fbpx
 
Uriașul adormit și-a deschis punct de lucru la Iași: Casa Româno-Chineză

Uriașul adormit și-a deschis punct de lucru la Iași: Casa Româno-Chineză


Miercuri, 10 iulie 2019, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Camera de Comerț și Industrie Iași, a fost anunțată în mod oficial înființarea Filialei Iași a Casei Româno-Chineze.

„Rezervor uriaș de oportunități”

Filiala județeană Iași este cea de a 12-a filială din cadrul Casei Româno-Chineze, care este o asociație privată, non-guvernamentală și non-profit, având ca obiectiv strategic promovarea cooperării între cele două țări în societatea civilă românească.

„China reprezintă un rezervor uriaș de oportunități, În acest context, dorim ca relațiile bilaterale să se extindă către domenii și mai largi decât cele comerciale, în investiții, cercetare, medicină, educație, cooperare culturală, cu ajutorul și implicarea partenerilor locali. Există firme în Iași care derulează deja afaceri cu China și care își doresc o dezvoltare a acestora, dar există totodată și antreprenori care prospectează, tatonează posibilitatea derulării de afaceri bilaterale, aceasta fiind una dintre nevoile pe care le-am identificat și pe care ne dorim să le sprijinim, în interesul comun al companiilor din Iași și din Republica Populară Chineză”, a declarat Romică Ichim, Președintele executiv al Casei Româno-Chineze Filiala Iași.

Din cauza programului încărcat, Ambasadorul Chinei în România nu a putut ajunge la eveniment, dar este anunțată o vizită a sa la Iași în luna noiembrie.

Vin miliardarii

O primă activitate a Casei Româno-Chineze Filiala Iași va fi organizarea vizitei de lucru, în perioada 23 iulie - 2 august, a unei delegații aparținând companiei Shanghai Foreign Trade Enterprises, o companie guvernamentală din China. Aceasta are ca obiect de activitate sourcing-ul la nivel global în cadrul companiilor aflate sub ”umbrela”  Shanghai World Expo Group. Această firmă a avut în 2018 o cifră de afaceri de 1,4 miliarde de dolari.

„Susținem și apreciem orice demers de deschidere a noi orizonturi externe pentru mediul de afaceri ieșean. Cu atât mai mult în privința unor parteneriate care ar putea diversifica paleta colaborărilor dincolo de granițele Uniunii Europene, față de care suntem legați într-un procent foarte mare. Din multe puncte de vedere ar fi de dorit ca firmele noastre să-și găsească fie piață de desfacere, fie furnizori și în afara UE, nu doar în interiorul acesteia. E drept, la prima vedere nu este atât de la îndemână să închei o afacere cu un partener chinez, precum cu un partener european, dar această reticență trebuie învinsă”, a declarat Paul Butnariu, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași.

Vorbitorii au accentuat dorința de a se înființa la Iași un Centru Confucius, organizație non-profit care are ca scop predarea și promovarea învățării limbii chineze.

Aducem dublu față de cât le vindem

Potrivit datelor statistice, în anul 2018 un procent de 3% din exporturile județului Iași au avut ca destinație China, respectiv o valoare de 6 milioane de euro, iar importurile din China au reprezentat un procent dublu, 6,4% din total importuri, în valoare de circa 13 milioane de euro.

Totodată, în bazele de date figurează doar 5 firme active cu acționari chinezi (una în alimentație publică, iar altele patru în comerț), însumând o cifră de afaceri totală de 3 milioane de euro.

Protocolul încheiat cu această ocazie între Casa Româno-Chineză Filiala Iași și Camera de Comerț și Industrie Iași își propune să identifice posibili parteneri pentru oamenii de afaceri ieșeni, să realizeze contacte de afaceri, inclusiv prin intermediul misiunilor și delegațiilor economice și să promoveze interesele economice ale Iașului în fața unor potențiali investitori din China.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30