fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Impozite mai mari pentru românii cu mai multe de două locuințe sau două mașini. Alte „surprize” pregătite de noul Cod Fiscal

Impozite mai mari pentru românii cu mai multe de două locuințe sau două mașini. Alte „surprize” pregătite de noul Cod Fiscal


Cei care au mai mult de două locuințe sau două mașini ar putea fi taxați în plus, bacșișul la restaurante ar urma să fie impozitat și nu este exclus să avem și o taxă pe zahăr.

Codul Fiscal va fi modificat până la vară, când vor fi consultări, iar noile dări ar urma să intre în vigoare în 2023, potrivit ministrului de Finanțe.

Lista de propuneri este lungă. Și facilitățile pentru IT sau construcții ar urma să fie regândite, iar în dezbatere ar putea fi propus și un impozit progresiv, dar în anumite condiții.

În primul rând, ar urma să fie analizate beneficiile impozitării progresive, în comparație cu cota unică, a declarat ministrul de Finanțe într-un interviu pentru Hotnews. Cu alte cuvinte, cu cât o persoană este mai înstărită, cu atât să plătească mai mult, iar salariile mici să fie impozitate mai puțin.

Impozitul ar urma să fie mai mare și pentru cei care au mai multe proprietăți. Cel mult două mașini pentru o familie sunt considerate suficiente, însă de la a treia taxele ar putea fi mai mari de anul viitor, dacă va fi modificat Codul Fiscal în acest sens. La fel și în cazul locuințelor, tot de la a treia ar trebui să crească dările către stat, a mai spus ministrul de Finanțe, iar banii obținuți din taxare să se întoarcă la comunitatea locală.

Ar putea apărea inclusiv taxe noi. De exemplu, pentru zahăr, o substanță periculoasă pentru sănătate, care duce la obezitate și boli grave.

Pe de altă parte, facilitățile acordate pentru domenii precum IT sau construcții ar urma să fie regândite. În construcții, de exemplu, se caută soluții pentru ca muncitorii să poată contribui la Pilonul II de pensii, dar și pentru atragerea de noi angajați, și nu în ultimul rând, pentru calificarea forței de muncă. Iar în IT ar putea fi încurajate produsele făcute în România.

„În ceea ce privește declarația unică, pe care trebuie să o completeze cei care au venituri din alte surse în afară de salariu, se urmărește pentru început o simplificare a procedurii, pentru ca în cele din urmă statul să își creeze un sistem de urmărire a veniturilor, astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiți să depună această declarație″, a spus ministrul.

Unele măsuri sunt deja în analiză. Se discută despre impozitarea bacșișului din industria ospitalităţii. Iar până la jumătatea anului ar urma să intre în vigoare ajutorul de 1.500 de lei pentru părinții care au copii la creșă sau grădiniţă, amânat la finalul anului trecut.

Propunerile pentru noua formă a Codului Fiscal ar urma să fie anunțate până în iunie, când vor fi dezbătute. Acestea se vor aplica din ianuarie 2023.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: