fbpx
 
Fără precedent: judecătorul a trimis toată familia la psiholog. Drama copiilor rupți între mama româncă și tatăl italian

Fără precedent: judecătorul a trimis toată familia la psiholog. Drama copiilor rupți între mama româncă și tatăl italian


Acuzaţie gravă adusă de o femeie aflată într-o situaţie extrem de dificilă: în cazuri de separare, instanţele româneşti oferă invariabil copiii taţilor din străinătate. Există o probabilitate destul de mare ca Francesco (4 ani) şi Gabriel (6 ani) să aibă o viaţă de adult afectată profund de crizele prin care trec acum. Custodia le este disputată de doi ani de mama româncă şi de tatăl italian, într-un război derulat pe toate planurile: juridic, financiar, fizic. Anul trecut, femeia a pierdut procesul în care era acuzată de „răpire internaţională de copii”, dar băieţii nu au vrut să plece în Italia. Un judecător din Hârlău, sesizat de Protecţia Copilului, a luat o decizie fără precedent: a impus întregii familii să meargă 3 luni la un psiholog, dar rezultatele acestei terapii sunt incerte. Ultima întâlnire s-a terminat cu scandal.

 

O ieşeancă trăieşte de câţiva ani o adevărată dramă alături de cei doi fii ai ei, Gabriel, în vârstă de şase ani şi Francesco, în vârstă de patru ani. Elena Căpităniţa spune că a fost obligată să suporte violenţe şi umilinţe de neimaginat din partea unui italian şi a familiei acestuia. Mai mult, după ce a reuşit să fugă din Italia, aceasta a fost acuzată de răpire internaţională de copii, iar instanţele i-au dat dreptate lui Francesco Menniti, italianul cu care aceasta a avut o relaţie de concubinaj.

„Nici măcar nu-şi recunoaşte tatăl”

După ce, printr-o sentinţă definitivă de anul trecut, judecătorii au decis ca minorii să se întoarcă în Italia, tatăl a apelat la un executor judecătoresc pentru a pune în aplicare decizia instanţei. În condiţiile în care băiatul cel mare s-a opus vehement întoarcerii în Italia, spunând că mama sa a fost bătută de Francesco Menniti, instanţa a stabilit anul acesta să numească un psiholog care să asigure consiliere pentru minori, tată şi mamă. „Pentru consilierea psihologică a fost stabilită doamna psiholog Iuliana Dobroviceanu, la cabinetul căreia, timp de trei luni, copii au mers pentru a se întâlni cu tatăl lor. Băiatul cel mic, Francesco, nici măcar nu-şi recunoaşte tatăl, iar cel mare, Gabriel, ştie foarte bine cum am fost bătută de tatăl lor şi nici nu concepe să se întoarcă în Italia“, spune Elena Căpităniţa.

Urmărire ca în filmele cu mafioţi

Femeia afirmă că în cele trei luni, la şedinţele de consiliere, Francesco nu şi-a recunoscut tatăl, în timp ce băiatul cel mare, Gabriel, i-a spus în mod repetat că nu înţelege ce-i spune tatăl său, care vorbea doar în italiană, minorul cunoscând doar limba română.

La ultima şedinţă de consiliere, ce a avut loc pe 8 iunie, Elena Căpităniţa şi fiii ei au avut parte de un adevărat coşmar. „Am venit la cabinet cu maşina unei cunoştinţe, iar când am vrut să plecăm, tatăl a încercat să-l ia pe fiul meu cel mic şi să plece cu el. Au tras maşina de-a curmezişul în faţa noastră, blocându-ne plecarea. Când au înconjurat maşina, ne-am speriat şi am sunat la 112. Am avut noroc că au venit mai multe maşini şi au început să claxoneze şi au fost obligaţi să mute maşina. Ne-au urmărit pe urmă prin oraş până am ajuns la Secţia de Poliţie VI. Acolo au arătat hotărârea instanţei şi le-au cerut poliţiştilor să le dea copilul“, îşi aminteşte femeia.

Executorul judecătoresc, acuzat de mamă

Ieşeanca susţine că executorul judecătoresc Cornelia Anchidin a făcut tot posibilul să-i ia băieţii, fiind motivată financiar de către Francesco Menniti.

„Doamna executor judecătoresc a încercat pe toate căile să-mi ia copiii. Fiind stimulată financiar de către tatăl copiilor a făcut multe presiuni şi a încălcat şi legea din dorinţa de a trimite copii în Italia. Mi-a spus că sunt o infractoare şi trebuie să dau copiii. M-a hărţuit şi la serviciu trimiţând tot felul de acte. A solicitat acte de proprietate ale părinţilor mei pentru a-i executa, în condiţiile în care aceştia nu au nicio legătură cu cazul. Nu a reuşit să ia copiii deoarece băieţii mei nu vor să plece de la mine şi să se ducă în Italia“, susţine Căpităniţa.

REPORTER DE IAŞI a solicitat şi punctul de vedere al executorului judecătoresc, care a precizat că nu a făcut altceva decât să-şi îndeplinească obligaţiile din Codul de procedură civilă legate de hotărârile judecătoreşti.

Până la închiderea ediţiei nu am primit niciun punct de vedere din partea Corneliei Anchidin, aşa cum promisese aceasta că va trimite.

Gabriel şi Francesco duc o viaţă zbuciumată din cauza neînţelegerilor dintre părinţii lor (foto mic) care nu se mai iubesc

 

Miza ar fi băiatul cel mare

Ieşeanca susţine că Francesco Menniti nu îşi doreşte decât unul dintre copii pentru a-l lua în Italia. „Băiatul cel mare seamănă foarte mult cu tatăl lui. Părinţii lui Francesco Menniti l-au îndrăgit foarte mult pe fiul meu şi, fiind în vârstă şi foarte bogaţi, îşi doresc un moştenitor, asta în condiţiile în care mai au o fiică, dar copilul acesteia are probleme de sănătate. Băiatul cel mic seamănă cu mine şi chiar m-au obligat când eram însărcinată să fac avort şi să nu-l păstrez. Pe acesta nu-l vor cu adevărat. Părinţii lui Francesco le-au promis fiecăruia dintre băieţi că le lasă moştenire un apartament în centrul Romei, dar fără să semneze vreun act în acest sens. Eu nu am nevoie de nimic din partea lor“, susţine ieşeanca.

Acuzat de lipsă de interes faţă de copii

În cei trei ani de când a revenit în România, femeia zice că nu a primit niciun fel de ajutor din partea tatălui copiilor. „Până să câştige procesul la Curtea de Apel, nu l-a interesat absolut nimic de copiii lui. Nu a trimis niciodată vreun ban sau măcar o jucărie de ziua lor. Nu că ar fi avut nevoie, pentru că eu am fost ajutată de părinţii mei şi copiilor mei nu le-a lipsit nimic, dar, până la urmă, şi el este părinte al acestor copii“, se plânge femeia.

Decizii scoase la indigo?

Elena Căpităniţa acuză faptul că instanţele din România dau câştig de cauză pe bandă rulantă cetăţenilor străini care au fete sau băieţi cu românce şi care solicită ca minorii să revină în ţara lor, iar mamele sunt acuzate de „răpire internaţională de copii”.

„Am întâlnit multe cazuri de românce care sunt în situaţia mea. Avocaţii sunt cam aceeaşi şi mulţi sunt contactaţi prin intermediul Ambasadei Italiei în România. Hotărârile instanţelor româneşti par scoase la indigo, româncele pierzând în faţa cetăţenilor străini. La toate aceste procese sunt aceeaşi doi judecători. A devenit o practică a instanţelor de la noi să dea dreptate străinilor şi să fim tratate ca nişte persoane de lumea a treia“, menţionează Căpităniţa. Cel mai cunoscut caz de acest fel a avut anul trecut cu o româncă ajunsă pe prima pagină a ziarelor după ce a trebuit să cedeze băiatul tatălui aflat în Canada.   

A locuit la socri

În sentinţa prin care Menitti a obţinut copiii, instanţa a decis ca aceştia să se întoarcă în Italia, la domiciliul tatălui, însă aceştia nu au locuit acolo, ci la bunici. „Instanţa a decis ca băieţii mei să meargă pe Via Giulia Coggiola nr. 18, unde îşi are domiciliul tatăl, însă legea spune clar că trebuie să se întoarcă la reşedinţa lor. De când eram însărcinată cu al doilea copil, când am fost bătută de Francesco Menniti, eu m-am mutat la părinţii lui, pe Via Francesco Cerroti nr. 11. Acolo am locuit până în momentul în care am venit în ţară în urmă cu trei ani. Nu mai spun că am fost tratată acolo ca o sclavă şi eram numită «româncă proastă» de părinţii lui şi de sora lui“, adaugă femeia.

Avocaţi plătiţi cu 90.000 de euro

În procesul în care a fost acuzată de răpire internaţională de minori, Elena susţine că tatăl copiilor a cheltuit o sumă foarte mare de bani cu avocaţii şi că era ferm convins că va câştiga. „Mi-a spus de mai multe ori că din cauza mea a trebuit să cheltuiască 90.000 de euro cu avocaţii şi că n-am nicio şansă. Pe avocaţii lui i-a ameninţat că le taie gâtul dacă nu câştigă procesul. Mi-a spus că a dat mulţi bani şi executorului judecătoresc şi că, până la urmă, îmi va lua copiii“, zice mama.

A fugit de frică să nu fie omorâtă

Elena Căpităniţa susţine că a ales să plece din Italia de teamă ca nu cumva Francesco Menniti să o omoare. „Noi nu am fost căsătoriţi, deşi de două ori am ajuns să semnăm actele, însă sora lui l-a sfătuit să nu se căsătorească cu mine. Nu mai stăteam cu el şi mă ameninţa mereu că mă omoară. De mai multe ori au venit carabinierii, când m-a bătut, dar mie nu au vrut să-mi ia declaraţie. Pur şi simplu eram un obiect acolo, de care îşi băteau joc cum voiau ei. M-am temut pentru soarta copiilor mei şi pentru viaţa mea şi de aceea am decis să revin în România“, rememorează femeia clipele de groază trăite în Italia.

Va urma o nouă executare

În continuarea acestui caz, psihologul Iuliana Dobroviceanu urmează să întocmească un raport, iar în baza acestuia, instanţa va lua o nouă decize, cel mai probabil, de executare a deciziei instanţei. „Până pe data de 15 iulie urmează să fie întocmit acel raport. Probabil că va fi vacanţă judecătorească, dar în septembrie instanţa trebuie să se pronunţe din nou“, explică mama celor doi băieţi.

„Non sto parlando alla stampa“

Contactat telefonic, Francesco Menniti a declarat că nu vorbeşte limba română şi nici engleza. Acesta s-a limitat să spună: „Non sto parlando alla stampa“ (n.r. – nu vorbesc cu presa).

La câteva minute, un membru al familiei Menniti a sunat şi a încercat să explice cum Elena Căpităniţa nu vrea să le dea copiii, că îşi schimbă mereu locuinţa, ca o „nomada“, şi că minorii nu pot să decidă unde să locuiască, fiind prea mici şi influenţaţi de mama lor. La final, membrul familiei Menniti a solicitat să nu fie citat în ziar.

 

Elena Căpităniţa a ieşit în stradă pentru a-şi susţine cauza

 

Proces pierdut definitiv în 2017

În octombrie 2016, Elena Căpităniţa a fost înştiinţată de Tribunalul Bucureşti că este acuzată de fostul concubin de răpire internaţională de copii, proces pe care l-a pierdut. Peste patru luni, pe 17 februarie 2017, recursul înaintat de Elena a fost respins şi, astfel, Curtea de Apel Bucureşti a dispus „înapoierea copiilor în Italia“.

Alături de cunoscuţi, mama copiilor a protestat în faţa Prefecturii Iaşi faţă de aceste decizii, fără efect.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: