fbpx
 
Există planuri de viitor pentru Mirela Grosu și familia sa de la IRO Există planuri de viitor pentru Mirela Grosu și familia sa de la IRO

Familia baronesei de la IRO: directoarea, nora și cuscrul lucrează împreună și își împart contractele publice


* Cuscrul Mirelei Grosu a fost șeful instalatorilor la IRO și s-a pensionat în 2019
* De atunci, în fiecare lună, spitalul îi plătește 3.927 lei, contracte prin achiziție directă, pentru „mentenanță instalații”
* Dar spitalul are 28 de muncitori și instalatori și e clădire nouă, fără probleme
* Practic, noi, ieșenii, îi plătim „lui Cuscru” o pensie specială de 4.000 de lei, neoficială
* Și nora directoarei lucrează tot la IRO, fiind economistă. Alexandra Grosu e în același timp persoana de contact la firma tatălui ei, care are contracte chiar cu IRO!
* Fiul, Vlad Grosu, a cumpărat în trei ani, conform declarației de avere, 96 ha de teren agricol în jurul Iașului, în valoare de 300.000 de euro
* Sursa banilor: necunoscută, el fiind bugetar cu 4.500 de lei salariu
* Directoarea Mirela Grosu și fiul ei mai împart o vilă de 210 mp utili și au mașini noi, o Mazda și un BMW, care nu apar în declarațiile de avere

Familie de bugetari, avere de boieri. Studiu de caz: neamurile Mirelei Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași.

Nora directoarei, Alexandra Grosu, este economistă tot la IRO

Nora: Alexandra Grosu, economist la Managementul Calității, tot la IRO, subordonată mamei-soacre.
Cuscrul: Titel Petrușca este cuscrul Mirelei Grosu, deci tatăl Alexandrei, și a fost instalator la IRO. Acum, e antreprenor și, prin firma sa PT SAN INSTAL, are contracte cu IRO, spital condus de cuscra sa și la care lucrează fiica sa.

Absolut uluitor: în sistemul electronic de achiziții publice, la unul dintre contractele SAN INSTAL – IRO, numărul de telefon și adresa de email sunt ale Alexandrei Grosu, fostă Petrușca. Adică, Alexandra e persoana de legătură a firmei tatălui său în relația de business cu spitalul la care ea însăși este angajată, instituție spitalicească ce o are în frunte pe soacra sa.

Fiul: Vlad, băiatul directoarei IRO, a lucrat câțiva ani la Ministerul Cercetării. Deține zeci de hectare de teren: 96 ha, potrivit unei declarații de avere pe care a semnat-o în ianuarie 2019.

Atât fiul Vlad cât și mama Mirela Grosu au menționat aceleași două mașini vechi, un VW Passat din 2003 și o Toyota RAV 4 din 2004.

Praf în ochi. În fapt, ei merg cu o Mazda CX-30 și un BMW X3, mașini mai noi și mai scumpe, înmatriculate pe două dintre firmele familiei Grosu și, astfel, neconsemnate în declarațiile de avere.

Soții: Vlad Grosu și Alexandra, soția sa, sunt asociați, singuri sau împreună, în patru SRL-uri. Toate sunt pe pierdere. Și-atunci, de unde bani de terenuri și mașini?

Remarcați constanța: în fiecare lună, IRO a plătit câte 3.927 de lei firmei cuscrului Titel Petrușca, un fel de pensie specială din banii spitalului

„Am fost angajați prin concurs”

Institutul Regional de Oncologie a fost inaugurat în toamna anului 2012. Încă din primele zile de existență, unitatea medicală a fost condusă de Mirela Grosu. Tot de la început, la IRO a lucrat, ca instalator, Titel Petrușca.

Fiica acestuia, Alexandra, a fost angajată, din 2015, la IRO, ca economist. „Și eu și tata am dat concurs”, a spus aceasta.

Între timp, Mirela Grosu și Titel Petrușca s-au încuscrit. Vlad, fiul directoarei, s-a căsătorit cu Alexandra, fiica instalatorului. Soacra, nora și cuscrul, toți angajați la IRO. Anii au trecut, iar în 2019, Titel Petrușca, instalatorul, s-a pensionat.

Cuscrul a lucrat la IRO până în 2019, apoi s-a pensionat și a continuat să ia bani de la IRO pe firma proprie

Imediat ce s-a pensionat, a devenit furnizor al IRO
Însă lovitura a venit aproape instant. În februarie 2019, Titel Petrușca a fondat firma PT SAN INSTAL. Și imediat au început să „curgă” și contractele cu instituții de stat, din domeniul sanitar. În 2019, timid, o afacere de 10.500 de lei cu Direcția de Sănătate Publică, servicii de monitorizare și întreținere centrale termice și instalații sanitare.

În 2020, instalatorul Petrușca s-a întors la IRO, de data aceasta ca patron și a semnat două contracte, unul în noiembrie și altul în decembrie, fiecare de câte 3.927 lei. Obiectul: „servicii de mentenanță instalații sanitare, termice și de evacuarea apelor menajere”. Tot în 2020, încă 1.500 de lei cu DSP Iași.

Alți 10.500 de lei pentru cuscrul de la DSP: „monitorizare”. Instituția este condusă de un alt prieten de familie: Vasile Cepoi

5 luni de mentenanță în 2021: practic îi plătim pensie specială
Anul în curs, 2021, a fost cel mai bun pentru relația PT SAN INSTAL – IRO sau Petrușca, patron – Grosu, manager sau cuscru – cuscră. Din ianuarie și până în mai, în fiecare dintre cele cinci luni, firma lui Petrușca a încheiat câte un contract cu IRO, fiecare de 3.927 lei.

Dar mai sunt și cele două din noiembrie și decembrie 2020. Altfel spus, cuscrul Petrușca ia pe firma sa, din noiembrie 2020 încoace, câte 3.927 lei lunar de la spitalul condus de cuscra Grosu. Ceea ce ridică totalul celor 7 luni la 27.489 lei.
Practic, în fiecare lună, cuscrul ia câte 4.000 de lei de la IRO, spital condus de cuscra Mirela Grosu. Românii plătesc familiei Grosu un bir lunar, o „pensie specială”.
IRO e spital nou, din 2012, astfel că instalațiile nu creează mari probleme. Mai mult, Institutul are 28 de muncitori și instalatori angajați cu normă întreagă, la o clădire cu doar 300 de paturi. De ce mai e nevoie de un pensionar pentru „mentenanță”?

Contract pe SICAP între firma cuscrului si soacra Mirela Grosu, managerul IRO. La contact figurează numărul de telefon și adresa de mail a norei Alexandra Grosu, care este în același timp economistă la spital. Totul e pe față

Nora de la spital figurează și la firma care are contracte cu IRO
REPORTER DE IAȘI a scanat ultimul dintre contractele PT SAN INSTAL – IRO, cel atribuit acum câteva zile. În sistemul electronic de achiziții publice (SICAP), sunt prezentate, cu datele de identificare și contact, cele două părți, autoritatea contractantă, adică spitalul, și ofertantul, firma lui Petrușca.

Incredibil: PT SAN INSTAL a lui Titel Petrușca are la datele de contact numărul de telefon mobil și adresa de email ale Alexandrei Grosu (fostă Petrușca). Fiica Alexandra reprezintă firma tatălui Titel în relația cu Institutul Regional de Oncologie. Dar Alexandra este economist tocmai la acest spital.

„Tata nu le are cu calculatoarele, nu se pricepe să lucreze și de aceea am pus eu datele mele de contact”, a fost explicația halucinantă a Alexandrei Grosu. Aceasta nu vede niciun conflict de interese și nicio incompatibilitate între dublele sale calități: cea de angajată a unui spital și cea de persoană de contact a firmei care încheie contracte cu aceeași unitate.

În parcarea de la IRO, directoarea Mirela Grosu are o Mazda CX-30, care nu figurează în declarația de avere, iar fiul deține un BMW X3, luat, de asemenea, pe firmă. În declarațiile de avere au trecute mașini vechi de 18 ani

Mirela Grosu nu mai răspunde „decât în scris”, în 10 zile, „termen legal”

Acum câteva zile, REPORTER DE IAȘI a întrebat-o, în scris, pe Mirela Grosu, managerul IRO, despre cum au fost angajați la spital cei doi, Titel Petrușca și fiica acestuia, Alexandra. „Vă răspund tot în scris, în termenul legal de 10 zile”, a afirmat Mirela Grosu.

Între timp, REPORTER DE IAȘI a descoperit: 1) firma cuscrului pensionar Titel are relații contractuale cu spitalul Mirelei Grosu; 2) că respectivul SRL are datele de contact ale Alexandrei, economist la IRO, și totodată fiica lui Titel Petrușca și noră a Mirelei Grosu.

REPORTER DE IAȘI a vrut să afle, telefonic, comentariile managerului IRO pe marginea acestor două situații. A refuzat și a cerut ca orice întrebare suplimentară să-i fie adresată tot în scris. „Vă răspund la toate, sunt transparentă”, a promis Mirela Grosu.

Vlad Grosu a menționat în ultima declarație de avere, ca angajat la stat cu 4.700 de lei lunar (pe ultimul an), că a cumpărat 96 ha de teren, valorând peste 300.000 de euro

Fiul conduce patru firme pe pierdere
Oficial, cel puțin în acte, Mirela Grosu și soții Vlad și Alexandra (fiul și nora managerei) locuiesc într-o vilă de 210 mp de pe strada Ion Chelcea, peste drum de Motel Bucium.

În același imobil își au sediul social sau punctul de lucru mai multe societăți comerciale care-i au asociați pe membrii familiei. Așadar, în diferitele camere ale casei au fost înființate firmele GVD Grup, GVD Agro Grup, GVD Consulting și Cooperativa agricolă de gradul II Livezile Moldovei. Ori împreună, ori singuri, acestea îi au asociați pe Vlad și Alexandra Grosu.

De fapt, acronimul GVD vine de la Grosu Vlad Dumitru, numele complet al acestuia. Firmele, cu obiecte de activitate diverse, de la fabricarea pâinii, consultanță în afaceri, cultivarea arbuștilor fructiferi sau comerț cu ridicata al fructelor și legumelor, sunt, majoritar, pe pierdere.

Familia Grosu deține o vilă la Bucium de 210 mp utili. Mama, Mirela Grosu, împarte casa cu fiul și nora sa

Mașini scumpe din salarii de bugetari
Totuși, pe două dintre acestea, GVD Consulting și GVD Grup, sunt înmatriculate două din mașinile familiei, o Mazda CX-30 și, respectiv, un BMW X3 ce nu apar în declarațiile de avere. Firme pe pierderi, mașini de zeci de mii de euro. Un crossover-ul Mazda CX-30 nou are prețuri cuprinse între 20.000 și 27.000 de euro, în funcție de motorizare și de dotări. În timp ce un BMW X3, cel lansat în 2017, a fost comercializat, de nou, cu un preț de plecare de aproape 50.000 euro.
Mai mulți ani, Vlad Grosu a fost ofițer financiar la Ministerul Cercetării și Inovării, Direcția Generală organism intermediar pentru cercetare. Pe site-ul ministerului există declarațiile de avere completate de Grosu în perioada 2015-2019.

„Nu mai lucrează la minister”, a spus soția sa. În timp ce el a fost secretos: „Lucrez unde sunt angajat”.

Vlad Grosu s-a profilat pe agricultură, dar nu i-a mers prea bine până acum

Fiul a cumpărat 96 ha de teren, dar spune că e o greșeală
Despre acest paradox, firme pe pierderi, mașini scumpe, Grosu nu a vrut să vorbească. Cum, de altfel, a refuzat să comenteze despre alte proprietăți pe care le deține direct sau prin firmele sale. Spre exemplu, în declarația de avere pe care a semnat-o în luna mai 2017, Grosu a menționat că în perioada 2016-2017 a cumpărat 14,7 hectare de teren în comuna Holboca.

Un an mai târziu, suprafața terenurilor agricole pe care le deținea crescuse la 17,6 hectare.

Marea surpriză o reprezintă declarația de avere completată pe 29 ianuarie 2019 în care a precizat că deține peste 96 de hectare de teren agricol despre care a spus că le-a luat în perioada 2016-2018.
REPORTER DE IAȘI a identificat câteva dintre aceste tranzacții imobiliare, prețul mediu de achiziție al acestora fiind de 3.400 euro de hectar. Dacă am aplica această medie de preț la cele 96 hectare, ar rezulta că Vlad Grosu a plătit pentru suprafața totală aproximativ 326.000 euro.

„E o greșeală în declarație, n-am atâta pământ”, s-a limitat să spună Grosu, fără să spună în ce constă eroarea. Despre acest pământ, funcționari ai Primăriei Holboca au afirmat că Grosu ar avea în plan realizarea unor livezi. Există firme ale familiei cu obiect de activitate similar.

Aici se întind cele 14 ha de la Holboca ale lui Vlad Grosu, la câteva minute distanță de Iași

Veniturile soților Grosu nu explică averea deținută

De unde a avut Vlad Grosu resurse financiare pentru zeci de hectare de teren și mașini scumpe? „Din banii mei”, a spus el, șmecherește.

Ca exemplu, în tot anul 2013, Grosu a câștigat 2.400 de lei ca economist la Mitropolia Moldovei și Bucovinei. O medie lunară de 200 de lei. În 2016, o medie lunară netă de 3.962 lei de la Ministerul Cercetării. În 2018, net, tot medie lunară – 4.739 lei. Soția sa, Alexandra, economist la IRO, a raportat venituri de la spital în valoare de 45.609 lei, o medie lunar pentru 2018 de 3.800 de lei.

Au o mică patiserie de familie
Ca un ultim amănunt în zona de business a familiilor Grosu – Petrușca. Există, din 2019, API Petrușca, un SRL cu asociat unic Alin Ilie Petrușca, cumnatul lui Vlad Grosu.

