fbpx
 
Apartamentele Silk District: exemplul de revitalizare a Iașului pe o platformă industrială abandonată

Apartamentele Silk District: exemplul de revitalizare a Iașului pe o platformă industrială abandonată


Curățarea terenului de deșeuri, plusvaloarea economică, designul care înfrumusețează zona și zonele verzi nou create înseamnă trezirea la viață a părților moarte din interiorul Iașului. „Noul oraș” din oraș atrage profesioniști cu venituri din înaltă calificare și regenerează economia pe termen lung. Iașul devine mai atrăgător dar și mai atractiv pentru resursa umană. Se întemeiază familii, se stabilesc aici și Iașul câștigă.

Ce sunt dezvoltările brownfield? 

Proiectele de tip brownfield sunt proiecte de regenerare urbană, ce presupun revalorificarea fostelor situri industriale, aflate în oraș. Dezvoltările brownfield au apărut, pe de o parte, ca urmare a reconfigurării economiilor la nivel mondial (tendințe de dezindustrializare), și pe de altă parte, din rațiuni de mediu. Astfel, proiectele brownfield contribuie la  dezvoltarea sustenabilă a orașelor.

Fabricile abandonate din orașe nu sunt o problemă doar din punct de vedere estetic, dar constituie și o sursă de degradare a orașului.

Deșeurile industriale abandonate dispar și sunt înlocuite cu locuințe, spații de relaxare și birouri. Renașterea unui oraș

Dezvoltările brownfield au în vedere reintroducerea unor zone abandonate în circuitul orașului. Astfel de zone au un potențial ridicat ce poate fi valorificat prin dezvoltarea lor sustenabilă. Orașele devin mai atractive pentru potențiali locuitori și pentru profesioniști, dar și pentru companii.

În linii mari, aceste dezvoltări presupun curățarea terenului (îndepărtarea fostelor construcții, a eventualelor deșeuri din zonă), implementarea unui proiect ce aduce plusvaloare, a unui design ce înfrumusețează zona și introducerea unor noii funcții - rezidențial, comercial, mixed-use etc.

Ce beneficii aduc proiectele brownfield comunității, oamenilor, firmelor?

 Beneficiile proiectelor brownfield sunt numeroase. Redezvoltarea acestor proprietăți abandonate sprijină competitivitatea economică a orașelor și dezvoltarea sustenabilă, ecologică. Revitalizarea zonelor industriale aflate în paragină:

  • poate îmbunătăți viabilitatea economică a unei zone - crește valoarea proprietăților imobiliare din zonă și face ca zona sa devină atractivă pentru noi investitori și afaceri (ceea ce se traduce și prin taxe în bugetul local)
  • protejează mediul (pe de o parte prin curățarea zonei și reintroducerea acesteia în circuitul orașului, prin spațiile verzi prevăzute în noua dezvoltare, dar și prin faptul că nu dezvoltă de la zero un teren liber din afara orașului, ce poate rămâne astfel în stare naturală)
  • le oferă locuitorilor unui oraș acces la locuințe noi, de calitate, aflate aproape de zonele centrale și cu acces rapid la punctele de interes ale orașului, la magazine, mall-uri, parcuri, birouri.

Silk District, cel mai mare și cel mai spectaculos proiect rezidențial din Iași

Pentru un dezvoltator, construcția unui proiect pe un teren brownfield este mult mai costisitoare (din punct de vedere al timpului și planificării), pe termen scurt, deoarece presupune demolarea structurilor existente, analize ale terenului etc. Pe de altă parte, dezvoltările imobiliare pe aceste terenuri nu necesită o extindere a rețelei de transport, deoarece sunt deja bine integrate în oraș. Aceste terenuri beneficiază de acces la infrastructura rutieră și de transport în comun a orașului. În plus, au conexiuni bune la rețelele de utilități.

Regenerarea urbană a zonelor de tip brownfield este foarte importantă întrucât ajută la îmbunătăţirea standardului de viaţă al comunităţilor din jurul acestora. Populaţia oraşelor este în continuă creştere, iar prin proiecte rezidențiale de acest tip se poate răspunde cererii de locuințe într-un mod sustenabil, fără a crea mai mult trafic în orașe, fără a necesita extinderi de infrastructură.

Silk District, un proiect brownfield

Majoritatea proiectelor Prime Kapital în România sunt proiecte de regenerare urbană, dar Silk District, proiectul Prime Kapital din Iaşi, este cel mai amplu. Vom crea o nouă comunitate urbană prin reconversia unui fost sit industrial, care va susţine conceptul de cartier ecologic. Este un concept de cartier modern, prietenos cu mediul şi care nu risipeşte resurse.  

Fiind vorba de un proiect brownfield, nu vom tăia copaci, ci îi vom planta. Prin crearea de parcuri şi spaţii verzi, cu o combinație bogată de diverse plante, asigurăm un ecosistem natural care va răci mediul, va reduce costul energiei şi va oferi rezidenţilor condiţii optime. Silk District se întinde pe o suprafață totală de 10,1 ha, dintre care 40.000 mp sunt dedicați zonelor verzi, aleilor, spațiilor de joacă și de recreere.

Silk District va fi un cartier pietonal „car-free“, oferind un mediu lipsit de aglomeraţie şi de autoturisme. Silk District va susţine conceptul de cartier ecologic, transportul în comun, mersul pe bicicletă şi pe jos, precum şi utilizarea maşinilor electrice, punând la dispoziţie infrastructura necesară, bine conectată la cea existentă.

Informații suplimentare: https://silkdistrict.ro/rezidential/


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: