fbpx
Portokal
Antibiotice SA, vânzări și profit în creștere, în 2018

Antibiotice SA, vânzări și profit în creștere, în 2018


Primele 6 luni arată depășirea veniturilor prognozare, rezultat al efortului pentru consolidarea afacerii. Profit mai mare cu 5% față de aceeași perioadă din 2017 și vânzări în creștere cu 7%. S-au plătit 18 milioane de lei prin taxa clawback, cu 6 milioane de lei mai mult fusese planificat. Exporturile sunt în creștere cu 10%.

Profitul și veniturile din vânzări obținute de compania Antibiotice (index BVB: ATB) în semestrul I 2018 au înregistrat valori superioare celor din aceeași perioadă a anului 2017.

Vânzări mai mari cu 7%

Obiectivele companiei au urmărit realizarea indicatorilor aprobați prin Bugetul de Venituri și Cheltuieli. Astfel, conform rezultatelor financiare comunicate Bursei de Valori București, profitul înainte de impozitare pentru perioada raportată este de 20,8 milioane lei, în creștere cu 4% în raport cu cel înregistrat în anul 2017 și cu 23% mai mare comparativ cu profitul estimat în BVC.

Profitul după impozitare este de 20,1 milioane lei, superior anului 2017 cu 5% și celui bugetat cu 41%.

De asemenea, veniturile din vânzări ale perioadei au atins suma de 157,7 milioane lei, în creștere cu 7% comparativ cu anul 2017, când au totalizat 147,2 milioane lei, rezultat al efortului susținut al întregii societăți pentru consolidarea afacerii.

Din venitul realizat în primul semestru al acestui an, Antibiotice SA a returnat sistemului public de sănătate prin taxa clawback 18 milioane lei, nivel superior celui planificat în BVC (12 milioane lei), cât și valorii înregistrate în semestrul I 2017 (14 milioane lei).

Evoluția pe piața internă

Piața farmaceutică din România a înregistrat o creștere de 16,8% în primul semestru al anului 2018 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, ajungând la valoarea de 7,6 miliarde lei comparativ cu valoarea de 6,51 miliarde lei atinsă în primul semestru al anului 2017.

Piața este în continuare susținută de valoarea programelor naționale de hepatită și de produsele recent introduse în contractele cost-volum/cost-volum-rezultat.

Piața de Hospital a înregistrat în semestrul I 2018 o ușoară creștere de 2,72% comparativ cu perioada ianuarie-iunie 2017, în timp ce piața de Retail a înregistrat o creștere valorică de 9,8% comparativ cu perioada similară a anului precedent.

În acest context, compania Antibiotice înregistrează o creștere valorică a vânzărilor din farmacii și spitale de 7,5% comparativ cu semestrul I 2017, în timp ce vânzările în unități terapeutice au înregistrat o creștere de 4,8%.

 

 

Antibiotice, lider pe trei segmente

Cu o valoare a vânzărilor de 165,8 milioane lei, Antibiotice SA se menține pe locul 4 în rândul producătorilor de medicamente generice cu prescripție medicală și medicamente fără prescripție medicală (OTC) din România.

La nivelul primului semestru al anului 2018, compania Antibiotice își menține poziția de lider din punct de vedere al unităților valorificate pe segmentul unguente - cu o cotă de piață de 26,7%, supozitoare - cu o cotă de piață de 41,8% și pulberi injectabile - cu o cotă de piață de 72,4%.

Exporturi mai mari cu 10%

Veniturile din vânzările pe piețele externe în primul semestru al anului 2018 au fost cu 9,8% mai mari comparativ cu anul 2017, exportul în perioada de referință aducând companiei 17,65 milioane USD comparativ cu 16,08 milioane USD în anul 2017.

Principalele destinații externe ale produselor ce poartă marca Antibiotice (produse finite și substanța activă Nistatină) au fost Asia, America de Nord și Europa, vânzările în aceste zone reprezentând aproximativ 73% din totalul cifrei de afaceri la export realizată în semestrul I 2018.

Creșteri pe piețe strategice

  • Exporturile de Nistatină s-au dublat din punct de vedere valoric, atât în Statele Unite ale Americii, cât și pe piața Americii de Sud, comparativ cu primul semestru al anului 2017.
  • Pe piața SUA exporturile de Nistatină au crescut cu 52% din punct de vedere valoric comparativ cu perioada similară din anul 2017. Piața SUA reprezintă cea mai mare și valoroasă piață pentru Nistatină, iar creșterea prezenței pe această piață a reprezentat un obiectiv strategic al companiei Antibiotice. În cursul acestui an au fost consolidate parteneriate strategice cu cei mai importanți utilizatori finali de Nistatină pe această piață, pentru a crea premisele stabilității afacerii dezvoltate pentru acest produs în SUA.
  • Totodată, pe piaţa Americii de Sud s-a înregistrat o dublare a valorii exportului de Nistatină în special datorită creșterii de pe piața Braziliei, cea mai importantă piaţă din America de Sud pentru acest produs şi una dintre cele mai mari la nivel mondial.
  • În Asia de Sud-Est, principala piață care va genera creșteri în anii următori este Vietnamul. Vânzările de produse finite în acestă zonă georgrafică au crescut cu 31% față de primul semestru al anului 2017. Deschiderea reprezentanței în Vietnam are ca scop dezvoltarea strategică prin înregistrarea de noi produse, dezvoltarea de politici comerciale adecvate și abordarea tuturor canalelor de vânzare. De asemenea, sunt vizate și alte piețe din zona Asiei de Sud-Est cum ar fi Filipine,Tailanda și Hong Kong.
(Sursa datelor: CEGEDIM România Sem. I 2018)

 

Program susținut de investiții

În primul semestru al anului 2018 a fost continuat programul de investiții al companiei, contractele realizate în acest sens reprezentând 83% din valoarea bugetată.

Principalul obiectiv de investiții îl reprezintă realizarea noii capacități de producție pentru Unguente și Supozitoare, care vizează creșterea cifrei de afaceri și a capacității companiei Antibiotice de a înregistra, produce și comercializa medicamente românești de calitate, cu autorizații GMP pe toate piețele farmaceutice reglementate (Europa, SUA și Canada).

De asemenea, s-au realizat investiții în echipamente pentru secțiile de producție,  destinate modernizării infrastructurii de utilități, în echipamente pentru serializare, în cercetare și în calitate, cât și investiții pentru asigurarea logisticii.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top