Reuters: Leul românesc, cea mai slabă monedă din Europa Centrală și de Est (analiză)

Reuters: Leul românesc, cea mai slabă monedă din Europa Centrală și de Est (analiză)


Dintr-o analiză realizată de jurnaliștii Reuters rezultă că moneda românească, leul, a înregistrat cea mai slabă performanță din Europa Centrală și de Est.

Leul românesc a înregistrat, în acest an, cea mai slabă performanţă din regiune, din cauza politicilor fiscale lipsite de predictibilitate şi a sporirii dezechilibrelor economice. Iar specialiștii consultați de Reuters se așteaptă ca anul viitor moneda românească să se deprecieze mai mult ajungând la la 4,81 pentru un euro, de la 4,725.

„Când te confrunţi cu adâncirea deficitului public şi a celui de cont curent, în pofida îmbunătăţirii evoluţiei activelor riscante pe plan global, încă ne aşteptăm ca moneda României să aibă o evoluţie mai puţin performantă. În principiu, leul este mai slab decât alte valute din CEE”, a apreciat Ciprian Dascălu, economist şef pentru România la ING pentru Reuters.

Deficitul bugetar consolidat al României s-a adâncit la 1,4% din PIB în primele cinci luni din acesta an, de la 1,1% la finalul lui aprilie, în timp ce deficitul de cont curent s-a adâncit cu 38,5%, la 2,31 miliarde de euro, în perioada ianuarie-aprilie 2019.

Principalele valute din Europa Centrală şi de Est (CEE) ar urma să se aprecieze uşor faţă de euro în următorul an, conform sondajului realizat de Reuters, deoarece băncile centrale din regiune indică menţinerea unor rate stabile ale dobânzilor, spre deosebire de politicile anunţate de Rezerva Federală a SUA (Fed) şi de oficialii Băncii Centrale Europene (BCE).

Această evoluție a celorlalte monede analizate se datorează, potrivit analiștilor, băncilor centrale din Polonia, Ungaria şi Cehia care nu vor modifica ratele dobânzilor, în pofida majorării inflaţiei.

Majorarea salariilor a stimulat avansul economiei în Europa Centrală, accelerând inflaţia, spre deosebire de încetinirea din zona euro.

 

Sursa: Libertatea


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top