fbpx
 
Pe un cont de socializare, Dumitrașcu încearcă să vândă imaginea unui personaj stilat, trăind în lux Pe un cont de socializare, Dumitrașcu încearcă să vândă imaginea unui personaj stilat, trăind în lux

„Scafandrul” Dumitrașcu a țepuit bugetul de stat cu 60.000 de euro. E falit, dar are Mercedes


Un dosar aflat pe rolul instanțelor deconspiră o afacere imobiliară eșuată. Protagonist: Ionuț Dumitrașcu, un personaj fără ocupație certă, implicat de-a lungul timpului în mai multe operațiuni dubioase, cum ar fi cea de „săgeată” a fostului primar Nichita în Operațiunea „Amanta” sau una în care a fost trimis în judecată pentru desfăşurarea fără licenţă sau autorizaţie a activităţilor din domeniul jocurilor de noroc.

În acțiunea ajunsă în prezent pe rolul Tribunalului Iași, Dumitrașcu este acuzat de două firme din Vaslui că a încasat peste 100.000 de lei pentru a obține de la Primăria Iași, într-un anumit termen, aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ).

Alți păgubiți ai lui Dumitrașcu au fost Direcția de Finanțe și Primăria Pașcani. Lichidatorul nu a găsit nici un bun care să fie scos la licitație și a dispus dizolvarea societății.

Zilele trecute, însă, un judecător a decis ca datoriile de peste 375.000 de lei înregistrate de firma lui Dumitrașcu să fie plătite din averea acestuia de pe persoană fizică.

 

Banii luați, promisiunea încălcată

În luna noiembrie 2020, firmele din Vaslui controlate de același om de afaceri au dat în judecată societatea Patraq 11 SRL deținută de ieșeanul Ionuț Dumitrașcu. În acțiune, reclamantele au declarat că, pe de 1 septembrie 2018, au încheiat un contract de colaborare. Kazinst Group, care activează pe piața instalațiilor sanitare, deține de mai mulți ani un punct de lucru la respectiva adresă.

Dumitrașcu, în Primăria Iași, locul unde a promis că va trage sfori

Patraq 11 SRL nu a respectat termenul maxim din contract și, la data de 2 iunie 2020, cele două societăți din Vaslui au notificat-o în vederea restituirii plăților efectuate. Pentru a se proteja de executarea silită, Dumitrașcu și-a declarat falimentul în septembrie același an.

Fără a cunoaște acest aspect, păgubiții s-au adresat în noiembrie Judecătoriei Pașcani, localitate unde avea sediul Patraq 11 SRL, și au cerut magistraților să oblige debitoarea la restituirea banilor.

În timpul procesului, a venit vestea proastă: Patraq 11 SRL intrase în faliment și, pentru a-și recupera banii, vasluienii trebuiau să se înscrie la masa credală din dosarul de la Tribunalul Iași, acțiunea de la Pașcani fiind, așadar, respinsă. Cu toate acestea, reclamanții au depus apel, dosarul fiind pe rol tot la Tribunalul Iași.

 

Pagubă de 375.000 de lei către Fisc și parteneri de afaceri

Nici demersul de la Tribunal, din dosarul de faliment, nu a avut succes: șase luni mai târziu, în aprilie 2021, în fața judecătorului sindic, lichidatorul Patraq 11 SRL a declarat că nu a putut identifica niciun bun al firmei pasibil să fie scos la licitație pentru îndestularea creditorilor, listă pe care, alături de firmele vasluiene, se mai aflau Fiscul și Primăria Pașcani. În total, Patraq 11 SRL avea datorii de 375.413 lei.

La propunerea lichidatorului, judecătorul a admis propunerea de radiere a debitorului din Registrului Comerțului. Fiscul nu a renunțat și, ulterior, a scos ultimul as din mânecă, la demers raliindu-se firmele din Vaslui: o acțiune de atragere a răspunderii administratorului Ionuț Dumitrașcu.

Astfel de solicitări se depun la instanță atunci când, din documentele firmei debitoare, reiese că administratorul i-a gestionat activitatea cu rea-credință, urmărind prejudicierea premeditată a bugetului de stat și a partenerilor de afaceri. Recuperarea prejudiciului se face, în astfel de cazuri, din valorificarea bunurilor personale ale administratorului.

Pe data de 29 septembrie 2021, Tribunalul a admis acțiunea Fiscului și a dispus ca suma de 375.413 lei să fie recuperată din averea lui Dumitrașcu.

În cazul în care decizia va rămâne definitivă, un executor judecătoresc va încerca identificarea bunurilor lui Dumitrașcu și vinderea lor la licitație.

De precizat că evoluția firmei Patraq 11 SRL, înființată de Dumitrașcu în 2013 în apartamentul mamei sale din Pașcani, indică tipul de afacere „lovește și fugi” țepuind partenerii de afaceri și bugetul de stat.

Cu obiect de activitate aparent „Baruri și alte activități de servire a băuturilor”, Patraq 11 SRL a avut, în perioada 2017-2019, un profit net total de aproape 800.000 de lei la o cifră de afaceri însumată de 985.000 de lei.

Ionuț Dumitrașcu se plimbă cu un Mercedes S-Klasse la mâna a doua și locuiește într-un apartament cu două camere din Complexul Newton, situat în Tătărași.

 

Trimis în judecată de procurori. A scăpat prin prescripție

Nu este prima controversă în care a fost implicat Dumitrașcu de-a lungul timpului. După declanșarea scandalului din Dosarul „Amanta” al fostului primar Gheorghe Nichita, în presă au apărut dezvăluiri conform cărora Dumitrașcu fusese un om de încredere al edilului.

Angajat fictiv la o societate subordonată Primăriei Iași, Dumitrașcu era folosit, de fapt, pe post de „săgeată” în filajele comandate de Nichita asupra amantei sale, Adina Samson. În acea perioadă, el a primit porecla „Scafandrul” după o fotografie apărută la acea vreme în presă.

În urmă cu câțiva ani, Dumitrașcu a fost trimis în judecată de procurori după ce s-a probat faptul că a utilizat mașini de jocuri mecanice fără a le înregistra la autoritățile competente, ceea ce a dus la prejudicierea bugetului de stat.

Condamnat în 2019 la o pedeapsă de 9 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „desfăşurarea fără licenţă sau autorizaţie a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc”, el a scăpat de pedeapsă în apel, după ce judecătorii au descoperit că faptele s-au prescris.

El a fost obligat, însă, să achite prejudiciul de 73.000 de lei din dosar, deoarece decizia nu prevedea că este nevinovat, ci că a fost depășit termenul legal pentru care o persoană acuzată de această infraciune poate răspunde penal.

Ulterior, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc a depus pe numele său o nouă plângere penală, clasată însă, în 2019, de procurori, decizia fiind menținută de judecători în august 2020.

 

Article image
* „Am plâns de furie și neputință.” Scrisoarea dezolantă a unui român întors din Anglia după ce mama și fosta soție i-au murit în țară, la scurt timp una de cealaltă * Rezolvarea unor proceduri banale s-a transformat într-un calvar * Niciun politician n-a reformat România în 30 de ani și nu a eliminat birocrația * „Îmi iubesc țara, dar mi-e groază de instituțiile sale”, spune bărbatul, care s-a întors scârbit în Anglia * O ...
Autor Cezar Moraru Reportaje 15 Septembrie 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30