fbpx
Print this page
Demolarea unui bloc ILEGAL stă de 2 ani în pixul lui Chirica

Demolarea unui bloc ILEGAL stă de 2 ani în pixul lui Chirica


Primarul e protectorul imobiliarului Radu Băcăoanu: refuză să pună în aplicare o sentință definitivă. Pe strada din Moara de Vânt, dezvoltatorul avea voie să construiască două apartamente și el a construit 14. Judecătorii au stabilit că Radu Băcăoanu a ridicat un bloc în Tătărași încălcând legea și au decis demolarea imobilului. Sentința definitivă din acest caz datează din mai 2016, iar clădirea e și acum la (nela)locul ei. Primarul protejează un dezvoltator care a șters pe jos cu legile și regulile urbanistice.

De aproape doi ani, Primăria Iași refuză să pună în aplicare o hotărâre definitivă a Curții de Apel Bacău. Municipalitatea ieșeană trebuie să emită o decizie de demolare a unui bloc construit ilegal și situat pe strada Valter Mărăcineanu nr. 5A, însă primarul Mihai Chirica a refuzat, în repetate rânduri, să facă acest lucru. Oamenii din zonă sunt deranjați de faptul că legea nu este aplicată.

Hotărâre definitivă, nepusă în aplicare

Una dintre părțile din procesul cu firma deținută de Radu Băcăoanu, Sitera Development SRL, este Florin Popa, care locuiește lângă blocul ridicat ilegal. Acesta susține că, de aproape doi ani, Primăria Iași refuză să pună în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă. „După ce ni s-a dat câștig de cauză, am făcut mai multe solicitări la Primărie să dea decizia de demolare, însă nu am primit niciun răspuns, nici măcar unul prin care să ni se respingă cererea“, spune Mihaela Amăriuței, avocata care i-a reprezentat în instanță pe cei care au câștigat procesul.

Autorizație și certificat de urbanism, anulate

În primă instanță, Tribunalul Iași a dat o hotărâre prin care a decis anularea autorizației de contrucție și certificatul de urbanism pentru construcția din strada Valter Mărăcineanu nr. 5A.

Potrivit autorizației de construire, firma lui Băcăoanu trebuia să execute lucrări de construire locuințe colective mici având un Procent de Ocupare al Terenului (POT) de 30%, un Coeficient de Utilizare al Terenului (CUT) de 0,9 și o înălțime de 11,6 metri.

Omul de afaceri nu a respectat caracteristicile volumetrice ale zonei și armonizarea cu clădirile învecinate, doar case. În plus, acesta trebuia să facă 14 locuri de parcare, lucru care nu s-a întâmplat. Mai mult, în loc de P+2 și acoperiș șarpantă, cum era trecut în certificatul de urbanism, în autorizație a fost trecut P+2 + etaj tehnic + terasă.

 

Acesta este blocul fără căpătâi din Tătărași, un coșmar pentru vecini

Fără aviz de securitate la incendiu

Instanța mai arată că, potrivit Regulamentului PUG, pentru strada Valter Mărăcineanu se puteau construi maximum două locuințe, una la parter și una la etaj, și nu 14 apartamente, așa cum a făcut investitorul.

O altă problemă identificată de instanță a fost lipsa unui aviz privind securitatea la incendiu. „Băcăoanu ceruse racord la gaz pentru o butelie și pentru o centrală, dar a tras conductă de doi țoli“, precizează Florin Popa.

În aceste condiții, instanța a anulat autorizație de construire și certificatul de urbanism. Mai mult, a decis sistarea lucrărilor, lucru pe care Băcăoanu l-a încălcat, continuînd să facă zidăria, izolația, tâmplăria și instalațiile interioare.

Subterfugiul găsit de Primărie

Primăria trebuie să apeleze la un executor pentru punerea în aplicare a ordinului de demolare, după care nota de plată ar trebui trimisă lui Radu Băcăoanu. Florin Popa a precizat că este dispus să plătească el, în primă fază, executorul judecătoresc pentru a fi demolată clădirea. „I-am transmis domnului primar că sunt dispus să plătesc eu executorul dacă Primăria nu vrea să plătească, dar nu am primit niciun răspuns“, menționează Florin Popa.

Într-un răspuns către REPORTER DE IAȘI, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași spune că sarcina punerii în aplicare a sentinței de demolare a fost pasată către Poliția Locală, Serviciul Control Urbanism. Urmează apoi un labirint de explicații de tip kafkian prin care șefii Primăriei încearcă să demonstreze că blocul nu poate fi demolat în ciuda sentinței definitive: firma lui Băcăoanu a fost amendată contravențional și i s-a permis „obținerea unei noi autorizații de construire dacă condițiile urbanistice o permit până la data de 28 februarie 2018”.

Altfel spus, Primăria i-a mai dat un răgat de doi ani lui Radu Băcăoanu, după ce justiția s-a pronunțat. Dar suntem în luna septembrie, termenul anunțat este de mult depășit. Ceea ce Primăria rezolvă printr-o concluzie demnă de Kafka: „În caz contrar se vor aplica prevederile legislației în vigoare”. Deci trebuiau să demoleze dar nu o fac.

Proces cu Primăria

Nemulțumiți de faptul că Primăria tergiversează emiterea hotărârii de demolare, Florin Popa a acționat în instanță Primăria Iași. „Pe 20 septembrie avem primul termen în procesul cu Primăria. Nu e posibil ca la mai mult de doi ani de când a fost dată hotărârea definitivă de către Curtea de Apel Suceava, Primăria să nu emită autorizația de demolare“, menționează Florin Popa.

În plus, acesta este hotărât să-l dea în judecată pe primarul Mihai Chirica. „Sunt hotărât să-l dau în judecată pentru traumele la care am fost supus în ultimii ani. Când am cumpărat eu casa aici, domnul Chirica mi-a spus textual: «Niciodată nu se vor face aici blocuri!» Domnul primar trebuie să răspundă pentru toate problemele pe care mi le-a cauzat“, menționează Florin Popa.

Blocuri demolate la București

După ce un bloc a luat foc în București, Primăria Sectorului 5 a anunțat că începe procedura pentru demolarea parțială sau integrală a două clădiri deținute de omul de afaceri Ilie Ioniță, proprietarul imobilului distrus.

Poliţia economică a luat în vizor alte trei imobile ridicate fără autorizație, iar Inspectoratul de Stat în Construcții cere în instanță și demolarea blocului care a ars recent în București.

Mansarda blocului de pe strada Caporal Cristea Raducanu va fi demolată după ce instanţa a decis definitiv că Ilie Ioniţă a construit mai mult decât îi dădea voie autorizaţia de construire. El a folosit noţiunea de MANSARDA 1 şi MANSARDA 2, când de fapt, mansarda 1 este etajul 3. Demolarea ar trebui să înceapă la 1 octombrie.  

 

Dezvoltatorul Radu Băcăoanu a fost protejat de Primărie ani în șir

Lanțul revoltător al ilegalităților, girat de Primărie și Parchet

Prin sentință definitivă din 2016, justiția spune: „Blocul este construit ilegal”, anulează autorizația de construire pentru imobilul deja ridicat și dispune demolarea;

După ce nu se întâmplă nimic, un vecin face plângere penală împotriva lui Băcăoanu, pentru nerespectarea hotărării judecătorești, dar procurorul clasează cauza. A fost nevoie de o contestație a clasării de către un judecător, la cererea aceluiași vecin, iar dosarul a fost retrimis la Parchet unde se află și acum; 

Primăria nu a făcut nici un demers pentru repararea situației. A trimis Poliția Locală la fața locului, iar Băcăoanu a primit o amendă în noiembrie 2017, pe care a contestat-o la instanță;

Același vecin a dat în judecată Primăria ca să o oblige să emită ordinul de demolare. Aceeași Primărie a încălcat în trecut Planul Urbanistic General al municipiului Iași pentru a-l favoriza pe Băcăoanu.

Cu tupeu, Băcăoanu a cerut în aprilie 2018 intrarea în legalitate a clădirii. I-a fost respinsă.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare