fbpx
 
Angajatorii din România au intenții de angajare stabile în trimestrul  IV/2016

Angajatorii din România au intenții de angajare stabile în trimestrul IV/2016


Potrivit Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă, angajatorii români preconizează creșteri de personal între octombrie și decembrie 2016, însă optimismul lor e mai ponderat decât în trimestrul III.

 

Angajatorii români se așteaptă ca ritmul angajărilor să rămână constante în intervalul octombrie - decembrie 2016, raportând o Previziune Netă de Angajare ajustată sezonier de +11%. Încrederea angajatorilor în trimestrul IV este însă mai puțin accentuată, comparativ cu planurile record de angajare formulate în trimestrul III, slăbind față de acesta cu 3 puncte procentuale, și față de trimestrul IV din 2015 cu 2 puncte procentuale. 19% dintre cei 627 de angajatori din România intervievați pentru ediția referitoare la trim. IV/2016 a Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă prevăd creșteri ale numărului total de angajați, 13% prevăd reduceri, iar 66% nu anticipează nicio schimbare.

 

„Deși optimismul angajatorilor este mai puțin pronunțat decât în intervalul iulie – septembrie 2016, el revine la un nivel egal cu Previziunile favorabile din trimestrele I și II ale lui 2016, astfel încât slăbirea relativă a Previziunii Nete de Angajare din trimestrul IV nu trebuie privită ca semn al unei piețe a muncii nefavorabile. Este mai degrabă posibil ca proximele alegeri parlamentare, ce ar putea, așa cum s-a mai întâmplat, să ducă și la schimbări de politici, să inducă o abordare mai precaută, de expectativă,” spune Corina-Bianca Gonteanu, Director Strategic de Marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.

 

 

Este de așteptat ca pe parcursul perioadei octombrie – decembrie 2016 numărul total de angajați să crească în opt din cele 10 sectoare de activitate și în șase din cele opt regiuni ale țării. Cea mai puternică prognoză la nivel de sector de activitate se raportează, și de data aceasta, în Industrie prelucrătoare, unde Previziunea este de +32%, slăbind cu 2 puncte procentuale față de trim. III /2016, dar îmbunătățindu-se cu 5 puncte procentuale față de trim. IV/2015. Îmbunătățiri de 5 puncte procentuale față de anul anterior sunt raportate, de asemenea, de către angajatorii din Industrie extractivă, unde Previziunea este de +7%, și din Comerț cu ridicata și cu amănuntul, a cărui Previziune Netă de Angajare de +25% este cea mai puternică din ultimii 7 ani, egalând previziunile raportate în trim. IV/2008 și trim. IV/2012. Perspectivele de angajare sunt negative în două dintre cele 10 sectoare, inclusiv Energie electrică, apă, gaz, unde Previziunea de -10% raportată de angajatori este cel mai puțin optimistă din trim. III /2013, până în prezent, slăbind față de trimestrul trecut și față de intervalul comparabil al lui 2015 cu 7, respectiv 6 puncte procentuale. Cel mai abrupt declin, atât de la trimestru la trimestru, cât și de la an la an, se raportează însă în sectorul Construcții. Previziunea Netă de Angajare pentru acest sector este de -3%, situându-se în la cote negative după șapte trimestre consecutive de intenții de angajare pozitive, și slăbind față de trim. III/2016 și trim. IV/2015 cu 16, respectiv 22 de puncte procentuale.

 

La nivel de regiuni, oportunitățile cele mai abundente de angajare vor apărea probabil în Centru, unde angajatorii raportează o Previziune Netă de Angajare +18%. Perspectivele de angajare sunt cu 5 puncte procentuale mai slabe decât în trimestrul anterior, dar se îmbunătățesc cu 4 puncte procentuale față de anul trecut. Îmbunătățiri față de trim. IV/2015 sunt preconizate și de angajatorii din regiunea București și Ilfov, unde Previziunea Netă de Angajare de+17% este cu 5 puncte procentuale mai puternică decât cea din anul anterior, și relativ stabilă comparativ cu trim. III/2016. Optimismul angajator se restrânge însă comparativ cu trim. IV /2015 în cinci din cele opt regiuni, iar în comparație cu trim. III /2016, în șase din cele opt regiuni. Variația cea mai mare, de 19 puncte procentuale în minus, este raportată de către angajatorii din regiunea Sud, unde Previziunea Netă de Angajare de +2% indică totuși că vor exista unele oportunități de angajare. Cel mai slab ritm de angajare din toate regiunile țării se prognozează în regiunea Sud-est, unde angajatorii raportează o Previziune de -5%, cea mai puțin optimistă din trim. I/2010 până în prezent. Intențiile de angajare sunt la cote negative și în regiunea Sud-Vest, unde Previziunea Netă de Angajare de -3% este cea mai puțin încrezătoare din ultimele șase trimestre, slăbind față de trim. III /2016 cu 12 puncte procentuale.

 

 

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este cel mai longeviv și  cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluși aproape 59.000 de angajatori din 43 de țări și teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-și creşte sau de a-și diminua numărul total de angajați pe parcursul trimestrului următor. Studiul este un barometru al tendințelor și activităților de pe piața forței de muncă, fiind utilizat de Banca Națională a Angliei în redactarea rapoartelor sale privitor la inflație și ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice și sociale în Uniunea Europeană Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeană. Datele studiului independent al ManpowerGroup sunt utilizate în egală măsură de analiști financiari și economici din întreaga lume în evaluarea situației piețelor de forță de muncă.

 

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 22  –  29 iulie 2016 pe un eșantion reprezentativ de 627 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30