fbpx
Portokal
România va construi cu americanii două noi reactoare nucleare la Cernavodă: parteneriat de 8 miliarde de dolari

România va construi cu americanii două noi reactoare nucleare la Cernavodă: parteneriat de 8 miliarde de dolari


România va iniţia un acord de cooperare cu Statele Unite pentru a construi două noi reactoare nucleare la Cernavodă şi pentru a reabilita un alt reactor, acord care se ridică la 8 miliarde de euro. Recent, ţara noastră a renunţat la partenerul chinez, după câţiva ani în care proiectul a stagnat, scrie „Adevărul”.

Ministrul Economiei şi Energiei Virgil Popescu şi ministrul Apărării Nicolae Ciucă se află de miercuri într-o vizită oficială în Statele Unite, fără a anunţa motivul călătoriei.

Ambasadorul Statelor Unite în România, Adrian Zuckerman, a dezvăluit însă joi că România şi Statele Unite vor colabora în domeniul nuclear, acord care va fi semnat de ministrul Economiei şi Energiei.

„Mâine, ministrul Popescu se va întâlni cu secretarul Departamentului Energiei, Brouillette, pentru a iniţia un acord de cooperare interguvernamentală pentru recondiţionarea unui reactor nuclear şi construirea a două reactoare noi la centrala nucleară Cernavodă din România. Acest proiect de 8 miliarde de dolari va fi o paradigmă pentru viitoarele proiecte de dezvoltare economică şi energetică româno-americană”, a transmis Zuckerman.

Ulterior, în cursul zilei de mâine, ministrul Virgil Popescu se va întâlni cu preşedintele Exim Bank, Kimberley Reed, pentru a întocmi un memorandum de înţelegere pentru finanţarea proiectului nuclear Cernavodă şi a altor proiecte din România.

„Pachetul de finanţare este cel mai mare pachet de finanţare primit vreodată de România până în prezent şi indică încrederea pe care Statele Unite o au în partenerul şi aliatul său de lungă durată. Relaţia bilaterală Statele Unite - România nu a fost niciodată mai puternică”, a mai transmis Zuckerman.

În data de 26 mai, Nuclearelectrica, compania de stat care administrează centrala nucleară de la Cernavodă, anunţa că Ministerul Economiei, în calitate de acţionar majoritar, a solicitat companiei să abroge Strategia de continuare a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect evaluat la 6,45 miliarde euro, solicitând şi încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear (CGN), cu care statul a negociat timp de mai mulţi ani.

Ministrul Economiei Virgil Popescu a afirmat că România a fost captivă prea mult timp într-un aşa-zis acord cu o companie chineză, iar reactoarele nucleare 3 şi 4 trebuie să fie realizate cu parteneri din Uniunea Europeană şi NATO.

 

Sursa: Adevărul


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Ianuarie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top