Un an mai târziu, în 2020, Alin Ilie a deschis un punct de lucru în Chelcea, fix în vila cumnatului Grosu. Societatea are drept principal cod CAEN fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie. Pe Lascăr Catargi, lângă Direcția de Sănătate Publică firma are deschisă o patiserie & cofetărie cu denumirea „La Maria”.

Mirela Grosu n-a vrut să răspundă întrebărilor REPORTER DE IAȘI. A spus că o va face în scris

Câteva dintre tranzacțiile imobiliare ale lui Vlad Grosu

- 9 mai 2016: Grosu a cumpărat trei parcele în suprafață totală de 20.041 mp (2 hectare) pentru care a achitat 31.628 lei, echivalentul a 7.015 euro

- 3 noiembrie 2016: Vlad Grosu a achiziționat 8.235 mp (0,8 ha) pentru care a plătit 12.831 lei (2.850 euro)
- 25 noiembrie 2016: Vlad Grosu a cumpărat 8.729 mp (0,87 ha) în satul Cristești din comuna Holboca contra sumei de 13.450 lei (3.000 euro)
- 11 aprilie 2017: Grosu a achiziționat 27.892 mp (2,8 hectare) pentru care a dat 43.550 lei (9.500 euro)

- 15 iunie 2018: Vlad Grosu a luat 10.300 mp (un hectar) în schimbul a 15.500 lei (3.369 euro)

Potrivit acestor tranzacții, Grosu a achiziționat hectarul de teren în Holboca cu prețuri cuprinse între 3.300 și 3.500 de euro

- 3 octombrie 2018, Vlad Grosu a vândut către firma sa, GVD Agro Grup, trei parcele: 43.901 mp, 25.395 mp și 27.892 mp. În total, 97.188 mp = 9,7 hectare. Suprafețele sunt în comuna Holboca. Prețul declarat la notar: 68.032 lei
Firmele familiei Grosul, bilanțuri pe minus

Firmele familiei Grosu. Toate au sediul social sau punct de lucru pe strada Chelcea, în Bucium, în același imobil, în fapt vila familiei:
GVD Grup (asociați Vlad Dumitru Grosu și Alexandra, soția sa). Obiect principal de activitate: fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie
An              Cifră de afaceri  Profit/Pierdere    Salariați
2020                       -               - 25.955 lei                0
2019          143.861 lei              - 52.650 lei               2
2018          263.796 lei             + 31.158 lei               3
2017          141.294 lei              - 48.194 lei               2
2016          1.200 lei                  - 1.414 lei                0
GVD Agro Grup (asociat unic Vlad Dumitru Grosu). Înființată în 2017. Obiect principal de activitate: cultivarea arbuștilor fructiferi, căpșunilor, nuciferilor și a altor pomi fructiferi
An              Cifră de afaceri     Pierdere              Salariați
2020                    0                          0                       0
2019                    0                 - 65.289 lei                  1
2018                    0                 - 10.876 lei                  0
2017                    0                 - 39.855 lei                  0
GVD Consulting (Alexandra Grosu, unic asociat). Înființată în 2019. Obiect principal de activitate: activități de consultanță pentru afaceri și management
An              Cifră de afaceri    Profit/Pierdere         Salariați
2020             12.100 lei                   - 99.857 lei                2
2019             40.650 lei                   + 154.535 lei             1
Cooperativa agricolă de gradul II Livezile Moldovei (asociați: Vlad Grosu, GVD Agro Grup, Dănuț Frunză, Ioan Despa, Petru Ghebuță). Înființată în 2019. Obiect principal de activitate: comerț cu ridicata al fructelor și legumelor
An              Cifră de afaceri     Pierdere                   Salariați
2020                    0                     - 555 lei                       0

API Petrușca (asociat unic Alin Ilie Petrușca, cumnatul lui Vlad Grosu). Firma are un punct de lucru, deschis în noiembrie 2020, în vila familiei Grosu din Bucium. Înființată în 2019. Obiect principal de activitate: fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie
An              Cifră de afaceri    Profit/Pierdere   Salariați
2020                    0                           0                       0
2019          163.349 lei                   + 187.165 lei          2
Sursa datelor financiare: Ministerul Finanțelor

Article image
* Spitalul are un grad de ocupare a paturilor de circa 65%, în timp ce hotelul Ecoedil, cu pacienți pentru radioterapie, raportează un grad de ocupare de 100%, indiferent de anotimp, de Sărbători sau de pandemie * Cele 70 de paturi din Tătărași îi aduc lui Cătălin Cristian, patronul Ecoedil, 20.000 de euro/lună * Este exact numărul de paturi rămase neocupate în IRO, lună de lună * Mirela Grosu și Cătălin Cristian sunt vech...
Autor Cezar Moraru Anchete 17 Mai 2021


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30