fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Bilanț bun la start-up 2017: 300 de firme din Iași merg înainte

Bilanț bun la start-up 2017: 300 de firme din Iași merg înainte


Sute de mici afaceri din Iași au pornit la drum cu ajutor de la Stat, prin Programul Start Up Nation. În medie, fiecare firmă nou-înființată a primit, în medie, câte 183.000 de lei, fonduri nerambursabile. O nouă selecție va avea loc începând cu luna viitoare, dosarele putând fi depuse până pe 12 februarie. 

Aproape 800 de proiecte în Iași

Privit cu scepticism la început, Programului „Start Up Nation“ pentru înființarea de Întreprinderi Mici și Mijlocii (IMM-uri) a avut în 2017, în județul Iași, 791 de dosare depuse. Dintre acestea, 343 au fost evaluate, iar în cazul a 301 dintre acestea s-a ajuns la semnarea contractelor. S-au făcut plăți pentru 278 de dosare, suma totală fiind de 51,13 milioane lei.

„La nivel național, am avut 19.296 de dosare depuse, iar 9.861 au ajuns la evaluare și s-au semnat 7.960 de contracte. În plată au fost 6.986 de dosare, suma totală fiind de 1,295 miliarde lei“, spune Narcis Tăbăcaru, șeful Agenției pentru IMM-uri Iași.

Lui Mitrea i-au folosit banii

„Am reușit să implementăm ce ne-am propus”

Două dintre firmele înființate în Iași prin primul ciclu al Programului Start Up Nation au fost Plăcintărești și MG Food Studio.

„Nu am fost convins de la început, dar mă bucur că acest program funcționează și acum. Am avut mici întârzieri, dar au fost nesemnificative și am reușit să implementăm ce ne-am propus. Am optat pentru varianta credit punte și, ulterior, creditul a fost acoperit de program. Aici au fost ceva întârzieri, de câteva luni. Una peste alta, programul a fost de ajutor pentru mine“, spune Iurie Mitrea, un moldovean care a făcut facultatea la Iași și care este administratorul Restaurantului Plăcintărești din Tătărași.

Gabriela Ferenț a pornit pe cont propriu

Antreprenor: „O experiență foarte bună”

O altă firmă deschisă prin acest program este MG Food Studio, ce îi aparține Gabrielei Ferenț, fostă director de vânzări la Restaurantul Unirea. Experiența acumulată în cadrul restaurantului ieșean i-au permis acesteia să-și pornească propria afacere. „Pentru mine a fost o experiență foarte bună. Am reușit să implementăm programul și recomand și altor ieșeni să apeleze la acest Start up. Este un mix între bucătaria de acasă și o sufragerie primitoare, numai bună să vii cu prietenii. Suntem o locație care găzduiește evenimente și activități recretiv-distractive. Am început în 2017 și primii bani i-am primit în 2018. Una peste alta, a fost un program bun și afacerea merge foarte bine“, zice Gabriela Ferenț.

Afacerea Gabrielei Ferenț a luat avânt

80-90% bani de la stat

Tânărul antreprenor Mitrea susține că, în afacerea deschisă, mare parte a banilor au venit prin Programul Start Up Nation. „Este un program bun pentru tinerii antreprenori, care vor să înceapă o carieră. O bună oportunitate pentru începerea unei afaceri, mai ales dacă nu ai toți banii necesari. Odată cu implementarea proiectului, au mai apărut cheltuieli și atunci a trebuit să mai pun bani de la mine. Eu am venit cu 10-20% din banii necesari, iar restul au venit prin acest program. Din ce am mai discutat și cu alți participanți la acest program, cam acestea ar fi procentele și în cazul lor“, menționează administratorul firmei Plăcintărești.

Tăbăcaru: Vânzarea proiectului, imorală

Sunt și antreprenori ieșeni care, deși au obținut finanțarea proiectului, au decis, din varii motive, să-și vândă afacerea. Unii dintre aceștia au apelat la site-urile mari de anunțuri pentru a scăpa de afacere. „Moral nu este normal să vinzi afacerea pentru că nu ar fi trebuit să o mai începi, dar legal nu avem ce le face. Legea societăților comerciale permite înstrăinarea. Iar dacă acela care cumpără respectă cerințele din Program, nu avem ce face. Oricum, din ce știm noi, sunt două-trei cazuri. De la începerea proiectului, au mai fost cinci-șase cazuri de persoane care s-au retras dintr-o afacere pornită prin Start Up Nation, dar motivele erau întemeiate: plecarea din țară sau din oraș“, explică Narcis Tăbăcaru.

Tăbăcaru este optimist: ciclul doi va fi mai bun

Termen-limită: 12 februarie

Programul din 2018 se va încheia pe 12 februarie, după care va începe evaluarea dosarelor. Șeful Agenției pentru IMM-uri Iași anticipează că rezultatele vor fi mai bune decât cele din 2017. „Ne așteptăm ca la nivelul întregii țări să fie peste 25.000 de dosare depuse, iar numărul dosarelor care vor fi plătite să depășească 8.000. La nivelul județului Iași, cu siguranță vor fi peste 800 de dosare depuse, iar numărul dosarelor plătite va depăși 300. La nivelul Moldovei, ne așteptăm să fie respectat procentul de 10% din numărul total, adică peste 2.500 de dosare și peste 800 de dosare plătite“, menționează Tăbăcaru.

Nicio firmă închisă

Dintre cele 278 de firme care au accesat Programul în primul ciclu, niciuna nu s-a închis. „Firmele care au primit finanțare prin program au obligația de a-și păstra salariații timp de doi ani și trei ani echipamentele. De asemenea, trebuie să-și mențină obiectul de activitate. De-abia s-au terminat decontările, așa că ar fi fost destul de greu ca vreuna dintre acestea să închidă. Monitorizarea va începe anul acesta și fiecare firmă va fi verificată cel puțin o dată în cei trei ani. La firmele unde vor fi semne de întrebare vom face două verificări“, adaugă Tăbăcaru.

Domeniul IT-ul va lăsa locul de lider serviciilor

Dacă în primul ciclu al Programului marea majoritate a firmelor au avut ca obiect de activitate domeniul IT și panificație, anul trecut a crescut mult numărul de firme care prestează servicii. „În 2017, s-a mers foarte mult pe firme în domeniul IT, deoarece acestea primeau din start 100 de puncte. Pentru 2018 s-a simplificat programul atât la elaborare, cât și la implementare. Fiind punctate acum cu 100 de puncte și serviciile, ne așteptăm la o schimbare majoră în ceea ce privește domeniul de activitate în care vor activa firmele care aplică la program. Mai ales în zona Moldovei, stăm prost în ceea ce privește serviciile și atunci ne așteptăm la o creștere a numărului de firme pe acest sector. Mă refer aici, în primul rând, la acei self employees, adică meseriașii care aleg să-și deschidă o afacere, să aibă contracte la un alt nivel și nu mai vor să muncească pe PFA“, conchide Tăbăcaru.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31