fbpx
 
Silvicultori disperaţi după şpagă: au şantajat până au primit

Silvicultori disperaţi după şpagă: au şantajat până au primit


De tot râsul: a declarat în faţa anchetatorilor că mita însemna, de fapt, costurile carburantului şi uzura hainelor. Un actual deputat şi trei silvicultori ieşeni sunt protagoniştii unui dosar de corupţie. Primul i-a denunţat pe ceilalţi trei pentru că i-ar fi cerut mită de 26.000 de lei pentru un contract de refacere a pădurilor la Ocolul Silvic Răducăneni. Silvicultorii ar fi primit în cele din urmă aproape 6.600 de lei, au arătat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, care i-au şi trimis în judecată. Inculpaţii resping acuzaţiile.

 

Nicolae Balint şi Vasile Băran, fost şef district, respectiv fost şef în cadrul Ocolului Silvic Răducăneni şi Mihai Grigoraş, inginer la Compatimentul de Cultură şi Refacere a Pădurilor din acelaşi ocol silvic sunt judecaţi de Tribunalul Iaşi pentru luare de mită. Cei trei au fost acuzaţi că, în 2012, au cerut şi primit şpagă de la Ciprian Şerban, pe atunci reprezentant al unei firme din judeţul Neamţ care încheiase un contract de prestări servicii cu Direcţia Silvică Iaşi. Între timp, Şerban a ajuns deputat.

Contract de 664.000 de lei

În martie 2012, SC Eden Star Forest SRL Piatra Neamţ a semnat un contract de servicii pentru silvicultură - cultură şi refacerea Pădurilor la Ocolul Silvic Răducăneni, în valoare de 664.446 de lei, lucrările urmând să fie efectuate până la sfârşitul anului. Anchetatorii susţin însă că în martie-aprilie 2012, inculpaţii ar fi condiţionat recepţia „facilă şi formală” a lucrărilor ce urmau a fi efectuate de firma nemţeană de plata unui comision de 4% din contravaloarea fiecărei facturi emise şi încasate de catre societate, reprezentând aproximativ 26.000 de lei. Ciprian Şerban şi un coleg de-al său ar fi refuzat „oferta”, dar ar fi fost avertizaţi că vor avea probleme la recepţia lucrărilor de întreţinere efectuate.

 Nicolae Balint aşteaptă sentinţa după ce a fost prins luând mită

 

Şicane în serie

„La scurt timp după începerea lucrărilor prevăzute în contract, au început să apară dificultăţile prevăzute de către inculpaţi: Balint Nicolae controla muncitorii SC Eden Star Forest şi îi punea să refacă lucrările invocând diferite motive, întârziind astfel derularea contractului, cu riscul de a nu se achita sumele contractate”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi. De exemplu, Balint ar fi dispus săparea în avans a 60-70 de gropi, le-ar fi măsurat cu ruleta şi de-abia apoi ar fi permis plantarea arborilor, pentru ca ulterior să invoce, în cadrul altei proceduri, că muncitorii nu sunt aşezaţi corespunzător în rânduri. La rândul său, Grigoraş ar fi refuzat recepţia lucrărilor, deşi acestea ar fi fost efectuate corespunzător, a susţinut unul dintre martori.

 

Comision de 3%

Şerban ar fi căzut ulterior la o înţelegere cu Balint şi Băran, acceptând să plătească un comision de 3%, respectiv aproape 20.000 de lei. De asemenea, ar fi acceptat ca lucrările de întreţinere să fie executate atât de muncitorii firmei, cât şi de cei care ar fi urmat să fie aduşi de angajaţii ocolului, mai spun procurorii. Din suma pretinsă, inculpaţii ar fi primit în total 6.052 de lei în mai multe tranşe, sumele fiind remise lui Balint sau Grigoraş, se arată în rechizitoriu.

Ciprian Şerban, reprezentantul SC Eden Forest SRL Piatra Neamţ, i-ar fi denunţat, în septembrie 2012, pe angajaţii Ocolului Silvic Răducăneni. Astfel, în 25 septembrie 2012, anchetatorii l-ar fi prins în flagrant pe Nicolae Balint în timp ce ar fi primit de la denunţător 600 de lei, reprezentând 3% din contravaloarea ultimei facturi emise.

În faţa anchetatorilor, Nicolae Balint a recunoscut că a pretins sumele de bani, dar acestea ar fi reprezentat „costurile carburantului, uzurii hainelor folosite pentru a supraveghea desfăşurarea lucrărilor”, deşi „cădea în sarcinile de serviciu”. Ceilalţi doi inculpaţi susţin că nu ar fi ştiut de pretinderea celor 3%: Băran şi Grigoraş au declarat că nu aveau cunoştinţă de înţelegerea financiară pe care Balint a avut-o cu angajaţii firmei, iar ei nu au solicitat vreo sumă de bani drept mită. După aproape patru ani de anchetă, procurorii i-au trimis însă în judecată, următorul termen al procesului fiind în 21 februarie la Tribunalul Iaşi.

 

„Au trecut atâţia ani de atunci, nici nu mai ştiu care este stadiul procesului. Aşteptăm ca instanţa să ia o decizie. Am realizat atunci mare parte din lucrări. Din câte îmi amintesc, parcă am avut şi un proces cu Direcţia Silvică.” Ciprian Şerban, actual deputat

 

Discuţie din 24 septembrie 2012 între denunţătorul Ciprian Şerban şi Nicolae Balint

SC: Uite, dom’ Balint! La trei miliarde ţi-ai luat 60 de milioane, cinzeci de milioane tot ţi-o intrat.

BN: Da’ nu domnule. Nu-mi pune şi cotele şi nu-mi pune ce n-am luat, că prima... că primul miliard l-ai făcut fără mine. (...)

SC: La două miliarde! Pardon!

BN: (râde)

SCC: Doi ori trei e 60 de milioane. Nu! Tot îs o căruţă de bani. Eu câştig...

BN: Nu... Nu ţine de... la banii ăştia (râde).

(....)

BN: Nu... Da’ nu... n-am luat şaizeci de milioane. Doamne fereşte!

SC: Zici câţi am dat, a... Eu nu mai ţin minte exact cum am calculat. Şase....3%

BN: 3% din...

SC: Din manoperă.

BN: Din prima manoperă.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30