fbpx
 
Firma liberalilor a aterizat pe Pământ: o ia spre faliment

Firma liberalilor a aterizat pe Pământ: o ia spre faliment


Enviro: executări, popriri, file cec fără acoperire. Probleme pentru firma fugarului Maftei. Odată cu plecarea PNL de la Consiliul Județean, vremurile de glorie ale Enviro Construct au apus. Acum, firma de drumuri s-a izbit de economia reală. În ultimul an este asaltată de procese: executare silită de la ANAF, interdicție bancară cerută de BRD în Centrala Incidentelor de Plăți. Ultimele date financiare nu arată bine pentru fosta firmă de casă a CJ. Cristian Maftei mai are de așteptat 8 ani până să se întoarcă în România ca om liber.

 

Enviro Construct duduia de contracte în 2013 și 2014. Zeci de milioane de lei veneau anual din contracte cu statul. Drumuri, clădiri, unde era o licitație importantă apărea și Enviro Construct. Societatea, controlată prin interpuși de Cristian Maftei, personaj urmărit internațional în ultimii ani, era percepută drept firma de casă a Consiliului Județean, având contract-cadru cu DADJ, contract pentru deszăpeziri, contracte de reparații de drumuri. După fuga lui Cristian Maftei, în iunie 2014, au început problemele, chiar dacă firma deține încă niște contracte bănoase.

 

În Centrala Incidentelor de Plăți

În iunie 2016, Enviro Construct Iași a dat în judecată BRD – Group Societe Generale, sucursala Iași. Motivul procesului a fost o decizie a băncii de a cere Centralei Incidentelor de Plăți a BNR includerea numelui Enviro Construct în Fișierul Național. Motivul pentru care BRD a cerut această măsură este faptul că Enviro a uitilizat o filă cec fără acoperire. Fila cec a fost ulterior anulată de către BRD Iași.

Administratorul Enviro Construct, Ștefan Claudiu Todirică, a cerut și anularea acestei măsuri. Judecătorii au dat însă dreptate BRD, astfel că Enviro s-a ales cu o interdicție bancară. Aceasta reprezintă regimul impus de către o instituție de credit unui titular de cont. Acestuia i se interzice, pe o perioadă de un an, emiterea de cecuri. Incidentul a fost înregistrat în iunie 2016, astfel că Enviro Construct încă este în perioada de sancțiune.

 

Lotul „Prisăcaru” cu puțin timp înainte de-a se da sentința. Cristi Maftei (sprijinit de perete) a dispărut din țară în ziua condamnării

 

Poprire pentru 19.000 de lei

În ultimul an, o altă firmă a solicitat sechestru asigurator pe conturile Enviro Construct pentru recuperarea unei sume de aproape 19.000 de lei. Banii au fost solicitați, spun reprezentanții firmei din Botoșani, societatea ieșeană nu a mai achitat materiale pentru construcții cumpărate de la Arca Alfa SRL. Judecătorii au admis cererea juriștilor firmei, iar ulterior suma a fost recuperată.

O altă firmă care a cerut executarea silită a Enviro Construct este firma de construcții Inbit SRL Iași. Reprezentanții ei au refuzat să ofere detalii, spunând că există un proces pe rol. Firma Telechi SRL din Răducăneni a cerut, tot în instanță, în 2016, recuperarea unei datorii de la Enviro Construct. O altă firmă de construcții din Onești, Conis Star SRL, a cerut recuperarea unei datorii foarte mici, de doar 3.500 de lei, de la firma ieșeană. Conis Star a obținut, în aprilie, executarea silită a companiei.

Și ANAF se numără printre cei care au executat silit Enviro Construct. Enviro Construct a dat în judecată, în octombrie 2016, ANAF Iași și ANAF Suceava, care au cerut executare silită din cauza datoriilor. Reprezentanții ANAF spun că nu pot oferi detalii despre sumele pe care statul trebuie să le recupereze de la firma fugarului Maftei.

 

Cel mai profitabil contract al Enviro a fost plombarea drumurilor județene: 27 milioane de lei, cu o monitorizare foarte permisivă a calității

 

Explozia a venit cu USL: de la 1 milion la 33 de milioane cifră de afaceri

 

Cristian Maftei a avut legături strânse cu membri de la vârful Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu fiind naşul de la căsătorie al afaceristului. Nu a figurat vreodată ca acţionar sau administrator al firmei Enviro Construct. Dar unul dintre asociaţi este un fost angajat al Companiei Quantum, firmă pe care Maftei a a administrat-o şi de la care au fost transferate bunuri către Enviro.

În 2011, Compania Quantum a fost transferată în Sălaj şi băgată în insolvenţă cu datorii de 13 milioane lei, moment în care Enviro Construct a explodat în mediul de afaceri local. De la o cifră de afaceri de 920.000 lei şi doi angajaţi în 2010, afacerile Enviro au crescut în doar un an la 14,5 milioane lei, până la 33 de milioane lei în 2014.

 

Foștii angajați, la butoane

Enviro Construct este deţinută de Iulian Mădîrjac, fost angajat al Companiei Quantum, şi Irina Sîrghi, apropiată a lui Cristian Maftei. De la momentul fugii din ţară a lui Maftei, în iunie 2014, Enviro Construct a câştigat sau a fost implicată în contracte cu instituţii publice în valoare de peste 85 milioane lei, fără TVA. Cele mai importante contracte au fost la Consiliul Județean. Numai în 2016, Enviro a câştigat trei contracte de la DJADP cu o valoare de peste 4,6 milioane lei, la care se adaugă 15,9 milioane lei pentru deszăpezire (contract pe patru ani), plus 27 milioane de lei plombarea drumurilor județene.

 

Cifră de afaceri tot mai mică

Față de anul de glorie 2013, când Enviro Construct lua contractele pe bandă rulantă, făcând 2 milioane de lei profit, ultimul an fiscal arată o scădere a activității. Board-ul companiei nu a dorit să ofere informații despre anul financiar 2016. Pentru 2015, anul de după fuga lui Cristian Maftei, Enviro Construct a declarat profit net de 42.629 lei, la cifră de afaceri de 16,3 milioane de lei. În anul fugii lui Maftei, 2014, firma avea cifră de afaceri de 33 milioane de lei.

Au blocat o licitație la Ceplenița

În august 2016, Primăria co­mu­nei Ceplenița a scos la licitație, pentru 3,97 milioane de lei, modernizarea unor drumuri, iar oferta Enviro a fost respinsă. Până la urmă, CNSC a dat dreptate firmei din Iași, iar licitația va fi reluată.

 

 

Au trecut 3, mai sunt 8

Conform Codului Penal, prescripția executării pedepsei în cazul lui Cristian Maftei este la 11 ani: 6 ani termenul de condamnare plus încă 5 ani pentru pedepsele cu închisoarea de sub 15 ani. „În cazul fostului meu client se merge pe prevederile vechiului Cod Penal, pentru că fapta a avut loc în anul 2006”, a explicat avocatul Marius Striblea.

Cristian Maftei este dispărut din iunie 2014, imediat ce instanța a pronunțat hotărârea definitivă în procesul fostului prefect Radu Prisăcaru. El mai are de stat departe de casă încă 8 ani. De la dispariția lui Cristian Maftei, ceilalți condamnați din dosar și-au făcut deja pedepsele.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: