fbpx
 
A primit 200.000 de euro după ce s-a infectat cu stafilococ în spital. I-au scurtat 4,5 cm din picior

A primit 200.000 de euro după ce s-a infectat cu stafilococ în spital. I-au scurtat 4,5 cm din picior


* Decizie aspră pentru Spitalul Județean Piatra Neamț. Instituția trebuie să achite unui fost pacient daune morale de 200.000 de euro, motivul fiind că acesta a fost infectat cu stafilococ în timp ce era internat în unitatea medicală.
* Spitalul a susținut că bărbatul a venit cu stafilococul din exterior și a atacat decizia cu apel.
* Este același spital în care, anul trecut, au murit zece pacienți în urma unui incendiu și în care managerii erau schimbați pe bandă rulantă, pe criterii politice.

Accident din cauza unui câine

În septembrie 2015, V.C.G., un muncitor în domeniul construcțiilor de loc dintr-o comună din județul Neamț, a fost victima unui accident de circulație, în timp ce conducea un moped, incidentul fiind provocat de un câine necontrolat de stăpânul său.

Bărbatul în vârstă de 36 de ani a ajuns la spital cu o mână și un picior rupte, suferind două operații. În timpul internării, analizele au arătat că pacientul era infectat cu Staphylococcus aureus. În acțiunea de daune depusă la instanță în 2017, V.C.G. a susținut că a fost externat fără să fi fost vindecat de infecția nosocomială contractată în spital și fără recomandarea unui tratament de specialitate, ceea ce a avut drept consecință că operația ”nu se vindeca, avea dureri și nicio certitudine de vindecare sau de ameliorare”.

De precizat că, în paralel cu procesul de daune, V.C.G. a fost trimis în judecată pentru faptul că la momentul accidentului era băut. A fost condamnat cu suspendare și obligat la ore de muncă în folosul comunității, dar, într-un proces ulterior, a fost scutit de obligația din urmă după ce a demonstrat că, în urma tratamentului inadecvat, are un picior mai scurt cu 4,5 centimetri.

 

A cerut daune de 800.000 de euro

După un an și jumătate de chin, bărbatul s-a internat la Clinica de Ortopedie și Traumatologie I din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, dată la care analizele au confirmat prezența Staphylococcus aureus MRSA. A primit tratament și s-a vindecat de agentul infecțios multirezistent. Cu această ocazie, reclamantul „a fost informat de medicii care l-au vindecat că tratamentul care-i fusese administrat la pârâtă (Spitalul Piatra Neamț n.r.) cu Tavanic sau Levofloxacina fusese făcut cu un antibiotic mediu, pentru infecții ușoare sau moderate, ceea ce nu era recomandabil, pentru că a determinat reacția bacilului care a devenit mai rezistent și nu putea fi combătut fără tratament perfuzabil în spital de specialitate.” Ulterior, V.C.G. a mai fost internat la Târgu Mureș de două ori.

În acțiune, el a solicitat magistraților să oblige unitatea medicală la plata sumei de 800.000 de euro daune morale și minimum 10.000 de lei prejudiciu material. Cuantumul primei sume a fost justificat de faptul că

va trăi toată viața protezat, va avea nevoie de ajutor, medicație și îngrijiri permanente, dar și de intervenții medicale de specialitate, care să adapteze dispozitivele de protezare la evoluția parametrilor organismului.

 

„Spitalul de Urgență Piatra Neamț nu a asigurat condițiile de prevenire a infecțiilor nosocomiale, cu consecința nemijlocită a infectării reclamantului în timpul îngrijirilor mediale și al intervențiilor chirurgicale cu Staphylococcus aureus MRSA, infectare care a dus la consecința lipsirii de eficacitate a îngrijirilor medicale normale, la depășirea oricărei limite de vindecare, la afectarea permanentă a unui organ, la pierderea capacității de muncă și la un handicap perpetuu, la suferințe fizice și psihice care nu ar fi avut loc în lipsa infecției.”

Fragment din acțiunea depusă de V.C.G.

 

Spitalul: „A venit cu infecția din exterior”

În replică, Spitalul Județean Piatra Neamț a detaliat procedurile medicale la care a fost supus pacientul reclamant și a susținut că susținerile acestuia sunt eronate pe motiv că stafilococul auriu este o bacterie care se întâlnește în mod normal în organismul uman, fiind prezent la aproximativ o treime din populație. În ceea ce privește varianta MRSA, în jur de 2% din populație este purtătoare sănătoasă de MRSA, fiind documentată prezența la populația sănătoasă care nu frecventează mediile spitalicești. „(...) în prezenta speță, reclamantul se prezintă la spital cu o fractură deschisă de gambă tip I 1/3 medie gambă stângă cu deplasare, astfel încât au existat condiții favorabile activării bacteriei, care se afla într-o stare latentă în organismul reclamantului”, a fost concluzia pârâtului care a cerut respingerea acțiunii lui V.C.G..

 

Expertiză IML: „Infecția a fost luată din spital”

În timpul procesului, un raport medico-legal întocmit în cauză de IML Iași a stabilit că „este probabil ca infecția nosocomiala depistată în decembrie 2015 (Stafilococ auriu MRSA) sa fie dobândită pe perioadele de spitalizare ca urmare a caracteristicilor de rezistență a germenului identificat și ca urmare a condițiilor de risc pe care le‑a prezentat pacientul (intervenții multiple cu protezare cu proteza metalică, aplicarea de grefon, dilacerări de țesuturi)”. În plus, în unitatea medicală, în același an, mai fuseseră raportate un număr de 5 cazuri de infecție cu Stafilococul auriu MRSA. O concluzie foarte importantă a IML Iași a fost aceea că  „evoluția pacientului a fost influențată de apariția infecției cu Stafilococ auriu MRSA. (...) în lipsa infecției, rezultatul funcțional ar fi fost mai bun.”

Pe baza acestui raport, instanța a decis că pacientul a avut de suferit din cauza infecției din spital „cu certe consecințe negative asupra modului său de viață. Durerile fizice și intervențiile medicale pentru înlăturarea consecințelor lor generează, de asemenea, suferințe psihice. Toate aceste împrejurări au rezonanță negativă în plan psihic și afectiv.” Prin urmare, magistratul a decis ca acesta să primească daune morale de 200.000 de euro, care urmează a fi plătite de spital, o cerere a acestuia de obligare la plată a unei firme de asigurări cu care avea contract fiind respinsă. Atât V.C.G., cât și spitalul au depus apel împotriva acestei sentințe.  

 

Spital ucigaș

În noiembrie 2020, la secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț a avut loc un incendiu în urma căruia 15 pacienți bolnavi de Covid au murit.

Cauzele incidentului încă nu au fost stabilite, ancheta fiind în derulare. Cu acea ocazie, presa a descoperit că, în decurs de 10 luni, la conducerea spitalului se aflaseră opt manageri, toți fiind numiți pe criterii politice de PSD și PNL. Unul dintre acești manageri era patron al unei firme de pompe funebre. Cel de la momentul incendiului nu mai putuse candida la alegerile locale din 2020 după ce fusese declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate, având intedicție de a mai ocupa o astfel de funcție până în 2023.

 

Article image
Un ieșean căruia regimul comunist i-a confiscat un sfert dintr-un teren situat în centrul orașului îl revendică acum de la Primărie, fără succes. Feodor Poliacu povestește cum 200 de mp din curte i-au dispărut în câteva ore, când a fost făcută strada Uranus (în prezent Profesor Anton Șesan). A găsit singur o bucată de teren care să îi fie dată în compensație, dar Primăria Iași nu-l bagă în seamă.
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 07 Iulie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: