fbpx
Portokal
Nicio veste despre BRUA: România a terminat conducta pe relaţia cu Ungaria, dar nu are ce gaze să transporte pentru că din Bulgaria şi Grecia nu vine nimic

Nicio veste despre BRUA: România a terminat conducta pe relaţia cu Ungaria, dar nu are ce gaze să transporte pentru că din Bulgaria şi Grecia nu vine nimic


Transgaz a finalizat, încă din noiembrie 2020, partea de conductă din BRUA care leagă România de Ungaria şi conducta este funcţională pe relaţia cu Ungaria, însă nu transportă gaze pentru că reţeaua nu este conectată cu Bulgaria şi Grecia.

Faza I a proiectului BRUA a fost finalizată, fiint terminată atât construcția conductei propriu-zise, cât şi realizarea staţiilor de comprimare. Termenul de finalizare a proiectului a fost întârziat cu un an față de programarea inițială.

Cu lucrările realizate în această fază, România a făcut un prim pas spre diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale, dar fără Faza 2 proiectul este inoperabil.

„Cel puţin 200.000 de metri cubi pe oră vor fi asiguraţi, BRUA este funcţională, iar pe relaţia cu Ungaria este funcţională de o lună (n.r: din octombrie 2020), să asigure capacitatea de 1,75 mld. metri cubi (pe an - n. red.)”, declara anul trecut Ion Sterian, directorul general al Transgaz, în cadrul unei conferinţe online a think-thankului românesc Energy Policy Group.

El a menţionat că nu au fost înregistrate progrese pe partea de interconectare a reţelei cu Grecia şi Bulgaria şi s-a lovit de lipsa de răspuns a omologilor săi bulgari şi greci.

Faza I a gazoductului, cofinanțat de Comisia Europeană și România, asigură capacităţi de transport pe ambele sensuri de 1,5 miliarde metri cubi pe an cu Bulgaria şi 4,4 miliarde metri cubi pe an cu Ungaria, amintește G4Media.

Proiectul a fost declarat de Comisia Europeană ca fiind de importanţă strategică.

Tronsonul românesc al conductei ar fi trebuit finalizat în decembrie 2020 şi a necesitat o investiţie totală de 480 de milioane de euro, din care 180 de milioane de euro reprezintă un grant acordat de Comisia Europeană.

 

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top