fbpx
 
Laptele se va ieftini, timp de șase luni, de la 1 mai. Toți marii retaileri și-au dat acordul

Laptele se va ieftini, timp de șase luni, de la 1 mai. Toți marii retaileri și-au dat acordul


De luni, vom vedea reduceri la raionul de lapte, ne anunță reprezentanții Consiliului Concurenței. Scăderea prețului cu 20 de procente pentru șase luni a fost decisă după o întâlnire cu comercianții și unii procesatori.

Responsabilii spun, că se va ieftini doar laptele, care costă mai mult de 7 lei litrul, scrie Știrile PRO TV.

În calcul intră laptele proaspăt, produs în România. Adică 80% din tot ce se găsește acum în magazine. Reducerea anunțată va fi suportată în mod egal de magazine și procesatori. Câte 10% fiecare.

Potrivit Consiliului Concurenței, reducerea de preț se va aplica laptelui mai scump de 7 lei litrul. Așadar, laptele ieftin, de 5,6 lei nu intră în calcul. Astfel, pentru un litru de lapte care acum costă 8 lei, de exemplu, începând de săptămâna viitoare vom plăti 6 lei și 40 de bani.

Potrivit celor din industrie, vom putea cumpăra lapte mai ieftin începând cu data de întâi mai.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: „Acordul ăsta e în vigoare pe șase luni. Eu mă aștept să fie implementat în cursul săptămânii viitoare. Nu toate magazinele probabil vor reuși să facă schimbările necesare până pe 1 mai, luni. Și noi și Protecția Consumatorului vom monitoriza ce se întâmplă și vom informa și Guvernul, dar și opinia publică”.

Pe de altă parte, reprezentanții Asociației Patronale Române din Industria Laptelui, din care fac parte majoritatea procesatorilor de lapte, spun că nu au fost invitați la discuții. Și că acordul voluntar a fost făcut doar cu câteva companii.

Dorin Cojocaru, președintele APRIL: „Cred că o decizie luată de Consiliul Concurenței, fără să se consulte în detaliu cu domeniul de procesare a laptelui ar putea să aibă riscul de a fi o catastrofă pentru fermieri. Aici este problema. Că trebuie să luăm decizii, când le luăm, foarte bine gândite și analizate. Ce facem cu procesatorii care nu pot să dea 10% pentru că marja este 2 sau 3%?”.

Cu alte cuvinte, procesatorii care nu își vor permite ca să își păstreze marja de profit, vor cere laptele și mai ieftin de la fermieri.

Filiera laptelui are trei verigi: fermierul, procesatorul și magazinul. Fiecare stabilește propriul preț în așa fel încât să rămână cu profit.

Ionuț Lupu, directorul Asociaţiei Crescătorilor de Vaci HolsteinRo: „În momentul de față, laptele pleacă de la poarta fermei între 1,5 și 2,2 RON. În zona de procesare sunt o serie de costuri legate de pasteurizarea, separare, urmând ca în zona de retail, acolo sunt niște adaosuri și niște condiții comerciale care pe noi, fermierii, ne pun de multe ori în imposibilitatea de explica de ce laptele pleacă de la noi cu acest preț, 1,5, 2,2 RON și ajunge raftul magazinului chiar mai mult de 10 RON”.

România este una dintre țările unde laptele a înregistrat printre cele mai mari creșteri de preț, cu mult peste media europeană.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30