fbpx
Print this page
Record în materie de procese pentru malpraxis: un pacient se plânge după șapte ani de o operație făcută la Spitalul Neuro

Record în materie de procese pentru malpraxis: un pacient se plânge după șapte ani de o operație făcută la Spitalul Neuro


Managerul Spitalului de Nerurochirurgie „Nicolae Oblu” din Iași, medicul Lucian Eva, a fost dat în judecată de un fost pacient care îl acuză de malpraxis și îi solicită plata de daune materiale și morale. Pârâtă în dosar este și unitatea medicală.
P.S., un notar din Dâmbovița, susține că, în 2013, Eva l-a operat de hernie de disc într-o zonă greșită, fiindu-i creată o leziune la coloana vertebrală. Ulterior, pacientul nu s-a putut deplasa luni de zile, iar zona operată s-a infectat.

A spus că nu se simte bine. Degeaba

În acțiunea depusă recent de P.S. la Judecătoria Iași și declinată ulterior la Tribunal, acesta relatează că, pe data de 13 ianuarie 2013, s-a prezentat la Spitalul de Nerurochirurgie din Iași pentru un consult medical specializat - în prima fază - , iar după consult a fost diagnosticat cu hernie de disc, fiindu-i recomandată internarea în vederea unei intervenții chirurgicale.

Patru zile mai târziu, a revenit la unitatea medicală și s-a internat, iar a doua zi,medicul Lucian Eva a intervenit chirurgical endoscopic la discul L4-L5. În data de 28 ianuarie 2013, P.S. a fost externat, dar acum afirmă că, în perioada în care a fost internat, au apărut primele semne că ceva nu era în regulă: i s-a administrat un antibiotic (cefort) injectabil, i s-a montat drenaj, deoarece operația supura, i-a amorțit piciorul stâng și degetele de la picior și a stat în pat, nemișcat, patru zile. Fostul pacient de la Neuro mai spune că, la externare, i-a tranmis medicului Eva „că nu se simte bine, că are dureri și i-a amorțit piciorul, însă acesta nu a dat vreo importanță durerilor acuzate.”

Lucian Eva conduce Spitalul de Neurochirurgie de peste 11 ani

Medici din Constanța afirmă că a fost o greșeală

În acțiunea depusă la instanță, P.S. afirmă că, timp de 7 ani după operația de la Iași, situația sa medicală nu s-a ameliorat. Mai mult, în mai 2020, fiind imobilizat la pat cu dureri insuportabile, s-a programat la Medstar General Hospital din Constanța unde, în urma unui consult neurochirurgical „a rezultat fără dubiu ca diagnostic hernie de disc lombară L4-L5 far lateral (L4 compr) și hernie de disc lombară L4/5 cu fragment rupt pe dreapta. La concluziile consultului a rezultat că se recomandă intervenție neurochirurgicală la discul L4/5 dreapta”.

Era vorba de discul pe care P.S. îl știa operat în ianuarie 2013. Concluzia medicilor din Constanța: „(...) cu ocazia acelei consultații, a rezultat că în anul 2013 a fost operat în mod greșit la discul L5/S1, nu la discul L4/L5, intervenție chirurgicală efectuată de dr. Eva Lucian.”

Punând în balanță această descoperire cu observațiile asupra stării sale de sănătate P.S. a cerut instanței să constate că „există o faptă culpabilă în sarcina pârâților, fiindu-i creată o leziune la coloana vertebrală, nefiind apt să se deplaseze luni de zile, ulterior zona operată infectându-se și cauzând leziuni grave, care au dus la paralizia parțială a piciorului stâng. Vătămarea este atât de natură fizică, cât și de natură psihică”. El a solicitat plata unor daune morale și materiale a căror cuantum a fost anonimizat în acțiunea prin care dosarul a fost declinat de la Judecătorie la Tribunal. 

 

Pârâții resping toate acuzațiile

Până la declinare, Eva și unitatea medicală au formulat întâmpinare și, ca primă strategie, au invocat excepția prescripției dreptului material la acțiune – pârâtul trebuia să intenteze procesul în termen de trei ani de la producerea prejudiciului. Or cererea de chemare în judecată a fost introdusă după mai bine de opt ani.

De asemenea, pârâții susțin că pacientul nu a sesizat anterior Comisia de Malpraxis din cadrul Direcției de Sănătate Publică, instituție care avea autoritatea și competența de a decide dacă intervenția efectuată de medicul Eva a fost sau nu un caz de malpraxis, pentru a opera o eventuală întrerupere a termenului de prescripție.

Pe fond, Eva și Spitalul au arătat că reclamantul a fost internat pe 17 ianuarie 2013 și a fost operat pe 20 ianuarie, iar diagnosticul stabilit corect de medicul curant a fost cel de hernie de disc lombară cu lombosciatică stângă hiperalgică, pacientul prezentând și diagnostice colaterale.

Spitalul de Neurochirurgie din Iași

„La externare s-a constatat evoluția favorabilă a pacientului și i s-a recomandat revenirea la control peste 2 luni sau la nevoie imediat. Au arătat că, din punct de vedere medical, intervenția chirurgicală a fost realizată la nivelul corect, pe partea dureroasă, astfel cum reiese din biletul de externare fără complicații postoperatorii”, au transmis părțile în întâmpinare.

Pârâții au adăugat că drenajul chirurgical este o procedură normală imediat după intervenția chirurgicală și că operația suferită după 7 ani de la prima operație, la Constanța, „a fost efectuată în alt loc, pe partea dreaptă, iar în biletul de externare emis de clinica Medstar General Hospital se precizează că pacientul s-a prezentat la consult neurochirurgical cu o acutizare a simptomatologiei în perioada recentă, cu o frecvență variabilă, nu are limitări funcționale și are o slăbiciune la mers pe călcâie picior drept”.

Concluzia celor din Iași: „(...) nu există raport de cauzalitate între intervenția medicului și starea medicală pe parcursul celor 7 ani.” Procesul urmează a avea stabilit un prim termen la Tribunal.

„Nu vreau sa comentez nimic despre acest caz, este un proces pe rol la instanță. Este dreptul oricărui pacient care se simte nedreptățit să se adreseze justiției. Nu am alte declarații de făcut.”
Medicul Lucian Eva, manager și medic primar la Neuro

 

Article image
Un pacient din județul Bacău a intrat pe picioare în Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” din Iași și a ieșit în scaun cu rotile, paralizat de la gât în jos. A fost operat inițial pentru hernie cervicală, dar a luat în spital stafilococ auriu și asta l-a adus de încă două ori la cuțit, în aceeași zi. În urma ultimelor intervenții, starea i s-a degradat constant. Dintr-un om activ, a ajuns aproape o legumă. Este îngrij...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 23 Noiembrie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare