fbpx
 
De ce Silk District este un proiect „altfel”: cererea de locuințe mari este în creștere la Iași

De ce Silk District este un proiect „altfel”: cererea de locuințe mari este în creștere la Iași


Maggie Kitshoff, residential partner Prime Kapital, spune că interesul pentru Iași crește, pe fondul pandemiei și al flexibilizării prezenței fizice la birou. Contează infrastructura, școlile și oamenii vor căuta alte orașe în afara Bucureștiului. „În Iași e cerere de apartamente mai spațioase, iar concurența oferă locuințe mai mici”, spune reprezentanta Prime Kapital. Facilități urbane în proximitate, spații verzi și locuințe mai mari înseamnă dezvoltare sustenabilă, iar Silk District asta oferă.

Pe fondul pandemiei și a modificării pieței birourilor, oamenii ar putea căuta să locuiască în alte orașe, pentru că prezența lor fizică în București, la compania-mamă, nu va mai fi atât de necesară. Sunt studiile făcute de Prime Kapital, dezvoltatorul celui mai mare mix rezidențial din Iași, Silk District, iar acestea arată că Iașul devine din ce în ce mai interesant odată cu acordarea unei flexibilități mai mari în ceea ce privește munca la birou.

Un interior din apartamentele Silk District

Orașele secundare câștigă teren

„Dacă vei merge la birou doar o săptămână pe lună sau doar o zi pe săptămână, atunci oamenii poate vor dori să locuiască în Brașov și nu în București. Dar aceasta va depinde și de ce școli sau infrastructură găsești în alte orașe”, explică Maggie Kitshoff, residential partner în cadrul Prime Kapital, unul dintre cei mai activi dezvoltatori de centre comerciale şi rezidenţial de pe piaţa locală.
Reprezentanții Prime Kapital sunt mari susținători ai unei viziuni pe termen lung în dezvoltarea urbană, fără a urmări scopuri atinse imediat și lăsând în urmă orașe distruse. Spațiile verzi trebuie să câștige teren dacă se dorește o dezvoltare sustenabilă.
Maggie Kitshoff este sora lui Martin Slabbert, CEO şi fondator al Prime Kapital, care anterior a pus bazele NEPI, cel mai mare proprietar de malluri din România.

E posibil ca numărul apartamentelor să se dubleze

Din cauza pandemiei şi a modificării pieţei birourilor, Prime Kapital ia în calcul modificarea proiectului Silk District din Iaşi, unde viza construcţia a 100.000 mp de birouri şi 2.500 de apartamente.
„Prima componentă gata va fi cea rezidenţială, momentan cea office este on hold. Încă încercăm să vedem cum se schimbă piaţa de birouri, iar acest lucru se va clarifica în următoarele 6-12 luni. Din acest motiv ne concentrăm pe rezidenţial. Proiectul va fi unul mixt, dar trebuie să fim flexibili ca dezvoltatori pe timp de pandemie. Ideea e că proiectul mixt înseamnă că cineva care locuieşte acolo găseşte totul într-o limită de 15 minute de mers pe jos, iar într-un mediu de muncă de acasă este important ca în proximitate să ai facilități. Planul era pentru 2.500 de apartamente, însă sunt şanse să existe mai multe. Spre exemplu vedem în Iaşi o cerere mare pentru apartamente mai spaţioase. Este posibil ca numărul apartamentelor chiar să se dubleze“, a spus Maggie Kitshoff.

Maggie Kitshoff conduce divizia Rezidențial al celui mai mare proprietar de mall-uri din România, Prime Kapital

„Vom demara construcția la mijlocul acestui an”

Ea a subliniat că în Iaşi există o cerere pentru apartamente mari, în timp ce piaţa locală oferă însă locuinţe mai mici. „În cazul Silk District acum efectuăm rezervări începând cu prima parte a lunii februarie, dar încă suntem la început. Acum accelerăm componenta rezidenţială deoarece în Iaşi există o lipsă de noi proiecte, iar dacă totul merge bine cu autorizaţia, atunci cel mai probabil vom demara construcţia la mijlocul acestui an“.

Creșterea pragului pentru aplicarea TVA permite accesul la o locuință mai bună

Ea a subliniat că în cazul TVA-ului, ideea de a creşte pragul de la 450.000 de lei la echivalentul în lei a 140.000 de euro va permite dezvoltarea unor apartamente mai mari, însă acest lucru generează acum amânări, în contextul în care executivul a decis amânarea proiectului pentru 1 ianuarie 2022.
„A fost o surpriză ce s-a înâmplat cu TVA-ul deoarece creşterea pragului însemna că oamenii au acces la un apartament mai mare şi într-un proiect mai bun. Când am vazut schimbarea iniţială, am văzut deja o cerere mult mai mare pentru apartamentele de 3 şi 4 camere. Atunci când s-a anunţat amânarea, de asemenea au existat cazuri de amânare a achiziţiei. Sperăm să fie implementat anul viitor deoarece reprezintă un driver pentru accesul la o locuinţă mai bună, dar nu este ceva care să ne oprească de la a construi sau nu rezidenţial“, a explicat directorul diviziei de rezidenţial.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30