fbpx
 
Nepotism absolut: rectorul UMF operează umăr la umăr cu fiul său, la IRO. Și-a angajat și nora la Cuza Vodă. Spitalele din Iași, pline de clanuri

Nepotism absolut: rectorul UMF operează umăr la umăr cu fiul său, la IRO. Și-a angajat și nora la Cuza Vodă. Spitalele din Iași, pline de clanuri


Dacă nu ești fiul „cuiva” nu primești post în spitalele de stat

Fenomenul e scăpat de sub control: profesorii din UMF își angajează copiii în sistem încrucișat – „al meu la clinica ta, al tău la clinica mea”

Tații predau posturile către fii sau fiice, mamele își veghează odraslele lucrând în același spital

Concursurile pe posturi în sistemul public sunt o glumă proastă: câștigătorii se știu întotdeauna dinainte

Viorel Scripcariu împarte sălile de operație de la IRO cu fiul său, promovat ca medic specialist

Coincidență: după ce s-a măritat cu Dragoș Scripcariu și a devenit nora rectorului UMF, Ioana Sadyie Scripcariu a devenit medic cu normă întreagă la Maternitatea Cuza Vodă, imediat după ce-a terminat rezidențiatul

Onofriescu, Păvăleanu, Azoicăi, Akad sunt alți profesori care au copiii în spitalele de stat. Întâi rămân asistenți la UMF, apoi fac integrarea clinică

Acesta e doar Episodul 1 din foiletonul clanurilor din spitalele ieșene

Toată familia medicului Viorel Scripcariu, rectorul UMF și cunoscut chirurg, lucrează în sistemul medical. Soția este la DSP, nora este la Maternitatea Cuza Vodă, fiul este la chirurg la Institutul Regional de Oncologie, acolo unde și tatăl operează.
La Parhon, Adrian Covic are propria fiică rezidentă la clinica sa. La Elena Doamna, doctorul Tudor Andrei Buțureanu este fiul fostului șef de secție și de spital, iar partenera de viață a tânărului este medic la aceeași Maternitate.
Copiii „greilor” de la UMF și-au ales același trasei în viață, toate posturile rămânând în familie.

Mirii au ocupat rapid posturi cu drepturi depline în spitalele ieșene. Sunt copiii rectorului

Fiul rectorului îl are șef pe tatăl său și la spital, și la universitate

Rector din 2016 al UMF Iași, Viorel Scripcariu a lucrat la Spitalul Sf. Spiridon, iar de câțiva ani operează la Institutul Regional de Oncologie. Soția, Didona Maria Scripcariu, este șefa laboratorului DSP Iași, cu un venit lunar de 15.000 de lei.
Conform declarației de avere, cei doi soți au câștigat într-un an 542.000 de lei. Cea mai mare parte din venituri a fost a rectorului UMF – 271.000 de lei de la UMF și 77.000 de lei în calitate de chirurg la IRO.
Tot la IRO este angajat ca medic cu normă întreagă și Viorel Dragoș Scripcariu – medic specialist în chirurgie generală. Operează împreună cu tatăl său. Declarația sa de avere lipsește de pe site-ul spitalului, dar surse autorizate din Institut au declarat pentru REPORTER că veniturile lui Scripcariu sunt de aproximativ 13.000 de lei net, efectuând 3-4 gărzi/lună.
La aceși bani se adaugă salariul de asistent universitar la UMF, încă 8.000 de lei lunar. La universitate, fiul rectorului a câștigat un program de cercetare și este, de asemenea, în subordinea tatălui său.

„Are deja 3 ani de specialitate, operează la IRO. Mi-a fost rezident timp de 6 ani, cu mine a învățat chirurgie. Acum nu mai operăm împreună, am făcut asta în trecut. El s-a axat pe chirurgia robotizată, se duce în acest domeniu, face multă pregătire în direcția asta, eu am rămas la chirurgia clasică. Am 40 de ani de chirurgie, am format foarte mulți medici, ar fi fost culmea să nu pot să-mi ajut tocmai propriul copil.”
Viorel Scripcariu, chirurg, rector UMF Iași

Nora lui Scripcariu, integrată rapid la Cuza Vodă

Familia Scripcariu mai are un reprezentant și la Maternitatea Cuza Vodă. Ioana Sadyie Scripcariu s-a căsătorit în 2015 cu Dragoș Viorel. În prezent, este medic specialist obstretică ginecologie, dar și asistent universitar la UMF, în subordinea socrului.
Traseul este bătătorit în cazurile odraslelor de cadre universitare: întâi obțin posturi la UMF, apoi integrarea clinică în spitalele de stat este o formalitate, pentru că șefii de clinici și managerii sunt tot profesori universitari. Integrările cu jumătate de normă în spitale sunt la latitudinea spitalelor, realizându-se fără concurs. Fiii și fiicele cu pedigree obțin angajarea în sistemul public și se definitivează apoi pe posturi.
Ioana Sadyie, născută Winkler, este moștenitoarea unei averi fabuloase. În 1911, Emil Winkler, străbunicul, a cumpărat 54 de hectare în vecinătatea Spitalului Socola. Terenul a ajuns ulterior în proprietatea fratelui său, Alfred Winkler, şef al Tribunalului Iaşi. Alfred Winkler a fost primar al Iaşului între septembrie 1944 și martie 1945.
După preluarea puterii de către comuniști, a ascuns într-o nişă din podul casei acte de proprietate asupra terenurilor deținute, iar familia a păstrat secretul. În anii '90, urmaşii au început demersurile pentru recuperarea proprietăţilor. Au fost împroprietăriţi cu terenul de 54 de hectare de la Socola, și au mai revendicat 100 de hectare în Iaşi, 1.200 de hectare în Galaţi, 30 de hectare în Rediu.

Tudor Buțureanu a devenit medic la „Elena Doamna”, urmând cariera tatălui. A fost rapid numit chiar director medical

Familia Buțureanu a rămas la Elena Doamna și s-a extins

Profesorul Ștefan Buțureanu de la UMF a fost șef de secție la Maternitatea Elena Doamna și, într-o perioadă, a condus spitalul. Acum este pensionat, dar pe vremea când activa l-a avut rezident pe fiul său, Tudor Andrei Buțureanu.
Acesta a ajuns director medical al Maternității, funcție la care a renunțat recent. Trebuie menționat că Tudor Andrei Buțureanu s-a specializat în Occident, dar tot rezidențiatul l-a făcut la Cuza Vodă, când tatăl său era șef de secție.
„Am preferat să fiu format în altă parte, tocmai pentru a nu fi legat de numele tatălui meu. Am făcut rezidențiatul pe vremea când tatăl meu încă activa la Elena Doamna. Dar mi-am făcut formarea profesională în Franța
, a precizat Tudor Andrei Buțureanu.Cuplul Buțureanu-Apetrei s-a angajat simultant la Maternitatea „Elena Doamna”

La aceeași unitate medicală activează și partenera de viață a acestuia, medicul specialist Ana Maria Apetrei. „Prefer să nu comentez subiectul”, a declarat Andrei Buțureanu.

Familia Covic are toate pozițiile ocupate în Spitalul Parhon. Unitatea medicală e practic sub asediu

Covic va controla Parhon și după pensionare

Adrian Covic, unul dintre cei mai bogați medici din Iași, controlează piața de dializă din Iași prin firmele sale,. Are o declarație de avere interminabilă, cu milioane de lei în conturi, iar veniturile din ultimul an depășesc pragul de 200.000 de euro, dar a asigurat și viitorul fiicelor.
Una dintre ele este încă studentă la UMF, iar cea mai mare, Andreea Covic, este medic rezident în clinica pe care o conduce chiar tatăl său. A devenit și asistent universitar la UMF Iași, instituție condusă de către Viorel Scripcariu, dar unde Covic este prorector. Integrarea clinică a fiicei devine o formalitate.

Onofriescu: Cuza Vodă, Parhon, Spiridon

Cunoscutul medic Mircea Onofriescu, specialist în vertilizarea in-vitro, are un fiu care a schimbat specialitatea medicală, alegând nefrologia. Mihai Onofriescu este angajat cu normă întreagă la Spitalul CI Parhon.

Nora doctorului Onofriescu, Alina, a fost angajată ca medic la Spitalul „Sf. Spiridon”

Numele Onofriescu apare și la Spitalul „Sf. Spiridon”. Soția tânărului ce continuă tradiția familiei a devenit medic primar în Boli de Nutriție. Alina Onofriescu este nora cunoscutului ginecolog.

Maria Akad își dăscălește propria fiică la Maternitatea Elena Doamna

Mame grijulii și-au plasat copiii în propriile clinici

Un alt medic ginecolog foarte cunoscut din Iași este Maria Akad, de la Maternitatea Elena Doamna. Fiica sa, Mona Akad, este asistent universitar la UMF Iași și medic rezident în grija mamei la spitalul unde lucrează.
La fel este și în cazul medicului primar Maricica Păvăleanu, fost director al Maternității, care apare alături de fiica sa, Ioana, în lista de medici ai spitalului.

Ioana Păvăleanu (stânga) și Alice Azoicăi sunt alte cazuri de fiice ale unor cadre didactice din UMF care și-au găsit rapid posturi în spitalele de stat

Nora epidemiologului Doina Azoicăi, fost decan al Facultății de Medicină a UMF Iași, este asistent universitar și medic primar pediatru la Spitalul de Copii „Sf. Maria”. Căsătorită cu Tudor Azoicăi din 2008, Alice Azoicăi și-a cunoscut soțul – fiul decanei – în facultate.

Article image
Dr. Covic centrează, tot el dă cu capul: centrul de dializă din Rediu a ajuns la 100.000 de euro decont lunar doar din mai până în august Doctorul învârte Spitalul Parhon cu cheița: în doar patru luni, 57 de pacienți au ales să se mute la Verde Clinic, deschisă în 2022 Concurența a primit 1-2 clienți lunar sau niciunul Verde Clinic este administrată de sora doctorului Adrian Covic, iar fiica lui are 20% din acțiuni Conf...
Autor Cezar Moraru Anchete 24 Octombrie 2022

 


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30