputatul Petru Movilă, într-un comunicat de presă.

Ca urmare a acestor decizii, susţine parlamentarul ieşean, au fost închise unităţile protejate autorizate din lipsă de comenzi din partea angajatorilor care optau pentru achiziţia de produse şi servicii în cuantumul cotei pe dizabilitate, "deşi acestea aveau un rol de tranziţie a persoanelor cu dizabilităţi spre piaţa muncii sau crearea de locuri de muncă protejate pentru persoanele greu ocupabile".

„O persoană cu dizabilitate trebuie să fie integrată în piaţa muncii, să aibă independenţă financiară şi să contribuie la viaţa comunităţii. Cred cu tărie, că dizabilitatea poate fi o abilitate şi o oportunitate pentru piaţa muncii din România. Acest proiect de lege a corectat o nedreptate care a fost făcută sectorului de unităţi protejate, în special celor care realizau produse şi servicii prin activitatea directă a persoanelor cu dizabilităţi angajate în aceste entităţi. Le mulţumesc mult tuturor colegilor care au susţinut acest demers şi în special dnei Angela Achiţei, preşedintele ADV România care a iniţat acest demers", a declarat Petru Movilă, deputat PMP.

Angela Achiţei, preşedinte ADV România, declară la rândul său că la trei ani de la implementare, cifrele oficiale, arată că ordonanţa nu şi-a atins scopul, ci dimpotrivă a contribuit la scăderea numărului de persoane cu dizabilităţi care au un loc de muncă de la 17,56% , cât era în august 2017, la 7,72%, în decembrie 2019.

„Ordonanţa doar a generat colectarea unor sume mari la bugetul de stat prin dublarea taxei pe dizabilitate pentru angajatori - aproximativ 500 mil de Euro au fost colectate la bugetul de stat, doar în 2019. Însă din păcate, aceste fonduri nu au fost direcţionate către programe care să susţină angajarea şi ocuparea persoanelor pe piaţa muncii. Nici un concurs special de angajare a persoanelor cu dizabilităţi în instituţii publice, nu a fost derulat, aşa cum obliga ordonanţa. Mulţumim mult deputaţilor şi senatorilor care au susţinut demersul, guvernului care a avizat favorabil iniţiativa, federaţiilor FONSS, RISE, DizabNet şi persoanelor cu dizabilităţi care au luptat pentru dreptul la muncă şi incluziune socială", a declarat Angela Achiţei, preşedinte ADV România, conform comunicatului menţionat.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege potrivit căruia autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap, în condiţiile legii, vor plăti lunar, la bugetul de stat, o sumă reprezentând cel puţin 50% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap şi sunt obligate să achiziţioneze produse şi servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unităţile protejate autorizate.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Go to top