fbpx
Portokal
Premiu internațional de design pentru interfonul Electra. 30 de ani de existență pentru unul dintre cei mai mari investitori ieșeni

Premiu internațional de design pentru interfonul Electra. 30 de ani de existență pentru unul dintre cei mai mari investitori ieșeni


Compania de interfoane Electra sărbătorește 30 de ani de existență și a realizat, la Galeria Tonitza de pe Lăpușneanu, o expoziție dedicată designului unui produs nou care a fost premiat la Archiproducts Design Awards 2020. Interfonul 2Smart 7”, desenat de Alexandra Ghioc, a luat premiul 1 la categoria „Sisteme, componente și materiale”, la finalul anului trecut.

Interfonul a fost desenat exclusiv la Iași, de echipa condusă de Alexandra Ghioc, iar toate materialele folosite au fost dimensionate și prelucrate în fabrica ieșeană.
„Domnul Berdan a avut foarte multă încredere în mine și vom face în viitor alte produse”, a spus Alexandra, care a avut înscrise în concurs două produse. Al doilea este interfonul Extra 7”. Alexandra Ghioc este și profesoară la secția Design Industrial din cadrul Universității de Arte „George Enescu”.

Marian Berdan, fondatorul Electra, și Alexandra Ghioc, cea care a desenat un interfon al cărui design a impresionat piața europeană

„Am spus, pentru prima dată, că putem câștiga”

Directorul general și fondatorul Electra, Marian Berdan, spune povestea acestui produs: „Designul contează foarte mult. Pe client nu-l interesează ce are înăuntru, ci să arate bine și să funcționeze bine. Designul este secretul succesului nostru în vestul Europei, o piață pe care am intrat și unde avem concurență puternică. În Germania, spre exemplu, unde vindem, Siemens face interfoane de la 1893.
În 2020 am avut cea mai mare satisfacție când, după doi ani de lucru, colectivul nostru, cu Alexandra Ghioc designer, a venit cu ideea, după ce am lansat acest produs, să participăm la Arhiproducts Awards Italia. I-am zis bine, mergem, plătim taxele de înscriere. Am depus toată documentația, am depus banii și, după o perioadă, ne-au declarat nominalizați pentru faza următoare. Atunci, am analizat atent ceilalți candidați. Și am spus pentru prima dată că avem șanse mari să câștigăm, comparând cu celelalte produse”
.

Un produs 100% Electra, cu toată tehnologia în fabrica proprie

Acesta spune că, în prezent, există o piață de înlocuire fantastică în Europa de Vest și că designul atractiv va face diferența între competitori. „Produsele se vând acum după cum arată. Iar noi folosim intens sticla, deși nu suntem geamgii. Ne-am cumpărat utilaje de prelucrare, avem producție la Iași, avem foarte multă tehnologie în firmă. Deși, în mod normal, ar fi trebuit să fie atât de dezvoltată economia Iașului încât noi să cumpărăm subansamble de la alți producători și doar să montăm. Suntem ca în Evul Mediu, facem totul pe moșia noastră. Când am plecat la drum cu acest interfon din sticlă, am fost la meșteri din domeniu. Și discuția a fost: 98,3 sunt centimetri, da? I-am zis că nu, sunt milimetri, lucrăm la zecime de milimetru. Și au spus că nu pot face așa ceva. Am fost obligați să cumpărăm noi dotarea și să facem producția în curtea noastră, chiar dacă am fi preferat să cumpărăm de la un producător local”, a mai precizat Marian Berdan.

Electra Iași a atins borna a 30 de ani de existență, unul dintre investitorii cu cea mai sănătoasă dezvoltare din industria ieșeană

Electra a investit la Miroslava 7 milioane de euro într-o fabrică nouă

Proprietarul companiei mai spune că se dovedește că o colaborare dintre universitățile ieșene și firmele private este foarte profitabilă. Dovada? Premiul pentru design luat în Italia. “Tinerele cadre didactice să îndrăznească mai mult și să lucreze și în privat. Ar fi avantaje pentru toată lumea”, a mai adăugat Berdan.
Compania Electra este una dintre forțele locale. Și-a relocat, în 2019 și 2020, activitatea pe platforma industrială de la Miroslava, cu o investiție într-o nouă fabrică de 7 milioane de euro. A fost, anul trecut, cea mai mare investiție privată din zona Moldovei cu resurse 100% românești. Vechiul sediu a fost pus în conservare și va fi folosit pentru laboratoarele de cercetare ale firmei.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Martie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top