fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Opriți bătaia de joc la adresa fermierilor români! Un ministru demis angajează România în Politica Agricolă Comună a următorilor ani, fără niciun fel de credibilitate și legitimitate!

Opriți bătaia de joc la adresa fermierilor români! Un ministru demis angajează România în Politica Agricolă Comună a următorilor ani, fără niciun fel de credibilitate și legitimitate!


Asociația Forța Fermierilor își manifestă revolta față de bătaia de joc la care sunt supuși agricultorii români de către ministrul demis al Agriculturii, Adrian Oros. Acest politician, lipsit de orice empatie față de problemele sectorului agroalimentar, care își va încheia în curând mandatul de ministru cu un bilanț catastrofal, pune în pericol viitorul securității alimentare naționale prin demararea unor consultări de formă, cu potențial negativ, pentru Planul Național Strategic care să implementeze Politica Agricolă Comună 2023-2027.

Aceste consultări cruciale pentru fermieri sunt lipsite de transparență și substanță, utile doar unui grup de restrâns de influență și riscă să afecteze interesele legitime ale tuturor membrilor Asociației Forța Fermierilor, a întregii clase a fermierilor din România.

În data de 3 noiembrie 2021, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat demararea consultărilor privind PNS, într-o ședință a Comitetului Tehnic Consultativ pentru Elaborarea PNS. MADR a anunțat că, din această săptămână, începe consultările propriu-zise cu mediul asociativ, pe repede înainte, în doar câteva zile tot procesul urmând a fi încheiat. Timp de doi ani, cât a fost ministru al Agriculturii în guvernele Orban și Cîțu, Adrian Oros nu a făcut nimic pentru demararea consultărilor legate de scrierea PNS, iar acum, pe picior de plecare din minister, vrea să dea doar o lovitură de imagine, mimând niște consultări lipsite de credibilitate și de legitimitate.

Asociația Forța Fermierilor solicită premierului interimar Florin Cîțu, liderilor politici din PNL, decidenților din MADR care mai au o brumă de responsabilitate și de verticalitate, să oprească această mascaradă a „consultărilor” demarate de ministrul demisionar Oros, care riscă să producă prejudicii uriașe fermierilor din România, indiferent de mărimea fermei, sectorul de activitate sau localizare geografică.

În plus, solicităm transparentizarea discuțiilor de până acum, din Comitetul Tehnic Consultativ și din consultările cu mediul asociativ, prin publicarea integrală a stenogramelor discuțiilor, pentru ca toți fermierii din România să aibă ocazia să vadă cine și cum le reprezintă interesele și le apără drepturile de fermieri europeni. Asociația Forța Fermierilor nu va participa, direct sau indirect, la nicio manipulare marca „ministrul demis Oros”.

Considerăm că noul ministru al Agriculturii, indiferent cineva va fi acesta și din ce partid ar proveni, făcând parte dintr-un guvern legitim, investit de Parlament, va putea demara consultări reale, credibile, transparente și reprezentative cu mediul asociativ al sectorului agroalimentar, astfel încât, la 31 decembrie 2021, România să poată prezenta Comisiei Europene, la termenul-limită de depunere, un PNS care să reprezinte interesele legitime ale tuturor categoriilor de fermieri din această țară și nu doar ale unui grup restrâns de interese.

„Să spunem lucrurilor pe nume: Nu există nicio consultare reală, în prezent, cu privire la PNS. Există niște întâlniri online, pe repede înainte, în care se citește catalogul și se face prezența, în care se prezintă niște slide-uri de toată jena, și în care nimeni nu prea apucă să spună nimic. Este de neînțeles pentru noi ușurința cu care ceilalți reprezentanți ai mediului asociativ din sectorul agroalimentar au căzut în capcana lui Oros. Atenție, vorbim de un ministru demis, demisionar și care a renunțat la susținerea politică a propriului partid, adică un ministru cu zero credibilitate și legitimitate care se mai află în fotoliul respectiv doar pentru că nu există o acoperire legislativă pentru schimbarea unui ministru care este demis prin moțiune de cenzură, înainte de plecarea întregului Executiv, în totalitate. Oros vrea să își bată joc de toată lumea și noi, cei din Asociația Forța Fermierilor, nu vom accepta această stare de fapt. Cui îi place acest lucru sau are interese, să o facă, noi nu vom participa la această mascaradă.

Cred că traseul normal al unor consultări reale cu privire la PNS este următorul: asociațiile să discute intern și conducerile să își ia mandat de reprezentare de la toți membrii, apoi să își prezinte viziunea lor în fața noului ministru, să apară un prim draft redactat de MADR pe baza propunerilor mediului asociativ și, în cele din urmă, să înceapă negocierile punctuale pe acest draft și armonizarea punctelor de vedere. Așa vom avea un PNS reprezentativ, nu prin demersurile de toată jena ale lui Oros. Asociația noastră, care reprezintă toate categoriile de fermieri din România, din toate sectoarele de activitate și din toate regiunile țării, este pregătită să contribuie, printr-un demers constructiv și responsabil, la toate consultările pe care noul ministrul al Agriculturii le va organiza, pentru redactarea PNS.

Ne vom lupta, ca și până acum, fără a face blaturi cu politicienii, pentru drepturile fermierilor și pentru interesele lor legitime”, a spus Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Cartierul Austriac