fbpx
 
GfK părăsește Iașul. 425 de oameni sunt concediați! Cine câștigă: Bucureștiul

GfK părăsește Iașul. 425 de oameni sunt concediați! Cine câștigă: Bucureștiul


Disponibilizările încep în martie și firma va închide total operațiunile de la Iași în septembrie. Compania germană, nr. 4 mondial în studii de piață și cercetare a consumului, închide trei mari centre la nivel global: Iași, Santiago de Chile și Kuala Lumpur. E primul cutremur în piața de call-centere în zone emergente, odată cu digitalizarea prin care calculatoarele vor înlocui operatorii umani.

Firma GFK va închide, începând cu finalul lunii februarie, sediul de la Iași, unde lucrează 448 de angajați. Call-center-ul de la Iași a fost deschis în urmă cu 10 ani, în 2009, și a fost, la acea vreme, o investiție de un milion de euro în economia locală.

GFK rămâne în România doar cu Bucureștiul

Compania nu a făcut încă un anunț public referitor la renunțarea la call-center-ul de la Iași. În schimb, face demersuri la instituțiile din Iași pentru disponibilizarea tuturor angajaților. Concret, sunt peste 400 de salariați care vor părăsi actualele locuri de muncă, începând cu finalul lunii. „Se vor face disponibilizări etapizat, pe măsură ce diferite echipe finalizează proiectele la care lucrează. Se știe deja că centrul de la Iași va fi închis total, nu este o reducere a activității”, ne-a explicat un angajat al GfK Iași. La nivel oficial, compania a confirmat informația.

Sute de tineri din Iași și din județele învecinate au lucrat în call-center-ul GfK, în ultimii ani

Se închide Iașul, se dezvoltă Bucureștiul

„Disponibilizarea tuturor angajaților din Iași se va face etapizat, până în luna septembrie. Sunt peste 400 de angajați la Iași, sunt deja planuri de reconversie profesională aplicate. În septembrie 2017, GrupulGfK a adoptat un program complex de transformare, dintr-o companie tradițională de cercetare de piață într-o companie digitală de business intelligence, care va urmări cu preponderență oferirea de soluții digitale clienților săi”, ne-a explicat Raluca Ungureanu, responsabilul PR al GfK România.
Planul va fi aplicat la nivel global. Pe lângă Iași, se fac disponibilizări în Santiago de Chile și Kuala Lumpur. În total, sunt 1.500 de anagajați afectați. În locul lor, se va investi în 3 centre de excelență: București, Sofia și Karachi.

GfK anunță că digitalizarea face să fie nevoie de mai puțini oameni decât în trecut. Angajații dispar din cadru, rămân doar laptopurile

Trei valuri de concediere

GfK România va închide centrul de la Iași în trei etape de concediere colectivă. În prima etapă (până pe 31 martie 2019) sunt disponibilizați 188 de angajați. A doua etapă va afecta 104 angajați (până pe 30 iunie). În cea de-a treia etapă vor fi concediați 133 de angajați. În total, firma are la Iași 425 de angajați.

Bogdan Pițigoi construise frumoasa clădire din Tudor Vladimirescu special pentru clientul german, cu care încheiase o înțelegere pentru închiriere

Liderul cercetării de piață

În urmă cu exact 10 ani, compania GfK deschidea festiv, în prezența oficialităților, centrul de la Iași, anunțând o investiție de 1 milion de euro. În 2005, call-center-ul a fost mutat în actualul sediu din Tudor Vladimirescu. GfK este pe piața din România din anul 1992 și este lider local în cercetarea de piață.
Grupul german este pe locul 4 în lume în acest domeniu, iar compania a fost înființată în 1934, având sediul central la Nürnberg. Are, la nivel global, 13.000 de angajați. În  2014 firma a avut cifră de afaceri de 1,5 miliarde de euro, cu un profit net de 52,4 milioane de euro. La Iași, sediul este într-o clădire a omului de afaceri Bogdan Pițigoi, în zona Tudor Vladimirescu.


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: