Tun imobiliar de proporții dat de clanul Asimionesei: bloc de locuințe în loc de pensiune și sediu firmă

Tun imobiliar de proporții dat de clanul Asimionesei: bloc de locuințe în loc de pensiune și sediu firmă


Ghiocel Asimionesei, fondatorul și liderul din umbră al cotidianului Bună Ziua Iaşi (BZI), pregătește un tun imobiliar pe un teren concesionat de la Primărie în condiții dubioase. După ce s-a ales cu o aprobare pentru ridicarea a două imobile cu 4 etaje pe strada Sărărie, sediu de firmă și spații de cazare tip pensiune, în zona cunoscută de ieşeni drept „Zoiosu” clanul Asimionesei vinde apartamente.

 

În mediul online au fost postate deja anunţuri de vânzare a unor apartamente pe str. Sărărie nr. 202 cu toate că avizul dat recent de Primăria Iaşi la această adresă prevede un proiect imobiliar cu totul diferit: construirea unui sediu de firmă şi a unei pensiuni.

 

Pe pagina de Facebook „202 Sărărie Residence“ şi pe site-ul sararie-residence.ro sunt publicate detalii despre construirea blocului de locuinţe.

 

Clădirile vor fi realizate pe un teren concesionat în 2005, de la Primărie, pe numele unei firme băgate ulterior în insolvenţă. Afacerea a fost trecută ulterior pe o altă societate comercială, fără aprobarea Consiliului Local. Vecinii din zonă spun că au cerut explicaţii şi garanţii din partea Primăriei că nu le vor fi afectate proprietăţile, dar nu au primit răspunsuri.

 

„Pentru amplasamentul din str. Sărărie nr. 202 s-a emis certificatul de urbanism nr. 2079/30.06.2017 în scopul «Construire sediu de firmă şi spaţii de cazare tip pensiune teren» conform HCL nr. 206/31.05.2017. Pentru construire bloc de locuinţe până la data prezentei nu avem solicitări“, este răspunsul primit de „Ziarul de Iași” de la Primărie. În contractul de asociere încheiat în 2005 se arată că valabilitatea acordului este „pe durata existenţei construcţiilor ce vor fi edificate“.

 

Pagina de Facebook şi site-ul amintit au fost popularizate pe Internet, în ultimele zile, inclusiv de publicaţia „Bună Ziua Iaşi“, arată sursa citată.

 

În Planul Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat în luna mai 2017 este stabilită o înălţime maximă de 20 metri pentru cele două clădiri, limitând regimul de construire la parter şi patru etaje. Însă, la blocurile de locuinţe, de regulă, un etaj are 3 metri, astfel că, la înălţimea precizată, rezultă cel puţin şase etaje.

 

Povestea terenului

În anul 2005, Ghiocel Asimionesei a semnat un contract de asociere în participaţiune cu Consiliul Local (CL). Prin firma sa, Delta Press Investment SRL, el primea 1.351 mp de teren aparţinând Primăriei, pe strada Sărăriei nr. 202 (fosta terasă „Zoiosu’”). La acea vreme terenul era evaluat la 75 euro/mp, iar Asimionesei promitea prin contract construirea unei pensiuni şi a unui centru de afaceri în valoare de 900.000 de euro. Tot conform contractului, ziarul său urma să publice hotărârile de Consiliu Local. Prefectul de atunci, Radu Prisăcaru, a atacat contractul în contencios administrativ, dar a pierdut procesul.

 

În anii următori, contractul dintre Delta Press Investment şi Primăria Iaşi nu a fost pus în aplicare, astfel că, în 2011, CL a solicitat la Tribunal rezilierea, pe motiv că firma nu a respectat înţelegerea. Aceasta a fost respinsă, în 2012, pentru că nici Primăria nu respectase partea ei din contract: nu  eliberase certificatul de carte funciară, în lipsa căreia firma lui Asimionesei nu a obţinut autorizaţia de construcţie. După acest proces, acesta a transferat concesiunea de pe Delta Press Investment către altă firmă de-a sa, Global Impex Distribution, fără acceptul celeilalte părţi, Primăria, care ar fi avut nevoie de votul Consiliului Local.

 

În toamna lui 2016, Global Impex Distribution a solicitat aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru două imobile pe Sărărie nr. 202 – clădire de birouri şi spaţii de cazare. Aprobarea a fost dat în şedinţa de Consiliu Local de ieri, 31 mai.

 

Zonă cu probleme

Dincolo de dubiile legate de transferul contractului pentru suprafaţa de 1.351 mp de pe Sărărie de pe o firmă pe alta, imobilele pe care doreşte să le construiască Ghiocel Asimionesei mai au o problemă: sunt într-o zonă cunoscută pentru că terenul alunecă. „Problemele din Sărărie sunt cunoscute de toată lumea. Cei care au verificat terenul, cei care au făcut studiile, cei care au propus soluţiile au fost foarte atenţi la ce fac. Dacă, prin absurd, acolo ar fi o problemă, intră la puşcărie ei, în primul rând, apoi inginerul structurist şi şeful de proiect”, explică arhitectul Marian Jan Chiriţa, cel care a semnat proiectul lui Asimionesei.

 

Acesta spune că, într-o primă fază, conform noilor reglementări, va fi ridicat doar imobilul de birouri. „Rămâne o rezervă de teren pe care va fi făcut, în anii următori, al doilea imobil”, mai spune Chiriţa.

 

Vecin: „Noi ne opunem”

Vecinii explică însă că nu au motive să creadă pe nimeni pe cuvânt. „Noi ne opunem şi să ne intre un camion pe stradă, pentru că vibrează, se crapă casele. Toate materialele care se aduc aici se aduc cu maşini mici. Când vor săpa sus sau vor bate piloţi, ce va fi? Toţi avem în spatele caselor făcute întăriri din beton pe care am dat bani mulţi. Nimeni de aici nu are grădină, toţi am plantat salcâmi. Avem nevoie de două clădiri care să ne apese sus dealul? În nici un caz. Primăria ne-a spus prima dată, acum câţiva ani, că va fi un heliport aici. Ar fi urmat să deservească Cardiologia şi, la vremea aceea, Spitalul de Urgenţe. Am scris Primăriei, am explicat toate aceste probleme după ce, în februarie, am văzut un afiş pe un stâlp că urmează să apară două imobile. Nici până acum nu am primit răspuns”, explică unul dintre proprietarii de case de pe stradela Sărărie, alăturată terenului unde vor apărea imobilele lui Asimionesei.

 

Citește și Asimionesei şi-a luat tainul: PUZ pentru două blocuri în Sărărie


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top