fbpx
 
Partidul lui Dodon va avea cel mai mare număr de mandate, dar nu are majoritatea

Partidul lui Dodon va avea cel mai mare număr de mandate, dar nu are majoritatea


Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), formaţiunea care îl susţine pe preşedintele prorus Igor Dodon, va avea cel mai mare număr de mandate în Parlamentul moldovean în urma alegerilor legislative, dar nu are majoritatea necesară formării guvernului, informează site-ul Unimedia.

În cadrul şedinţei extraordinare a Comisie Electorale Centrale au fost efectuate totalurile scrutinului din 24 februarie. Astfel, membrii CEC au stabilit numărul mandatelor de deputat în Parlamentul Republicii Moldova ce revin concurenţilor electorali în circumscripţia naţională şi uninominală. Partidul Socialiştilor (centru-stânga, prorus) va avea 35 de mandate în Parlamentul de la Chişinău, care are 101 de membri. Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus de Vladimir Plahotniuc, urmează să aibă 30 de mandate, în timp ce 26 de mandate revin Blocului electoral proeuropean ACUM, format din Platforma Demnitate şi Adevăr, condusă de Andrei Năstase, şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, condus de Maia Sandu. Clasamentul este completat de Partidul ŞOR (prorus), care va avea 7 mandate.

Au mai intrat în Parlament candidaţi independenţi foarte apropiaţi de cercurile Guvernării: Viorel Melnic şi Alexandr Oleinic de pe circumscripţiile din Stânga Nistrului plus preşedintele Consiliului Raional Cahul susţinut de PDM, Ion Groza, relatează Unimedia.

În conformitate cu prevederile Codului electoral, au fost excluse din procesul de atribuire a mandatelor de deputat partidele şi alte organizaţii social-politice care au întrunit mai puţin de 6 la sută din voturile valabil exprimate la alegerile parlamentare în circumscripţia naţională din 24 februarie 2019.

Deşi s-a clasat pe locul al doilea ca număr total de voturi, Blocul electoral proeuropean ACUM a obţinut mai puţine mandate decât PDM şi PSRM în circumscripţiile uninominale.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30