fbpx
 
Lungu pierde pe linie: prejudicii de 280.000 de lei şi un dosar la DNA

Lungu pierde pe linie: prejudicii de 280.000 de lei şi un dosar la DNA


În chestiunea FILIT, Dan Lungu s-a victimizat, iar amicii i-au ţinut isonul. Judecătorii i-au dat peste nas. Trei instituţii de control şi cinci complete de judecată de la trei instanţe din ţară au stabilit că achiziţii de sute de mii de lei de la Muzeul Literaturii Române au fost făcute ilegal. Urmează deranjul cel mare: recuperarea banilor de la cei care i-au încasat în afara legii. Pe de altă parte, în spaţiul public a apărut zvonul că DNA ar putea cere Senatului avizarea urmăririi penale a actualului senator Dan Lungu, manager al Muzeului la momentul comiterii fraudelor .

 

Demisionarul director al Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR), actualul senator Dan Lungu, a pierdut toate procesele în care a contestat concluziile unor controale în actele instituţiei. Opt sentinţe şi rapoarte au constatat acelaşi lucru: la Muzeul Literaturii s-au încălcat legile. Dan Lungu a preferat demagogic să dea vina pe politicieni şi o parte a presei pentru eşecurile din mandatul său.

 

  1. Autoritatea de Achiziţii Publice: 10.000 de lei amendă

În 2014, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a amendat Muzeul Literaturii cu 10.000 de lei pentru nereguli în procedurile de atribuire a 11 contracte de la prima ediţie a FILIT, din 2013. Muzeul a contestat sancţiunea la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, dar acţiunea a fost respinsă şi a rămas definitivă pe 26 februarie 2015. Judecătorul a dat dreptate ANRMAP şi a stabilit că Muzeul a fost sancţionat corect pentru „neestimarea valorii cumulate a achiziţiilor şi, ca urmare, în netransmiterea anunţului de atribuire a acestora”.

 

De-a lungul epopeii juridice, Lungu se agăţa de fiecare dată de încă o contestaţie sau un apel. Nu i-a mai rămas nici o cale de atac la dispoziţie

 

  1. Curtea de Conturi: prejudiciu de 180.000 lei

Tot în 2014, inspectorii Curţii de Conturi au făcut un control în actele contabile de la Muzeu. Au fost descoperite mai multe nereguli, raportul inspectorilor fiind contestat iniţial de conducerea MNLR, conform legii, tot la Curtea de Conturi. După respingerea contestaţiei, Muzeul s-a adresat Tribunalului, unde a pierdut procesul pe 7 iulie 2016, iar apoi la Curtea de Apel, sentinţa rămânând definitivă pe 28 noiembrie 2016.

Din noianul de nereguli găsite de Curtea de Conturi:

  • neelaborarea programului anual de achiziţii publice;
  • nesupunerea propunerilor cu privire la organizarea FILIT 2013, pentru aprobare, de Consiliul de Administraţie;
  • încheierea unui contract cu o firmă de consultanţă în vederea achiziţiilor pentru FILIT, în timp ce Muzeul avea doi salariaţi la care figura, în fişele de post, domeniul achiziţiilor publice;
  • atribuirea unor contracte pentru persoane care, anterior, semnaseră acte conform cărora se angajaseră să facă acele activităţi în regim de voluntariat;
  • atribuirea unui contract pentru logo-ul FILIT la trei săptămâni după ce acesta figura pe documentele pregătitoare ale Festivalului.

Inspectorii au stabilit un prejudiciu de 180.000 de lei. Acesta urmează a fi recuperat de Muzeu de la cei care au primit bani, deşi semnaseră contracte de voluntariat şi de la firma de logo-uri.

 

  1. Consiliul Judeţean: prejudiciu de 90.000 de lei

Alt control, alte procese. Serviciul de audit din Consiliul Judeţean, instituţie care are în subordine Muzeul, a descoperit, în 2015, mai multe nereguli în achiziţiile derulate de subordonaţii lui Dan Lungu. Muzeul a contestat şi aceste concluzii, tot la Tribunal, unde a pierdut procesul pe 7 iulie 2016. Apelul a fost pierdut pe 12 decembrie 2016, dată la care sentinţa a rămas definitivă.

Printre altele, inspectorii de la Audit au reproşat Muzeului că a plătit aiurea 90.000 de lei pe un sistem hologramă 3D pentru Bojdeuca lui Creangă, acesta fiind, de fapt, un banal sistem de retroproiecţie, mult mai ieftin. Auditul CJ a constatat că preţul este prea mare şi că suma trebuie recuperată.  

 

 În cele trei procese, judecătorii nu i-au admis nici măcar parţial vreo acţiune lui Lungu

 

Ce au spus judecătorii despre FILIT 2013

„Reclamantul nu a făcut dovada faptului că nu avea personal subordonat căruia să îi poată fi delegate sarcinile ce au făcut obiectul  contractului de prestări servicii” „nu a justificat necesitatea obiectivă a achiziţiilor, nu a anexat o estimare a numărului de invitaţi, a necesarului de cazare, masă, transport, nu a prezentat o analiză a acelor servicii care ar fi putut fi realizate cu personalul propriu, întrucât unitatea dispune de personal de specialitate (secretar, fotograf editură, coordonator programe culturale, achiziţii publice, directori etc).”

„activităţile manageriale pentru organizarea Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere, ediţia 2013 trebuiau să genereze sarcini şi responsabilităţi care să fie delegate, conform prevederilor legale, persoanelor aflate în subordine şi nu atribuite printr-un serviciu externalizat”

 

Viitor sumbru pentru Lungu

Ales senator în decembrie 2016, pe listele Uniunii Salvaţi România (USR), Dan Lungu riscă să piardă amândoi „iepurii”. Pe de o parte, pe motiv de incompatibilitate, a fost nevoit să-şi dea demisia de la şefia Muzeului Literaturii Române, deşi a căutat o cale să evite acest lucru. Astfel, cotidianul Evenimentul a citat dintr-o adresă trimisă recent de Lungu la Consiliul Judeţean, managerul solicitând un sfat legat de „modalitatea legală şi termenele în care se poate proceda la modificarea Contractului de management precizat anterior, astfel încât să nu mă aflu în situaţii de incompatibilitate referitor la cele două funcţii deţinute”. Ulterior, Lungu a negat că ar fi dorit să-şi păstreze postul.

Pe de altă parte, în aceste zile au apărut zvonuri care dau ca iminentă o solicitare a DNA către Senat în vederea avizării urmăririi penale a lui Lungu într-un dosar legat de achiziţiile de la FILIT. În acest caz, postul de parlamentar al lui Lungu ar fi în cumpănă, fiind de aşteptat ca USR şi Partidul Pentru Iaşi, care l-au propulsat în funcţie, să-şi retragă sprijinul pentru senatorul ieşean.


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30