fbpx
 
Studiu: Arderea lemnului în interior crește vertiginos riscul de cancer pulmonar

Studiu: Arderea lemnului în interior crește vertiginos riscul de cancer pulmonar


Folosirea unei sobe pe lemne sau a unui șemineu de interior crește riscul la femei de a dezvolta cancer pulmonar cu 43% în comparație cu cele care nu folosesc încălzirea cu lemne, potrivit unui studiu american, scrie The Guardian.

În Marea Britanie, se așteaptă ca unul din 13 bărbați și una din 15 femei născuți după 1960 să fie diagnosticați cu cancer pulmonar în timpul vieții. În SUA este unul din 16 bărbați și una din 17 femei.

Studiul american a constatat că utilizarea mai frecventă a încălzirii interioare cu lemne a dus la un risc mai mare de cancer. De exemplu, persoanele care și-au folosit arzătorul cu lemne mai mult de 30 de zile pe an au avut un risc de cancer pulmonar cu 68% mai mare în comparație cu persoanele care nu au ars lemne.

Rezultatele provin din Sister Study, care urmărește starea de sănătate a 50.000 de femei din SUA care aveau surori cu cancer de sân.

Doctor Suril Mehta, de la Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului din SUA și primul autor al noului studiu, a declarat: „Sister Study a fost conceput pentru a înțelege mai bine factorii de risc genetici și de mediu pentru cancerul de sân, dar poate, de asemenea, să evaleze și alte stări de sănătate. Cancerul pulmonar este principala cauză de deces cauzat de cancer în rândul femeilor din SUA. Acesta reprezintă aproximativ unul din cinci decese cauzate de cancer în SUA”.

La nivel global, fumatul este cel mai mare factor de risc pentru cancerul pulmonar, dar nu singurul. Acest lucru s-a reflectat în concluziile studiului. Cele mai recente rezultate vin după urmărirea sănătății femeilor timp de 11 ani. În acest timp, 347 de participanți au fost diagnosticați cu cancer pulmonar; 289 au fost fumători actuali sau foști de tutun și 58 au fost nefumători.

Având în vedere veniturile și alți factori care ar fi putut afecta sănătatea femeilor, au existat diferențe clare în ceea ce privește riscul de a dezvolta cancer pulmonar la cei care și-au încălzit casele cu lemne, comparativ cu cei care nu. Acest risc suplimentar a fost observat atât la fumătorii de tutun, cât și la cei care nu au fumat niciodată.

Profesorul Fay Johnston de la Institutul Menzies pentru Cercetări Medicale, Tasmania, care nu a fost implicat în cercetările din SUA, a declarat: „Noile rezultate ale studiului Sister Study oferă dovezi puternice ale riscului de a trăi în case încălzite prin arderea lemnului. Chiar și utilizarea relativ scăzută a fost asociată cu un risc crescut de cancer pulmonar”.

Ea a adăugat: „Mesajul pentru factorii de decizie politică și pentru public este clar. Fumul de încălzire pe lemne nu este sigur. Intervențiile pentru reducerea expunerii în case ar trebui să fie o prioritate.”

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: