fbpx
 
Excavatorul a umplut strada de noroi Excavatorul a umplut strada de noroi

Proiect cu susu-n jos: zeci de blocuri la Bucium, fără rețea de apă și canalizare


11 ha urmează să se umple de blocuri în vârful dealului de la Fundac Păun, o stradă îngustă, cu câteva case. Rețeaua de canalizare e subdimensionată și defulează la fiecare ploaie. Accesul e dificil, rețeaua de apă nu are presiune, locuitorii din zonă nu înțeleg cum poate apărea un cartier de blocuri acolo.

Chiar înainte de a fi pus în dezbatere publică, un proiect imobiliar a stârnit rumoare. SC Goland Imobil intenționează să construiască pe Fundacul Păun, în Bucium, locuințe individuale și colective mici, spații de recreere, spații servicii. Deci, case și blocuri. Locuitorii din zonă indică trei mari probleme:
1) această zonă, care acum este exclusiv cu case, va fi populată cu blocuri
2) unicul drum care duce la viitorul ansamblu e îngust, cu câte o bandă pe sens, în condițiile în care vor apărea sute de mașini noi
3) infrastructura de utilități, în special cea de apă-canal, este subdimensionată, adică n-ar face față la sute de noi utilizatori
Mihail Nicoară, unul dintre asociații firmei dezvoltatoare, a refuzat să dialogheze invocând lipsa timpului.

Zona cumpărată de Goland Imobil într-o superbă comparație din satelit: zona înverzită înainte de a fi „sistematizată” și apoi tot dealul transformat într-o mare de noroi

Asociați: un ieșean și un basarabean
În luna iulie 2019, firma Goland Imobil a achiziționat 110.000 mp, adică 11 hectare de teren de la trei persoane fizice. Pentru această suprafață amplasată pe Fundacul Păun, prețul declarat al tranzacției a fost de 550.000 de euro. Din partea Goland Imobil, societate înființată în noiembrie 2018, a semnat contractul de vânzare-cumpărare Mihail Nicoară, unul dintre asociați și totodată administrator al firmei.

Celălalt asociat al SRL-ului este Ion Șpac, basarabean din Chișinău. La momentul respectiv, terenul se afla în extravilanul municipiului Iași, parcele din acesta fiind încadrate ca arabil, pădure, pășune, neproductiv.

Pe această străduță ar trebui să circule sute de mașini

Experiență redusă în afaceri
La începutul acestui an, firma Goland Imobil a demarat procedurile pentru introducerea terenului în intravilan astfel încât acesta să poată deveni edificabil. Pe site-ul Primăriei Iași se menționează și ce tip de proiect intenționează firma să facă acolo: „Construire locuințe individuale și colective mici, spații de recreere, spații servicii, amenajări urbane, parcuri, străzi de incintă și anexe aferente”.

Contactat telefonic, Mihail Nicoară, administratorul firmei, a spus că proiectul încă nu a ajuns la faza Planului Urbanistic Zonal și, așadar, încă nu a fost supus dezbaterii publice. Însă Nicoară nu a dorit să ofere mai multe amănunte, invocând lipsa timpului. În vârstă de 33 de ani, Mihail Nicoară mai deține firma Canapelux, înființată tot acum doi ani.

Mihai Nicoară trece de la canapele la blocuri

Au început cu defrișările, transformând dealul în mâl
De la momentul achiziției terenului, vara anului trecut, și până acum, responsabilii firmei Goland Imobil au făcut ceva amenajări pe cele 11 hectare. Astfel, pădurea care mărginea câteva segmente din laturile parcelei a fost tăiată, o dovedesc și imaginile satelitare. Iar o parte din teren a fost terasată de la poale spre creasta dealului.

Vecinii sunt disperați după aceste prime două mutări. „Efectul tăierii copacilor și al terasării terenului a fost că, la fiecare ploaie mai serioasă, grădinile și drumul din vale sunt inundate. Vine apa din deal cu tot cu mâl”, a spus unul dintre locuitori, direct afectat.

11 ha de pajiște în pantă este terasată în acest moment

Pentru un cartier, e nevoie de o nouă rețea de apă
Locuitorii de pe Fundacul Păun se așteaptă la ce e mai rău. Ei spun că, în condițiile în care pe acel teren vor fi construite și blocuri, atunci consecințele pentru cei care au deja case vor fi devastatoare, afectându-le condițiile de trai.

„La fiecare ploaie mai puternică, refulează apa din canale. Adică, deja nu face față. Am vorbit cu un angajat de la ApaVital care susținea că dacă se vor construi blocuri, investitorul ar trebui să facă o altă rețea. Credeți că o va face? Are bani să o facă, are interes? În plus, șoseaua e asfaltată abia de doi ani. O s-o spargă acum?”, s-a întrebat unul dintre locuitorii de pe Fundacul Păun.
Reprezentanții ApaVital au precizat că până acum nu au primit din partea firmei nicio solicitare privind emiterea unui aviz la respectivul proiect. „Soluțiile de branșare/racordare la rețelele de apă/canalizare sunt stabilite în funcție de cerința de apă a solicitantului. Întrucât nu avem o cerință pentru zona menționată, nu ne putem pronunța dacă rețelele sunt dimensionate pentru a face față proiectului la care faceți referire”, au transmis reprezentanții ApaVital.

Mocirla coboară din deal printre casele din vale, la fiecare ploaie

„Unde mai vezi blocuri peste case, în vârful dealului?”
O altă problemă pe care o ridică locuitorii din zonă: infrastructura rutieră precară. Fundacul Păun dă în strada Păun și apoi în șoseaua Bucium. „Știe toată lumea că la orele de vârf traficul este aglomerat în Bucium. Dacă vor apărea noi blocuri va fi un blocaj rutier continuu, inclusiv pe aceste străzi secundare unde locuim noi”, a explicat respectivul locatar.
Blocuri și nu case înseamnă sute de alte mașini. „În ce țară se mai construiesc cartiere de blocuri în vârful dealului, printre case?”, a fost o altă întrebare retorică a unui locuitor.

Alt cartier fără apă: pe Șoseaua Iași-Voinești
Construcția de noi blocuri cu rețelele de utilități subdimensionate s-a mai întâmplat de multe ori la Iași. Un alt exemplu: în luna mai 2018, publicația 7IAȘI a scris că locatarii ansamblului Sun City, construit pe șoseaua Iași-Voinești, nu au presiune la rețeaua de apă potabilă.

„Avem mari probleme cu apa potabilă. Nu este presiune în rețea. De multe ori, centralele intră pe avarie întrucât presiunea la apă e mică. Nu putem să ne spălăm și nu ne putem trăi viața în condiții normale”, a afirmat, la vremea respectivă, un locatar, citat de 7IAȘI.

Geneza problemei, potrivit sursei citate, ar fi fost că dezvoltatorul a solicitat aviz pentru 48 de apartamente, însă în realitate ar fi construit 168 de locuințe. Adică, de peste trei ori mai mult. „Când un dezvoltator solicită un aviz, Apavital calculează, în funcție de numărul de locuințe, un consum maximal, rezultând astfel parametrii rețelei ce trebuie executată: debit și presiune. Aceste lucrări trebuie suportate în totalitate de către dezvoltatori”, a mai menționat publicația.

Article image
Se pregătește recepția finală la blocurile Tech Confort din spatele Lidl Bucium. În autorizație era prevăzut un parc, dar a rămas doar o alee betonată care se va umple de mașini. Între blocuri sunt doar câțiva metri, e un fel de lagăr. Locatarii de la primul bloc, construit primul, sunt revoltați de apariția celorlalte două imobile. Așa-zisul proiect rezidențial nu are locurile de parcare prevăzute în autorizație. Poliția L...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 08 Octombrie 2020

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: