fbpx
 
Cum mai faci 100.000 de euro în ziua de azi, girat de Chirica: Asimionesei și-a vândut, în doi timpi și trei mișcări, blocul P+7 care a provocat un scandal imens

Cum mai faci 100.000 de euro în ziua de azi, girat de Chirica: Asimionesei și-a vândut, în doi timpi și trei mișcări, blocul P+7 care a provocat un scandal imens


Controversatul proiect imobiliar cu regimul de înălțime S+P+7 pus la cale de familia Asimionesei pe un teren de numai 379 metri pătrați din Galata a fost vândut. Profitul patronilor de la Bună Ziua Iași, care în acest demers au avut larga complicitate a primarului Mihai Chirica și a consilierilor PSD, ALDE și PMP: 100.000 de euro. După ce au luat banii, Ghiocel Asimionesei și fiul său s-au cinstit cu o vacanță de lux în Japonia (foto sus).

A și obținut certificatul de urbanism

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) de pe Hatman Șendrea nr. 46-48 a fost cumpărat de la Grafic Betta Trust SRL, cu 130.000 de euro, de firma Ina Design Company SRL. Societatea din urmă îi aparține lui Liviu Valeriu Pătrașcu. Acesta deține câteva magazine de haine în Iași.

Firma a obținut, pe 2 mai, certificatul de urbanism emis în urma PUZ-ului ce fusese votat în februarie 2019. Când a auzit subiectul pentru care fusese sunat de REPORTER DE IAȘI, Pătrașcu a precizat că este într-o întâlnire importantă și că va reveni cu detalii. Mai târziu a trimis un mesaj în care scria că ne va contacta, dar nu a făcut-o.

Ca de la inculpat la inculpat

Administratorul Ina Design Company are o reputație „la fel de bună” ca Ghiocel Asimionesei, cel care a primit, în 2013, o pedeapsă cu suspendare pentru șantaj de presă. Pătrașcu a fost condamnat definitiv, în noiembrie 2018, la 5 luni de închisoare, tot cu suspendare, pentru „infracţiuni la legea privind mărcile şi indicaţiile geografice”.

Conform sentinței, la plângerea Louis Vuitton Malletier, Burberry Limited și The Polo/Lauren Company L.P., anchetatorii au găsit în magazinele sale haine contrafăcute ale celebrelor mărci. În două magazine au fost descoperite 233 de produse vestimentare ale mărcilor Zara, Tommy Hilfiger, Armani, Gucci, Louis Vuitton, Burberry, Hugo Boss.

Pătrașcu a declarat anchetatorilor că a cumpărat marfa din Italia, de la un vânzător care susținea că are certificat de originalitate, dar nu i l-a arătat. Ulterior, a recunoscut faptele și a fost judecat în procedură simplificată.

Mini-terenul unde va fi ridicat imobilul

O aberație arhitecturală

Proiectul propus de Grafic Beta Trust, firmă controlată de Ghiocel Asimionesei, a fost aprobat de Consiliul Local în luna februarie, nu fără controverse. PNL s-a opus invocând suprafața mică de teren raportat la numărul de nivele. Cu toate acestea, documentația a mers prin Primărie în ritm alert, față de alte proiecte care așteaptă cu anii. În final, firma a primit aprobare pentru ridicarea unui bloc P+7, pe o suprafață de teren de numai 379 mp.

Terenul de pe strada Hatman Șendrea nr. 46-48 a ajuns în posesia familiei Asimionesei după ce falimentara Remat l-a pierdut prin licitație publică, în urma executării silite. Prețul de adjudecare a fost de sub 35.000 de euro.

Parcela în suprafață de 379 metri pătrați are 18 metri deschidere la stradă și este situată în preajma unor blocuri de 4 etaje.

Conform documentației, Grafic Beta Trust avea dreptul să edifice subsol, parter, 6 etaje și etaj tehnic. Procentul de Ocupare a Terenului (POT) este de 70%, deci amprenta blocului va ocupa 265 mp. La cele 7 etaje (fără subsol și etajul tehnic) Procentul de Ocupare a Terenului POT este de 4,8 (suprafața construită ar urma să fie de 1.855 mp).

Misterul locurilor de parcare

Locurile de parcare există pe hârtie în subsolul blocului, dar formularea lasă loc interpretărilor. Ar fi vorba despre  “platforme multiparking” – sisteme hidraulice care pun două “etaje” de mașini pe același nivel din subsol. Este un sistem costisitor și nu există nici o garanție că firma chiar le va face. Cel mai probabil, cei care vor cumpăra apartamente acolo vor aglomera strada.

Este și ipoteza pe care o susțin oamenii din zonă. Aceștia nu au protestat încă ferm pentru că mulți dintre vecini nu știu ce va fi acolo. “Probabil că se vor prinde că este ceva în neregulă atunci când vor apărea utilajele de construcții aici”, ne-a spus un locatar din zonă.

A mai vrut să vândă și anul trecut

În vara anului trecut, când avea doar terenul și intenția de a obține PUZ-ul, Claudiu Asimionesei a scos proiectul la vânzare. În anunț, el susținea că acolo se poate construi un imobil cu 7 etaje, contrar faptului că în Consiliul Local exista o regulă care spunea că nu se admit blocuri pe suprafețe mai mici de 500 metri pătrați.

Contactat de un jurnalist REPORTER DE IAȘI, care s-a prefăcut interesat de afacere, Claudiu Asimionesei a spus că s-a răzgândit și că nu mai vinde: „Am mai făcut rost de 400 metri pătrați în vecinătate și voi construi eu ceva acolo. O să facem parcare alături”. Afacerea concesionării de teren a picat, dar PUZ-ul a fost aprobat.

Ținta numărul 1: Primăria

Lista proiectelor aprobate cu dedicație pentru Ghiocel Asimionesei și familia lui este lungă. Primăria l-a servit cu tot ce a cerut. Și asta nu-i tot: are și alte intenții de a se înfrupta din bunul public.

- Patronul Bună Ziua Iași a fost al doilea afacerist din Iași, după Iulian Dascălu, căruia i s-a aprobat o asociere cu Consiliul Local. A primit un teren pe Sărărie unde trebuia să ridice ”unități de cazare”, dar a făcut bloc și a vândut apartamente. A cerut un al cincilea etaj și l-a primit fără rezerve. Redevența pentru terenul din Sărărie este modică;

- I-au fost aprobate două PUZ-uri controversate în curtea a două spitale, locuri unde au fost ridicate farmacii pe care le-a închiriat;

- A ridicat ilegal un fast-food în Tudor Vladimirescu. Poliția Locală a cerut demolarea, dar a pierdut. Instituția a completat greșit documentele acțiunii;

- În cazul unei clădiri din domeniul public de pe strada Zmeu, lângă fostul sediu al Universității „Petre Andrei”, Asimionesei a plătit 2.500 de euro la o licitație organizată de un executor judecătoresc, deși imobilul se afla în litigiu. Asimionesei nu a mai achitat și restul banilor, dar acum se luptă să intre în posesia imobilului ce valorează sute de mii de euro;

- Și-a ridicat o vilă în Bucium fără autorizație, iar Primăria a pierdut procesul de demolare pentru că acțiunea a fost depusă în afara termenului legal;

- A concesionat două terenuri ale municipalității aflate în administrarea Spitalului „Sfântul Spiridon”, în lateralele scărilor de la Policlinica Mare. A folosit un interpus,licitația a fost trucată. Ținta este amenajarea unor magazine pe spațiul verde, mascată în renovarea fațadei Policlinicii;  

- A cerut Primăriei să-i aprobe documentația pentru ridicarea unui bloc pe strada Titu Maiorescu, în Copou, deși nu are cale de acces la teren, iar vecinii se opun;

- Are șanse să pună mâna pe un teren în buricul târgului:vViceprimarul Gabriel Harabagiu i-a aprobat în decembrie 2016 cererea de scoatere la licitație a terasei de 451 mp de pe Punctul termic din spatele Cinematografului Republica. Vrea ră ridice acolo un centru de afaceri.

 

Article image
Condamnatul pentru șantaj îl asaltează pe primar cu astfel de cereri, iar acesta se execută fără să crâcnească. În urmă cu o săptămână, Claudiu Asimionesei, patronul BZI, dăduse anunț pe OLX că vinde un teren de 379 mp în zona Purcica pe care se poate construi ditamai blocul cu 8 nivele. Nu are PUZ, dar pentru el un POT monstruos de 70% este o formalitate. Mai cere de la Primărie 400 mp ca să-și facă blocul. Ghiocel Asim...
Autor Cezar Moraru Anchete 16 August 2018


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30