fbpx
 
România și alte patru state vor să amâne cu cinci ani planul UE de a interzice vânzarea de mașini pe benzină și motorină

România și alte patru state vor să amâne cu cinci ani planul UE de a interzice vânzarea de mașini pe benzină și motorină


România se află printre țările care vor să amâne un plan al Uniunii Europene de a interzice vânzarea de mașini pe benzină și motorină din 2035 cu cinci ani.

Politica UE vine pe fondul crizei climatice, blocul încercând astfel să reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, în încercarea de a reduce efectele încălzirii globale asupra vieții umane.

Pilonul este unul cheie și în accelerarea trecerii la vehicule electrice, potrivit Reuters.

Singurele țări din UE care se mai împotrivesc urgenței măsurii Uniunii sunt Bulgaria, Slovacia, Portugalia și Italia.

Propunerea făcută de Comisia Europeană încă de anul trecut are necesita o reducere de 100% a emisiilor de dioxid de carbon de la mașinile noi până în anul 2035. Acest lucru presupune oprirea vânzării vehiculelor alimentate cu combustibili fosili în UE din acel an.

Miniștrii din țările UE intenționează să cadă de acord asupra poziției lor săptămâna viitoare, înainte de a negocia legea finală cu parlamentul UE - care a susținut interdicția din 2035 într-un vot din această lună.

Într-un document care a circulat printre statele UE, cele cinci țări au cerut în schimb o reducere de dioxid de carbon cu 90% la mașini până în 2035 și o țintă de 100% până în 2040. Ele au spus că vehiculele utilitare ușoare ar trebui să îndeplinească o reducere de dioxid de carbon cu 80% până în 2035 și 100% până în 2040, nu reducerea de 100% până în 2035 propusă de Comisie.

„Trebuie stabilite perioade de tranziție adecvate și adaptate,” se spune în document, invocând necesitatea extinderii infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice.

Un oficial bulgar, care nu a dorit să fie numit, a spus că politicile climatice trebuie să ia în considerare factori economici și sociali, cum ar fi „diferențele semnificative” în puterea de cumpărare dintre țările UE.

Bruxelles spune că data din 2035 este crucială, deoarece durata medie de viață a mașinilor noi este de 15 ani – așa că o interdicție ulterioară ar împiedica UE să atingă emisii nete zero până în 2050, o țintă globală, care ar evita schimbări climatice dezastruoase pentru omenire, potrivit oamenilor de știință.

Unele guverne ale UE susțin obiectivul stabilit pentru 2035. Chiar și trei dintre cele mai mari companii de automobile susțin mișcarea UE pentru salvarea platei, Ford și Volvo arătându-și susținerea public, iar Volkswagen propunându-și să nu mai vândă mașini cu motor cu combustie în Europa până în 2035.

UE negociază și o altă lege care impune țărilor să instaleze milioane de încărcătoare pentru vehicule în acest deceniu.

 

Sursa: Știrile PRO TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30