fbpx
 
Superb! Nou record Guinness stabilit de 5.000 de dansatori indieni (VIDEO)

Superb! Nou record Guinness stabilit de 5.000 de dansatori indieni (VIDEO)


Cinci mii de dansatori Bharatanatyam din oraşul Chennai, din sudul Indiei, au susţinut un spectacol pe 14 aprilie a.c. Aceştia au intrat în Cartea recordurilor (Guinness World Record) pentru dansul Bharatanatyam executat cu cel mai mare număr de dansatori, relatează NTDTV. Elevi şi artişti din întreaga ţară au participat la acest eveniment organizat la Universitatea Vel, situată în Pallavaram, o suburbie a oraşului Chennai. Dansatorii au susţinut momentul artistic timp de 26 de minute, conform rapoartelor media.

 

Un membru al juriului care a examinat evenimentul l-a declarat ca fiind cel mai amplu dans Bharatnatyam. Grupul precedent care deţinea acest titlu a fost format din 2.100 dansatori Bharatnatyam, iar spectacolul a fost susţinut în oraşul Kolhapur.

 

Bharatnatyam este un dans indian clasic care datează încă din anul 4000 î.Hr.

 

 

Tradiţia spune că dansul Bharatanatyam este strâns legat de spiritualitate. Se afirmă chiar că ritmul fundamental, implicat în creaţia cosmică, a fost folosit ca material de bază pentru această formă de dans. Originea acestui dans este strâns legată de legende şi mitologie.

 

Primele trei silabe ale cuvântului Bharatanatyam indică, de fapt, ceea ce reprezintă arta: Bha înseamnă expresie, Ra înseamnă melodie iar Ta înseamnă ritm. La fel ca toate celelalte dansuri clasice indiene şi dansul Bharatanatyam este bazat în principal pe trei elemente: nritta, nritya şi abhinaya.

 

Nritta, dans abstract, are două părţi complementare: karana, poziţia şi mişcarea mâinilor, şi adavu poziţia picioarelor în raport cu solul. Adavu este împărţită la rândul său în două părţi: jathi, modelele ritmice iniţiale şi tirmana, modelele ritmice finale.

 

 

Nritya şi abhinaya sunt dansuri care exprimă idei sau sentimente. De acolo, expresiile faciale şi mudra create cu mâinile.

 

În ceea ce priveşte mişcările feţei (abhinaya), Bharatanatyam enumeră nouă tipuri de mişcări ale capului, nouă mişcări ale ochilor, opt priviri diferite, opt mişcări ale genelor, şapte mişcări ale sprâncenelor, şase mişcări ale nasului, şase tipuri de mişcări ale obrajilor, şase tipuri de mişcări ale buzelor, şapte tipuri de mişcări ale bărbiei, nouă mişcări ale gâtului etc. ...

 

(Sursa: Epoch Times România)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30