fbpx
 
Un preot din Vaslui a refuzat să citească stâlpii unui mort și a trimis clopotarul în locul lui

Un preot din Vaslui a refuzat să citească stâlpii unui mort și a trimis clopotarul în locul lui


Un preot din Vaslui a refuzat să țină slujba dinaintea înmormântării unui localnic pentru că acesta nu venea la biserică și a trimis clopotarul să oficieze ritualul. A fost nevoie ca protopopul de Vaslui să vină pentru a ține slujba în locul preotului.

Preotul paroh din comuna vasluiană Muntenii de Jos a refuzat să oficieze slujba dinaintea înmormântării unui localnic, pe motiv că acesta nu venea pe la biserică în timpul vieții. Revoltat de serviciul care i se cerea, preotul a trimis în locul său pe clopotarul bisericii, iar în cele din urmă s-a ajuns în situația ca protopopul de Vaslui să vină pentru a citi stâlpii decedatului, scrie Vremea Nouă.

Cazul de săptămâna trecută a fost relatat de familia decedatului, care spune că l-a sunat pe Adrian Chirvase, protopopul de Vaslui, pentru a-l reclama pe preotul din sat, Neculai Rebegea, după ce acesta l-a trimis pe clopotarul bisericii pentru a citi stâlpii mortului și le-a jignit la telefon pe rude, când a fost întrebat de ce face asta.

Protopopul de Vaslui a confirmat incidentul: ”Am discutat cu părintele și i-am explicat că noi nu suntem ca acele instituții unde dacă nu ți-ai achitat datoriile, te debranșează de la utilități. Noi trebuie să-l îndrumăm pe creștin, în modul cel mai plăcut, să se apropie de biserică, dar dacă nu dorește acest lucru, nu putem să-l pedepsim pentru asta. Părintele și-a cerut scuze pentru toată această situație”.

În cele din urmă, superiorul ierarhic al preotului paroh a venit de la Vaslui pentru a citi el stâlpii decedatului, iar pentru înmormântarea de a doua zi a chemat un preot dintr-o comună învecinată.

Familia decedatului venise din Cipru pentru înmormântare, iar odată ajunși în țară au sunat la preotul paroh pentru a-l chema să-i citească stâlpii. Oamenii spun că preotul le-a vorbit urât la telefon și l-a trimis pe clopotar să oficieze slujba.

Mi-a răspuns atât de urât încât inițial am crezut că nu vorbește cu mine, ci cu cineva de lângă el. „Cu tine vorbesc, escrocule. Cum îți permiți să mă suni când socru-tu dădea pe la biserică din an în Paști, iar tu vrei acum să vin să-i citesc eu stâlpii?”, m-a întrebat. M-a mai înjurat o dată, apoi mi-a închis telefonul”, a povestit ginerele decedatului. În cele din urmă, l-a sunat pe protopopul de Vaslui, care a venit să oficieze slujba în locul parohului.

Citirea stâlpilor este o practică în Biserica Ortodoxă, care are loc între momentul morții unui creștin și cel al înmormântării lui.

„Stâlpii” sunt sunt rugăciuni citite lângă sicriul celui decedat în care familia cere lui Dumnezeu, prin intermediul preotului, odihna sufletului celui răposat. Slujba „stâlpilor” constă în citirea din Psaltire și a Sfintelor Evanghelii, iar ea se realizează, potrivit tradiției creștine, cu o seară înainte de înmormântare, fiind corelată cu noțiunea de „priveghi”.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: