fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

Klaus Iohannis la ședința noului CSM: „Un sistem judiciar vulnerabil e ceea ce-și doresc dușmanii României” (VIDEO)

Klaus Iohannis la ședința noului CSM: „Un sistem judiciar vulnerabil e ceea ce-și doresc dușmanii României” (VIDEO)


Klaus Iohannis a inclus în discursul său de la ședința noului Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) - rezultat în urma alegerilor din iunie-decembrie 2016 - un atac dur la adresa politicienilor penali. „Unii politicieni cu dosar penal au impresia că sunt băieți buni, că au luat mult voturi”, a spus președintele, îndemnându-i pe magistrați să „rămână demni, nu să devină obedienți”, atunci când ”presiunea devine mare”.

 

„Bazez cele câteva idei la începutul ședinței pe un articol din Constituție - art. 133, alin.1, care definește activitatea CSM. CSM este garantul independenței justiției. Greu de găsit o sarcină mai dificilă descrisă în mai puține cuvinte. Asta e sarcina dvs., să garantați independența justiției. Este fundamental. Nicio democrație, niciun stat de drept nu pot să funcționeze fără o justiție independentă”, a declarat Iohannis.

 

Justiția independentă înseamnă că nimeni nu trebuie să se amestece în treaba procurorilor și a judecătorilor, dar înseamnă în aceeași măsură că nimeni nu este mai presus de lege, a mai afirmat președintele, menționând că „sunt unii” care au impresia că li se cuvine să fie deasupra legii, precizând că aceștia sunt „persoane care au poziții publice”.

 

„Sunt politicieni care au impresia că ce dacă au dosar penal sau sunt trimiși în judecată, că ei sunt băieți buni, că au luat multe voturi. Așa ceva nu accept”, a punctat Iohannis.

 

Șeful statului a subliniat că stabilitatea și securitatea interne ale României sunt posibile numai într-un stat de drept, în care sistemul judiciar trebuie să-și păstreze independența, evidențiind nevoia unei colaborări între instituții.

 

 

„Întregul aparat de stat trebuie nu doar să conștientizeze importanța acestui lucru, ci să se implice activ pentru a sprijini sistemul judiciar în a rămâne independent. Un sistem judiciar vulnerabil e ceea ce-și doresc dușmanii României. Dacă statul de drept devine un stat de strâmb, democrația dispare.

 

Sistemul judiciar nu se poate izola, nu se poate construi ceea ce unii au umit 'Republica Procurorilor sau a Judecătorilor'. Un stat puternic este un stat cu insituții puternice care colaborează - colaborarea loială între instituțiile statului. Mă aștept să aveți o colaborare loială cu toate autoritățile statului. Un izolaționism ar fi contraproductiv, fiindcă judecătorii și procurorii nu sunt doar persoanele care aplică legea, ci sunt și repere morale. Trebuie să conștientizați că opinia dvs. nu este doar valoroasă, ci și importantă pentru publicul general. Ar fi greșit să vă izolați și să nu comunicați opinii care țin de independența justiției. Altfel, ajungem în situații paradoxale în care infractorii spun cu voce tare cum gândesc și cum vor să îndoaie statul de drept”, a precizat Iohannis.

 

România a trăit diferite faze în care s-a încercat supunerea justiției politiului și ar fi o mare greșeală dacă s-ar repeta, a mai afirmat șeful statului. „Un politician vrea puterea. Este ales de oameni ca să exercite puterea. La unii, uneori apare o nevoie excesivă de putere și atunci apare un pericol. Când simțiți că presiunea devine mare, fiți demni, nu obedienți”, a completat acesta.

 

(Sursa: realitatea.net)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top