fbpx
 
Monedă romană „extrem de bizară" descoperită în Regatul Unit

Monedă romană „extrem de bizară" descoperită în Regatul Unit


O monedă din timpul Imperiului Roman, descoperită cu ocazia lucrărilor de modernizare a unei autostrăzi în Regatul Unit, are aproximativ 1.800 de ani şi este "extrem de bizară", potrivit arheologilor.

Moneda a fost bătută în onoarea împăratului Ulpio Cornelio Leliano sau Lolliano (latină: Ulpius Cornelius Laelianus, sau Lollianus), care a domnit aproximativ două luni în anul 269 înainte de a fi ucis.

Aceasta a fost descoperită cu ocazia unor săpături de modernizare a autostrăzii A14 între Cambridge şi Huntingdon, la nord de Londra, iar arheologul Steve Sherlock a declarat că este o descoperire „semnificativă", deoarece este a doua astfel de monedă găsită în Anglia.

Moneda, care îl reprezintă pe Leliano cu o coroană radiantă, a fost găsită de arheologi într-o groapă a unei ferme mici.

„Împăraţilor romani le plăcea să bată monede. Leliano a domnit doar două luni, dar a avut timp suficient pentru aceasta", a afirmat Julian Bowsher, expert în monede la Muzeul de Arheologie din Londra.

„Faptul că una dintre acestea a ajuns pe coasta britanică arată faptul că monedele circulau rapid şi există şanse mari ca Leliano să fi fost deja ucis când această monedă ajunsese în Cambridgeshire", a adăugat el.

Sherlock, arheologul şef al proiectului A14, a afirmat că „descoperirile de acest fel sunt foarte bizare".

Sit-ul unor descoperiri „neobişnuite"

Dar moneda împăratului Leliano nu este singura descoperită în săpăturile de lângă Cambridge.

Arheologii au mai găsit o monedă destul de neobişnuită din războaiele galice, bătută în 57 î.Hr. de către tribul Ambiani din zona Somme, Franţa de astăzi.

Experţii consideră că descoperirea ei pe teritoriul britanic este legată de finanţarea rezistenţei celţilor împotriva lui Julius Caesar.

Lucrările autostrăzii A14 au scos la iveală şi rămăşiţele unui mamut din Epoca de gheaţă şi dovezi că se producea bere în jurul anului 400.

De asemenea, au fost descoperite henge preistorice (structuri de piatră în formă circulară), aşezări din Epoca de fier, cuptoare romane, trei sate anglo-saxone şi unul medieval.

Ulpio Cornelio Leliano sau Lolliano

Se ştie puţin despre originea lui Leliano: el avea numele unei familii importante şi nobile de Hispania (Spania romană), Ulpii, care îl include printre membrii săi pe Traian, şi ar putea deci să facă parte din aceasta. Această ipoteză este susţinută de aluzia făcută la Hispania, prezentă pe o monedă de aur creată de el, care reprezintă personificarea Hispaniei odihnindu-se cu un iepure alături.

Dacă această ipoteză corespunde adevărului, returnarea acestei provincii imperiului lui Marcus Aurelius Claudius Gothicus (cca. 214 - ianuarie 270), cunoscut drept Claudius al II-lea după moartea lui Leliano – ucis de către Marco Cassiano Latinio Postumo (latină: Marcus Cassianius Latinius Postumus; – 269) - aparent fără ciocniri, ar avea un nou înţeles.

Leliano s-a proclamat împărat în Magonza (Mainz, Germania) în februarie / martie 268. Deşi funcţia sa exactă nu este cunoscută, se crede că fusese un înalt funcţionar sub conducerea lui Postumo sau legatus Augusti pro praetore din Germania Superioară sau comandantul Legio XXII Primigenia staţionat la Mogontiacum. Leliano a reprezentat un pericol major pentru Postumo, deoarece comanda două legiuni XXII Primigenia, staţionate la Mogontiacum (Mainz) şi VIII Augusta, cu sediul în Argentorate (Strasbourg): în pofida acestui fapt, rebeliunea sa a durat doar două luni, a fost decapitat de soldaţii săi sau de soldaţii lui Postumo, care au asediat capitala.

Asediul Mainz a fost fără noroc şi pentru Postumo, care a fost ucis de soldaţii săi deoarece a refuzat să le permită să jefuiască oraşul cucerit.

 

Sursa: Epoch Times


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: