fbpx
Portokal
Jurnalistă din China, condamnată la 4 ani de închisoare după reportajele făcute despre Wuhan

Jurnalistă din China, condamnată la 4 ani de închisoare după reportajele făcute despre Wuhan


O „cetăţeană jurnalistă" chineză, arestată după reportajele făcute despre carantina din Wuhan, a fost condamnată luni la 4 ani de închisoare, la un an de la apariţia COVID-19 în acest oraş, relatează France Presse, preluată de Agerpres.

Condamnarea lui Zhang Zhan, fostă avocată în vârstă de 37 de ani, a fost pronunţată de un tribunal din Shanghai (est) pentru „provocare de tulburări" după un proces de câteva ore, a declarat reporterilor Ren Quanniu, unul dintre avocaţii săi.

„Părea foarte abătută când a fost anunţată hotărârea", a declarat el pentru AFP.

Terminologia „provocare de tulburări" este frecvent utilizată împotriva oponenţilor regimului preşedintelui Xi Jinping, notează AFP.

Concret, instanţa a acuzat-o că a difuzat informaţii false pe internet, a declarat celălalt avocat al ei, Zhang Keke.

În articolele pe care le-a difuzat online, Zhang a denunţat în special lockdown-ul impus la Wuhan (centru), menţionând „o încălcare gravă a drepturilor omului".

Aproximativ zece diplomaţi străini şi susţinători ai lui Zhang au încercat fără succes să intre în tribunalul din Shanghai unde se desfăşura procesul, dar poliţia le-a refuzat intrarea, la fel şi jurnaliştilor.

Zhang Zhan se afla în greva foamei din iunie şi a fost hrănită cu forţa cu ajutorul unui tub nazal, potrivit avocaţilor săi.

Zhang, originară din Shanghai, s-a dus în februarie la Wuhan, lovit atunci de epidemie, postând reportaje pe reţele sociale, în special despre situaţia haotică din spitale.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top