fbpx
 
Corupția distruge: blocuri ilegale, 80 de familii n-au acte, protejatul Primăriei le alungă din case. Colapsul Tech Confort

Corupția distruge: blocuri ilegale, 80 de familii n-au acte, protejatul Primăriei le alungă din case. Colapsul Tech Confort


Când REPORTER DE IAȘI scria că la Bucium se construiește ilegal, în afara autorizației, Mihai Chirica se făcea că nu știe să citească și că subiectul nu există

Au urmat dosarele DIICOT și DNA din ultimii doi ani și același Mihai Chirica nu mai intabulează nimic acum, după ce s-a construit tot

Dezastrul Tech Confort arată latura grotescă a corupției: nu doar șpaga e problema, ci efectele asupra vieților a zeci de familii

Oamenii au făcut credite, au plătit avansuri, s-au mutat în blocurile terminate, dar care nu au recepție, pentru că sunt ilegale

Chirica și Harabagiu i-au învățat timp de 6 ani pe dezvoltatorii imobiliari că totul se rezolvă și că pot muta oamenii în blocuri

Acum, Mihai Chirica nu mai semnează nimic, blocurile sunt gata și nu mai pot fi demolate

La Bucium se speră obținerea a 2.000 mp de la ADS, pentru că nu sunt locuri de parcare: așa-zisa combinație ar putea dura ani de zile

Familiilor care s-au mutat li se spune să plătească lunar chirie sau riscă să fie dați afară de dezvoltator

Planuri de viață date peste cap de capii orașului corupți.

Așa trebuia să arate ansamblul Tech Confort, cu spații largi la suprafață și cu parcările la subteran. Ce-a ieșit este un ghetou de lumea a treia

Trei blocuri P+5 înghesuite pe nici 4.000 mp. În total, 126 de apartamente și câteva spații la parterul imobilelor. Pentru toate acestea, doar 38 de locuri de parcare, toate supraterane.

Cele subterane, prevăzute în documentațiile urbanistice, s-au evaporat.

Spațiile verzi s-au contractat, dintr-un mare parc de aproape 1.000 mp au rămas doar câteva petice de iarbă.

Din cauza acestor nereguli, două din cele trei blocuri nu pot fi intabulate. Majoritatea apartamentelor sunt locuite pe bază de antecontracte. Oamenii și-au făcut mobilă la comandă, au investit alte mii de euro în amenajări suplimentare, însă nu pot face actele cu dezvoltatorul.

„Până la perfectarea contractelor, care ar mai putea dura chiar câțiva ani, ni s-a cerut să plătim chirie lunară, care nu se va scădea din valoarea casei. Sau să părăsim apartamentul”, a spus unul dintre locatari.

În schimb, dezvoltatorul a prezentat proiectul imobiliar din Bucium, de pe strada Petre Vancea, în culori calde. „N-am mai făcut locuri de parcare nici la subsol, nici lângă blocuri. Am zis să aerisim un pic. Parcările vrem să le mutăm pe un teren care acum e al ADS, pe malul râului Vămășoaia, să facem un schimb”, a declarat Gavriil Miron, patronul Tech Confort.

Despre neregulile de la această investiție, REPORTER DE IAȘI a scris încă din faza de șantier.

Cele trei blocuri sunt înghesuite, nici studiul de însorire nu mai este valabil. Oamenii din apartamente nu mai apucă să vadă lumina soarelui. Totul e numai umbră

Promisiunea a expirat, nu li se mai fac acte

Sub protecția anonimatului, unul dintre locatari a explicat chinurile prin care trec familiile ce s-au mutat în cele două blocuri neintabulate. „Mai multe persoane au achiziționat prin promisiune de vânzare - cumpărare de la societatea Tech Confort apartamente în 2020 și 2021, în blocurile C2 și C3, cu promisiunea ca actele să fie finalizate până în august – octombrie 2021.

Societatea ne-a permis să ne mutăm în octombrie, să ne mobilăm apartamentele, ne-au prelungit promisiunea de vânzare-cumpărare până în martie 2022, spunându-ne că actele mai durează câteva luni și se vor întocmi în ianuarie 2022.

Bucuroși că ne-am cumpărat prima noastră casă, ne-am mutat în apartament, am investit în mobilă o sumă considerabilă de bani. A trecut ianuarie, martie, iar firma nu a reușit să întocmească actele.

În 2022, când am sunat să ne prelungească măcar promisiunea expirată, aceștia au refuzat, menționând că actele se vor face curând și apoi nu ne-au mai răspuns pe nicio cale de comunicare”, a spus acesta.

Oamenii au continuat să locuiască, însă fără a avea certitudinea că vor putea cumpăra.

La subsol și la parter trebuiau amenajate locuri de parcare. Nu s-a respectat autorizația, era prea scump, s-au amenajat niște spații comerciale

Ori plătesc chirie pe propriile apartamente, ori sunt dați afară

Nici acte oficiale, nici prelungirea promisiunilor. „Pe 7 decembrie 2022, societatea ne-a sunat pe majoritatea proprietarilor care nu au achitat suma integrală, să plătim o chirie lunară pentru apartament (care nu se va scădea din valoarea totală) sau nu vom avea voie să mai locuim în apartament și să ne mutăm, amenințându-ne că ne vor da afara prin diferite metode (fiind intermediari, nu ne vor mai achita facturile (pe care noi le plătim prin intermediul lor), vor schimba butucul la ușă când noi nu vom fi acasă). Le-am spus că sunt oameni care vor suferi foarte mult, că au investit bani în mobilarea apartamentului, mobilă pe care nu au unde să o mute sau la comandă care nu se va mai potrivi în altă parte, că nu au unde să locuiască. Dar aceștia au spus că nu le pasă și că astea sunt cele două opțiuni prezente: plătim chirie sau plecăm și ne dau banii înapoi”, a afirmat locatarul.

Le-au mai cerut bani. Cine nu plătește, afară!
Situația de-acum, așa cum a fost prezentată de respectivul locuitor: „Nu au crescut prețul apartamentului. Celor care au dat un avans mai mare, au sunat să mai plătească bani din valoarea apartamentelor, iar pentru cei care au refuzat, le-au spus să plece. Cei care au dat un avans mai mic, i-au sunat să plătească o chirie lunară (800 lei pentru apartamente cu două camere și 1.000 lei pentru trei camere) care nu se va scădea din prețul apartamentului”.

Mașinile stau parcate pe o fâșie de pământ, în afara terenului deținut de Tech Confort

Lipsesc 76 de locuri de parcare

Doar C1 a fost intabulat. Lucrările la C2 și C3 sunt finalizate de câteva luni. Însă nu s-au făcut recepția și edificare, pași cheie pentru intabularea care să permită încheierea contractelor de vânzare-cumpărare.

Locatarul știe de ce: „Tech Confort trebuia să facă parcări subterane și nu a făcut acest lucru. Vor să facă parcările pe malul râului Vămășoaia, teren ce aparține domeniului privat al statului printr-un schimb de terenuri. Fără locuri de parcare nu pot face recepția clădirilor”.
Într-adevăr, la fața locului, cele trei blocuri sunt finalizate. Amplasate în formă de „U”, dar de sine stătătoare, imobilele sunt unul într-altul. Toate au regim de înălțime P+5.

Pe teren sunt desenate 38 de locuri de parcare, tot atâtea fiind intabulate și la Cadastru, cele mai multe fiind localizate în spatele C1.

Două alei, trei-patru petice de iarbă și câteva bănci completează perisajul, senzația fiind de aglomerație, de înghesuială.

Abia după ce-a început drumurile la DIICOT, în dosarele penale pornite de la afaceri imobiliare, Mihai Chirica a început să ia în serios proiectele rezidențiale care nu respectă autorizațiile. Până atunci, toată lumea rezolva cu recepții și edificări falsificate

Patronul Tech Confort: „Am zis să fie mai aerisit”
Patronul firmei care a ridicat imobilele a admis că există probleme, însă că sunt pe cale de rezolvare. „N-am mai făcut parcări nici la subsol, nici lângă blocuri, am zis să fie mai aerisit. Vrem să le amenajăm pe un teren învecinat. Sunt 2.000 mp pe care vrem să-i luăm de la Agenția Domeniilor Statului și să dăm altul la schimb. Această parcelă de la ADS e pe malul râului Vămășoaia, e neproductiv, fără valoare. Însă, astfel de schimburi durează”, s-a justificat Gavriil Miron, unicul asociat al Tech Confort.

Acesta a adăugat că, pentru oamenii care nu mai pot aștepta, există alternativă: „Au fost trei-patru care au plecat. Le-am dat banii plătiți înapoi, plus câteva mii de euro penalizare că noi n-am reușit să ne ținem de cuvânt și să facem actele”.

După ce va face schimbul cu ADS, Miron a spus că va amenaja parcările, iar blocurile vor putea fi intabulate. „Dacă totuși nu facem schimbul, în cel mai rău caz, mutăm parcările înapoi în subsol și la parter. Acum, e gol, n-am amenajat nimic”, a menționat el.

Dezvoltatorul Gavriil Miron vrea să mute parcările pe un teren al ADS, pentru a putea intabula blocurile. Procedura este extrem de complicată și cu șanse mici

Chirica știa că acele blocuri nu au parcări subterane
În 2020, REPORTER DE IAȘI a scris în două rânduri despre neregulile de la acest proiect imobiliar. În imaginea de prezentare, cele trei imobile erau unite într-un singur bloc, iar în mijloc fusese desenat un parc luxuriant, cu gazon și mulți copaci, alei, bănci și chiar o fântână arteziană.
Prin autorizația de construire 534 din mai 2018, suprafața de teren a fost măsurată la 3.880 mp, procentul de ocupare a terenului (POT) la 34,32%, coeficientul de utilizare a terenului (CUT) la 2.06, cu 114 locuri de parcare (39 pe sol, pe teren, 43 de locuri în subsol, 32 la parterul clădirilor).

În spatele lui Miron se află un politician

Două diferențe sunt frapante, vizibile la fața locului. Spațiul verde este meschin în comparație cu randarea prezentată inițial de dezvoltator. Apoi, numărul locurilor de parcare, pe teren fiind hașurate doar 38 față de 114 din autorizație sau față de 126 (câte una pentru fiecare apartament) cât prevede norma locală în vigoare. La subsol nici măcar nu există posibilitatea de acces auto. Iar la parter, la blocurile C2 și C3 sunt două spații momentan goale.

Numele Gavriil Miron și Tech Confort sunt legate de mai multe contracte cu achiziție directă cu Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași. Astfel, între 2013 și 2015, firma lui Miron a primit de la spital 21 de lucrări, prin încredințare directă. Contractele au avut ca obiect lucrări de reparații, valoarea totală ajungând la 1,5 milioane lei.

Gavriil Miron a apărut de nicăieri, el neavând forța financiară pentru a achiziționa teren la Bucium, lângă Plopii fără Soț, și pentru a construi un ansamblu cu 126 de apartamente. În spatele lui Miron se află un fost politician important, cu influență puternică în PNL.

Article image
Se pregătește recepția finală la blocurile Tech Confort din spatele Lidl Bucium. În autorizație era prevăzut un parc, dar a rămas doar o alee betonată care se va umple de mașini. Între blocuri sunt doar câțiva metri, e un fel de lagăr. Locatarii de la primul bloc, construit primul, sunt revoltați de apariția celorlalte două imobile. Așa-zisul proiect rezidențial nu are locurile de parcare prevăzute în autorizație. Poliția L...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 08 Octombrie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30