fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
De ce proiectele mari de infrastructură nu pot fi realizate în Moldova: Autostrada Ungheni – Iași – Târgu Mureș, blocată de oblete, mreană și caras

De ce proiectele mari de infrastructură nu pot fi realizate în Moldova: Autostrada Ungheni – Iași – Târgu Mureș, blocată de oblete, mreană și caras


Proiectul autostrăzii Ungheni- Iași – Târgu Mureș a fost lansată în procedurile publice fără a avea acordul de mediu. Totul ține de ariile protejate prin care trece traseul autostrăzii, arii declarate de importanță națională și pentru care este nevoie de un aviz special. Numai ca solicitările pentru obținerea acordului de mediu fie au expirat, fie nu au mai fost reînnoite.

„Pentru proiectul autostradă Târgu Mureș- Iași – Ungheni a fost depusă solicitarea de emitere a acordului de mediu în data de 21.06.2013 și s-a respins prin Decizia nr. 21/28.09.2015, motivul respingerii fiind nedepunerea raportului privind impactul asupra mediului și a studiului de evaluare adecvată în termen de doi ani, conform prevederilor legate. Ulterior respingerii nu a mai fost depusă nicio solicitare de acord de mediu la Ministerul Mediului. În lipsa documentațiilor depuse, Ministerul Mediului nu cunoaște dacă proiectul de investiție ce ține de podul peste Prut la Ungheni face sau nu face parte din autostrada Ungheni- Iași- Târgu Mureș”, precizează Ministerului Mediului, conform realitateadeiasi.ro.

Proiectul ce ține de avizul de mediu este întârziat pentru că Ministerul Transporturilor a cerut amânarea până la încheierea unui memorandum național cu Republica Moldova. Acest memorandum este legat de podul de la Ungheni, de pe râul Prut. Cum memorandumul legat de acordul de mediu nu a fost încă pus la punct, niciuna dintre cele două țări nu a dat vreun aviz de mediu. Doar pe sectorul Târgu Neamț- Iași – Ungheni, autostrada ar trece prin 43 de arii protejate, toate aflate în evidența Agenției pentru Arii Naturale Protejate. Și pe celelalte sectoare din traseul autostrăzii situația este asemănătoare.

În ceea ce privește podul de la Ungheni, pod peste Prut, care ar face legătura autostrăzii cu Republica Moldova, acesta are nevoie de un aviz special din partea autorităților pe linie de mediu, însă lucrurile par mult mai complicate. Podul ar urma să fie ridicat peste râul Prut, în imediata apropiere a localității Zagarancea, în Republica Moldova. Pe partea română, podul trebuie ridicat în dreptul localității Golăiești, din județul Iași.

Pe actualul amplasament de la Golăiești și-au găsit loc speciile de pești pentru a depune icre. În aceste condiții, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași a propus inițial mutarea amplasamentului podului respectiv în aval, în comuna Ungheni, pentru ca acele specii să nu aibă de suferit. Măsura nu a fost însă acceptată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

În zona analizată au fost identificate 32 de specii de pești, cea mai frecventă și abundentă specie fiind obletele, dar și carasul, scobarul și mreana.

 

Sursa: realitateadeiasi.ro

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: