fbpx
 
Simirad, 3.900 lei/lună ca să stea acasă

Simirad, 3.900 lei/lună ca să stea acasă


Chirica și Popa și-au cumpărat bătrâni să-i consilieze, dar tinerii valoroși ar da orice pentru asemenea salarii. Fostul primar Constantin Simirad este plătit cu normă întreagă, de 8 ore/zi, deși vine la serviciu o singură zi pe săptămână. Leafa sa de 900 de euro net depășește cu mult salariul mediu, deși în Primărie e criză mare de experți pe fonduri europene, tocmai pentru că salariile sunt mici. Și la CJ, Popescu și Nichita stau bine, luând aproape cât Simirad. Numai că ei vin la serviciu. Așa stând lucrurile, tinerii de valoare emigrează.

 

În pragul vârstei de 76 de ani, Constantin Simirad vine doar o zi pe săptămână la serviciu, dar este plătit cu 3.900 de lei/lună. Salariul este net și corespunde unei norme întregi de 8 ore de muncă/zi. Cel care a fost timp de 12 ani primar al Iașului are un birou rezervat la etajul 1 al Primăriei, vizavi de birourile viceprimarilor, dar ușa se descuie doar miercurea, singura zi în care consilierul personal al lui Mihai Chirica și-a făcut obiceiul de-a veni la serviciu.

Constantin Simirad spune că nu știe cum arată contractul său, dar că „sfaturile i le pot da primarului de oriunde şi la orice oră”, motivându-și astfel lipsa de la locul de muncă.

 

Recompensă după alegeri

Inițial, fostul edil al Iașului avea normă de 4 ore/zi, ca personal contractual, luând doar în jur de 2.300 de lei lunar. Aranjamentul a fost considerat o recompensă oferită de Mihai Chirica celui care l-a sfătuit și i-a stat aproape în anul ce a precedat alegerile locale. Dar, după câteva luni, Constantin Simirad a fost trecut la normă întreagă, de 8 ore, iar salariul său net lunar a crescut la 3.900 de lei.

Informațiile despre tabieturile fostului primar circulau în Primărie, dar REPORTER DE IAȘI a vrut să verifice cu propriii ochi programul acestuia, căutându-l zi de zi la birou, timp de-o săptămână.

 

Constantin Simirad e cu normă întreagă, deci stă cu orele în telefon să-l consilieze pe Chirica, pentru că la serviciu nu vine

 

Nimeni nu-l vede la față

Poliţiştii locali de la poarta palatului au sunat de s-au înroşit firele, dar nimic. Am bătut la uşi închise şi am făcut anticameră pe holurile Palatului Roznovanu, dar fără sorţi de izbândă de a-l vedea la treabă pe actualul consilier personal al primarului Mihai Chirica. Am solicitat spre consultare o condică de prezenţă, pentru a vedea nivelul de prezenţă la locul de muncă al unui angajat pe bani publici, dar ni s-a spus că accesul se face pe bază de cartelă, dar şi acest lucru este facultativ.

„Vine doar miercurea”, ne-a confirmat încă o dată unul din cei mai vechi funcționari din Primăria Iași. Nu ne-a rămas decât să-l căutăm la telefon.

 

Simirad nu dă din casă

Întrebat de statutul său contractual, Constantin Simirad a spus că nu știe precis: „Sunt salariat, acolo, consilier al primarului. Nu ştiu dacă sunt funcţionar public sau persoană contractuală. Asta întrebaţi la Personal. Nu ştiu pe câte ore sunt pe contract. Toate sfaturile, consilierea pe care o fac la primar, o pot face oricând, la orice oră din zi şi din noapte, deci sunt la dispoziţia primarului”.

Rugat să exemplifice două idei bune pe care le-a dat lui Mihai Chirica în ultima perioadă, Constatin Simirad a preferată să fie discret: „Niciun consilier nu vă va spune ce sfaturi dă celui pe care îl consiliază”.

Zi de zi, acest birou stă închis, mai puțin miercurea, când Simirad vine mai mult în vizită

 

Considerând că nu mai are nimic de adăugat, consilierul personal al primarului a scurtat discuția: „Tocmai sunt pe picior de plecare… Nu am alte beneficii în afară de salariu. Cât privește valoarea acestuia, vă rog să vă interesați la Primărie. Eu am ieșit din viața publică de mult timp”.

 

Alți veterani și la Casa Pătrată

Fostul primar n-a ieșit însă și din bugetul local, fiind plătit cu normă întreagă, la limita maximă permisă de lege: 3.900 de lei/lună.

Aproape la indigo, la fel stau lucrurile și la „palatul” de-alături, în Casa Pătrată, unde președintele CJ Maricel Popa și-a adus tot doi veterani să-l consilieze: Mihai Popescu și Gheorghe Nichita.

Veniturile încasate de aceștia sunt foarte apropiate de cele ale lui Constantin Simirad la Primărie. Diferența este că aceștia stau la serviciu atât cât scrie în contract: Mihai Popescu a trecut de la 4 ore la normă întreagă, încasând 3.800 lei/lună, iar Gheorghe Nichita are normă de 6 ore/zi, cu un salariu de 3.500 de lei.

 

Mihai Popescu (stânga) și Gheorghe Nichita câștigă aproape cât Constantin Simirad dar vin la serviciu

 

Ce face alt pensionar la CJ: Mihai Popescu e prezent non-stop

Vinerea trecută, i-am găsit pe cei doi consilieri la aceeași masă. Popescu s-a plâns că nu-și vede capul de treabă. „Eu sunt consilier personal al preşedintelui, pe probleme cu primarii, cu cele 98 de UAT-uri. Sunt ca un fel de moaşă comunală. De exemplu, acu 10 minute a fost la mine un primar dintr-o comună, cu nişte probleme de proiectare. Azi i-am sunat la o convocare pe cei 11 primari ale căror localitaţi se intersectează cu traseul drumului Iaşi-Suceava, proiect pe care l-am depus la ADRNE”, ne-a spus Mihai Popescu.

 

Umbra lui Maricel

Reprezentarea preşedintelui nu se rezumă însă numai la drumurile bătătorite ale judeţului, ci mai gustă puţin şi din high-life-ul urban. „Zilele trecute, preşedintele nefiind aici, m-am dus eu la Ateneul Tărăraşi, care a împlinit 97 de ani, şi i-am ridicat placheta oferită. Azi mă mai duc la Leţcani să le explic consilierilor că facem un parteneriat cu această comună. Ei vor da în administrarea CJ o suprafaţă de trei hectare lângă Transagropolis, ca să facem acel cluster de agricultură, un fel de piaţă în aer liber”, ne-a schiţat consilierul, plângându-se de programul său încărcat.

 

Nichita a fost sincer: salariul pentru 6 ore

Alt fost primar, Gheorghe Nichita, a ajuns și el consilier la CJ, pentru că se plătește bine: a recunoscut într-un acces de sinceritate că are normă de 6 ore și e plătit cu 3.500 de lei. „Împreună cu o echipă de specialiști din Consiliul Județean, trebuie să scot la capăt Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, care are mari întârzieri. Vin la 8, plec la 14, dar acum în Consiliul Județean sunt funcționari care muncesc până noaptea, pentru că sunt foarte multe proiecte în derulare”.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30