fbpx
 
EXCLUSIV: „Ucigaşul din catacombe” este liber

EXCLUSIV: „Ucigaşul din catacombe” este liber


Ionuţ Ceobanu, tânărul condamnat iniţial la 25 de ani de închisoare pentru că şi-a violat şi ucis sora în 2004, se poate plimba liniştit pe străzile Iaşului. Acesta a fost pus în libertate de Judecătoria Timişoara, iar procurorii nu s-au mai obosit nici măcar să conteste decizia. Astfel, pe 14 februarie 2018, Ceobanu a ieşit pe porţile Penitenciarului Timişoara.

Peste 13 ani de închisoare a executat efectiv Ionuţ Ceobanu, cel care, în 2004, şi-a violat şi ucis cu sânge rece sora în catacombele din centrul Iaşului. În 2014, tânărului de 35 de ani i-a fost redusă pedeapsa cu 5 ani, după intrarea în vigoare a Noului Cod Penal. Cu alte aproape 300 de zile i-a fost scurtată perioada de detenţie după intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu. La acestea s-au adăugat peste 500 de zile muncite după gratii. Astfel, Ceobanu a îndeplinit condiţiile prevăzute de lege pentru a ieşi din închisoare, şi anume să execute ¾ din pedeapsă.

 

Propus pentru liberare din 2017

Comisia de liberări condiţionate din Penitenciarul Timişoara i-a dat “undă verde” lui Ceobanu încă de la sfârşitul anului 2017 pentru a fi pus în libertate şi a trimis cererea către Judecătoria Timişoara.

Într-un proces-verbal trimis anul trecut instanţei, reprezentanţii Penitenciarului au precizat că Ionuţ Ceobanu nu a fost sancţionat disciplinar, a primit recompense, a participat la diverse programe şi, din 2011, a muncit. Atunci “criminalul de la Cub” a încercat să-i convingă pe magistraţi că „s-a îndreptat”. Ieşeanul a explicat instanţei, în notele scrise depuse la dosar, că atunci când a comis crima era sub influenţa drogurilor şi a alcoolului, „neavând discernământ integru”.

Orientarea spre credinţa religioasă, programele educative urmate în detenţie, o relaţie stabilă şi demersurile făcute pentru găsirea unui loc de muncă au fost prezentate de tânăr ca fiind în avantajul său pentru a ieşi din închisoare. Acesta a mai arătat că a fost recompensat de 53 de ori, a urmat cursurile şcolare, fiind elev în clasa a 13-a, şi a lucrat inclusiv ca voluntar.

Ionuţ Ceobanu le-a mai spus judecătorilor că a greşit şi „vrea o şansă”. Însă, magistraţii au respins cererea de liberare condiţionată şi au fixat termen de reînnoire a acesteia 1 februarie 2018. Tânărul a contestat decizia, care a fost respinsă şi de Tribunalul Timişoara.

 

Pus în libertate de ”Ziua Îndrăgostiţilor”

Pe 31 ianuarie 2018, Ceobanu a făcut o nouă cerere de liberare condiţionată, care a fost admisă pe 8 februarie de Judecătoria Timişoara. “Dispune liberarea condiţionată a condamnatului de sub puterea mandatului de executare nr. 162/2014 emis de Tribunalul Arad, conform sentinţei penale nr. 156/2014 a Tribunalului Arad”, se arată în minuta deciziei Judecătoriei Timişoara.

Cum procurorii nu au mai contestat acestă decizie, Ionuţ Ceobanu a ieşit din Penitenciarul Timişoara pe 14 februarie, chiar de Ziua Îndrăgostiţilor. Tânărul are domiciliul în judeţul Arad, poliţiştii de acolo fiind anunţaţi deja că a ieşit din închisoare.

 

Condamnat la 25 de ani de închisoare

În 18 martie 2004, Ionuţ Ceobanu, pe atunci în vârstă de 22 de ani, şi-a violat şi ucis sora de 16 ani. La înmormântarea fetei, Ceobanu a părut foarte afectat. El a fost descoperit ca făptuitor la mai bine de jumătate de an de la uciderea adolescentei. Îl dăduseră de gol rezultatele probelor ADN. În 2005 a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru omor calificat şi viol. Pedeapsa i-a fost redusă de Tribunalul Arad cu cinci ani, în 2014, după intrarea în vigoare a Noului Cod Penal care conţinea prevederi mai favorabile pentru multe infracţiuni.

Ceobanu nu a răspuns mesajului trimis de REPORTER DE IAŞI pe contul de Facebook înfiinţat de acesta după eliberare. Pe acest cont, tânărul a scris că “trăieşte în Iaşi”.

Robert Ciobanu şi-a refăcut viaţa

Unul dintre colegii de detenţie ai lui Ionuţ Ceobanu, Robert Ciobanu, cu care a împărţit la un moment dat aceeaşi cameră în Penitenciarul Iaşi, şi-a refăcut viaţa. Acesta s-a stabilit în comuna natală Ciurea şi s-a căsătorit, potrivit unor surse judiciare. Robert Ciobanu a fost acuzat că, în 2005, a ucis-o pe vecina sa Larisa Chelaru, o fetiţă de opt ani. Tânărul a fost pus în libertate în septembrie 2014. Iniţial, Robert Ciobanu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, dar, după intrarea în vigoare a Noului Cod Penal, pedeapsa i s-a micşorat şi lui, la 15 ani de închisoare într-un centru de reeducare pentru minori.

Raportat la cuantumul pedepsei, de 20 ani închisoare, care urmează să expire în 25.01.2024 (fracţia obligatorie fiind împlinită doar ca urmare a aplicării Legii 169/2017), la motivaţia extrinsecă a condamnatului pentru schimbare (respectiv, determinată de factorii externi, interesul de a face ceva numai ca mijloc în vederea unei recompense), instanţa apreciază că partea din pedeapsă executată de condamnat până în prezent nu este de natură să creeze convingerea că procesul de reeducare s-a încheiat înainte de executarea integrală a pedepsei”

Fragment din motivarea Judecătoriei Timişoara, care iniţial, în noiembrie 2017, i-a respins cererea de eliberare condiţionată lui Ionuţ Ceobanu.

La înmormântarea surorii sale, Ceobanu s-a prefăcut distrus


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: