fbpx
 
Chirica ne-a mai dat o daună de 1,1 milioane de euro: UTI execută ieșenii în loc să-și primească banii europeni. Primarul este pericol public

Chirica ne-a mai dat o daună de 1,1 milioane de euro: UTI execută ieșenii în loc să-și primească banii europeni. Primarul este pericol public


Să dai o spargere de 1 milion de euro la vistieria publică și să fii în continuare șef peste buget, ce poate fi mai plăcut în viață? Trei ani a refuzat Mihai Chirica să achite facturile, care erau decontabile din fonduri europene, motivând că e dosar penal în acest proiect. În realitate, Ministerul Dezvoltării a aprobat recepția, frauda de care este acuzat Gheorghe Nichita neavând legătură cu realizarea obiectivelor tehnice. La Nichita nici măcar nu s-a reținut prejudiciu, că șpaga nu s-a materializat. Dacă primarul plătea 1 milion de euro restanța la Grupul UTI, MDRAP ar fi decontat banii din fonduri europene. Termenul a expirat, iar zilele acestea UTI a trecut la executarea sumei. Banii vor fi plătiți din buzunarul ieșenilor. Cu 1 milion de euro, se făceau patru creșe a câte 500 mp fiecare. Este cea mai absurdă fixație a lui Chirica, acesta având pe conștiință 1,1 milioane de euro din banii ieșenilor.

Încăpățânarea primarului Mihai Chirica îi costă pe ieșeni peste 1,1 milioane de euro. Banii vor fi achitați de Primărie în contul UTI Grup pentru o parte dintre lucrările realizate la proiectul „Sistem de management al traficului”.

Marea dezvăluire e că acești bani vor fi plătiți din bugetul local, deși proiectul a fost finanțat cu fonduri UE nerambursabile. Mai clar, în loc ca Iașul să plătească doar cofinanțarea de 2%, adică aproximativ 22.000 de euro, acum bugetul local va suporta întreaga sumă de peste 1,1 milioane euro.

A doua dezvăluire: pe 10 decembrie 2019, Judecătoria a încuviințat executarea silită a Municipiului Iași. Primăria și-a mai jucat o carte, probabil ultima: a formulat o contestație la executare.

Primăria, bună de plată
Primăria refuză să achite această ultimă factură la contractul de peste 60 milioane de lei. Pe 10 decembrie 2019, Judecătoria Iași a admis cererea de încuviințare a executării silite prin care UTI Grup să-și recupereze de la Municipiul Iași creanța de 5.402.389 lei formată din 5.384.012 lei, reprezentând debit aferent lucrărilor executate (suma ce include și TVA) și din 18.377 lei, cheltuieli de judecată.

„Sumele pe care le mentionați reprezintă contravaloarea lucrărilor executate și facturate de UTI Grup în anul 2016, acceptate de Primăria Municipiului Iași. Instanțele (Tribunalul Iași, Curtea de Apel Iași și Înalta Curte de Casație și Justiție) nu au facut altceva decât să constate că Municipiul Iași nu are niciun motiv pentru care să nu achite factura respectivă”, au menționat reprezentanții Drecției Comunicare Corporatistă din cadrul UTI Grup.

În Podu Roș, Mihai Chirica a dat ordin ca semafoarele instalate de UTI pe bani europeni să fie întoarse și a adus altele în loc, instalându-le alături. Atâta îndărătnicie nu s-a mai pomenit. Practic, banii europeni au fost cheltuiți degeaba, un singur om hotărând pentru tot orașul

Contestație depusă după încuviințarea executării silite

S-a ajuns, așadar, în ultima fază, cea de executare silită, deoarece primarul Mihai Chirica a tot refuzat plata. În octombrie 2019, la Curtea de Apel, Primăria a fost obligată de judecători să achite restanța. Degeaba, banii nu au fost virați. Astfel că, în decembrie, UTI prin Biroul Executorului Judecătoresc Anchidin Cornelia a primit încuviințarea de executare silită.

„Decizia Municipiului Iași de a nu achita factura a generat cheltuieli suplimentare pentru bugetul local, Municipiul Iași fiind obligat acum să mai plătească și taxa de timbru aferentă procesului încheiat, precum și cheltuielile de executare generate de refuzul respectării hotărârii. Mai mult, fiecare zi de întârziere a plății ne îndreptățește la solicitarea dobânzilor legale penalizatoare, dobânzi care deja curg de peste 3 ani. Evident că și plata acestor sume reprezintă o consecință a deciziei de a nu achita datoriile asumate, deși nu s-a invocat niciun motiv real pe care vreo instanță să îl poată valida”, au comunicat cei de la UTI.

Nici după încuviințarea executării silite Primăria nu a plătit, ci, dimpotrivă, a formulat o contestație.
Ieșenii plătesc pentru încăpățânarea lui Chirica
Intriga acestui conflict datează din 2016, acum s-a ajuns în etapa decontului final. „Dacă plata ar fi fost făcută la timp, s-ar fi putut cere rambursarea ei de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, adică, până la urmă, din fonduri europene nerambursabile. Acum e târziu, Programul Operațional Regional 2007-2013 s-a încheiat”, a afirmat o sursă din Palatul Roznovanu.

Semafoare dublate, doar ca să nu funcționeze cele instalate prin programul european. Un act paranoic care a ajuns să ne coste 1,1 milioane de euro

Așa că acești bani vor fi achitați din bugetul Iașului. În loc să finanțeze o altă investiție, Primăria va vira 5,4 milioane lei către UTI, bani pe care acum 4 ani i-ar fi putut deconta de la UE. „Concluzia: atunci, Primăria putea cere rambursarea sumei. Acum, nu mai poate face acest lucru. Diferența dintre cele două momente: «mușchii» lui Chirica. Așa a vrut el”, a precizat sursa din Primărie.
Explicații penibile
Pentru refuzul la plată, Chirica a avut mereu aceeași explicație. Că există un dosar DNA, de corupție, pe acest proiect al sistemului de management. „Precizez că, pe toată perioada cât a durat procesul, noi am purtat o corespondenţă permanentă cu DNA Bucureşti pe această speţă, şi nu am dorit, prin acţiunile noastre, să împiedicăm recuperarea prejudiciului direct de la sursă. Menţionez că suma nu este purtătoare de penalităţi, iar, pentru Primărie, livrarea ei în contul DNA sau al oricărui alt beneficiar creează acelaşi efect contabil“, a declarat Chirica, fiind citat de Ziarul de Iași pe 12 decembrie anul trecut.

Nimeni nu a contestat derularea proiectului
În acel dosar, în 2017, fostul primar Gheorghe Nichita a fost condamnat la 4 ani cu executare, decizia nefiind definitivă. „Este o manipulare ieftină. În procesul lui Nichita, nimeni (nici măcar DNA) nu contestă derularea proiectului”, a precizat sursa din Primărie. Iar un jurist a completat: „Proiectul finanțat de UE trebuia să-și urmeze cursul până la finalizare, iar la capătul procesului fostului primar, dacă se stabilea vreun prejudiciu, judecătorul preciza cât și de la cine ar trebui recuperat”, a opinat un avocat.
Scrisoare deschisă de la UTI
Exasperat că nu-și primește banii, Răzvan Petrescu, președintele Grupului de firme UTI, i-a adresat primarului Chirica o scrisoare deschisă. Iată ce i-a scris Petrescu pe 18 decembrie anul trecut. „Modul în care dumneavoastră, ca autoritate contractantă, înțelegeți să tratați o asociere de companii românești, executantul contractului, reflectă o atitudine de forță și dispreț, un abuz, și face inutilă o investiție de 60 de milioane de lei. Cum altfel putem înțelege atitudinea dumneavoastră față de numeroasele adrese trimise în ultimii 3 ani la care nu am primit niciun răspuns, refuzul constant și lipsit de temei real de a nu realiza plata facturilor certe și exigibile, refuzul de a semna atașamente de lucrări depuse de mai bine de 2 ani, refuzul de a elibera parțial, conform contractului, garanția de bună execuție la terminarea lucrărilor și multe altele”.

Una din „specialistele” de la Monitorizare Trafic, aduse prin „dl. Chirica”. Între timp, talentata Roxana Zaharia a fost transferată la Control Intern, unde a și dat concurs, cu subiecte făcute în Primărie

Chirica refuză dialogul
Petrescu i-a adus lui Chirica ca argumente hotărârile judecătorești. „Toate tertipurile și motivele folosite de dumneavoastră pentru a tergiversa decontarea proiectului au fost respinse de instanțele de judecată și astfel, după 3 ani irosiți, ați luat cunoștință de decizia irevocabilă a Curții de Apel Iași, publicată în data de 9 octombrie 2019, prin care sunteți obligat să plătiți suma solicitată de noi încă din 2016. Cu toate acestea, continuați să refuzați dialogul și onorarea restanțelor de plată, păgubindu-i astfel în mod direct, prin atitudinea evidentă de abuz de putere, pe cetățenii municipiului Iași, precum și pe companiile care au conlucrat la realizarea proiectului”, a mai scris Răzvan Petrescu.

Ieri, Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei, a fost chestionat de REPORTER DE IAȘI pe subiectul acestei restanțe către UTI, mai precis pe procedura de executare silită. „Vom proceda exact cum a decis instanța”, a fost răspunsul său laconic.
Sistemul de management al traficului se degradează pe zi ce trece
Un alt palier al discuției este randamentul pe care acest sistem modern de management al traficului ar trebui să-l dea. Chiar în scrisoarea deschisă adresată lui Chirica, șeful UTI făcea câteva referiri și la parametrii tehnici ai proiectului. „(...) sistemul de management al traficului din Iași este realizat cu cea mai modernă tehnologie hardware și software, aceeași ca în marile orașe europene Viena, Praga, Varșovia, Berlin etc., tehnologia adaptivă care și-a demonstrat din plin capabilitățile și beneficiile peste tot în lume. Dar, deși proiectul este implementat în totalitate și se află în stadiu final de operaționalizare încă din martie 2016, lipsa de implicare a Primăriei Municipiului Iași, refuzul constant al dialogului cu Asocierea UTI-IBC și incapacitatea Primăriei de a găsi soluții de rezolvare a problemelor ridicate inclusiv de Comisia de Circulație nu permit exploatarea sistemului la parametrii proiectați. Starea actuală a sistemului este degradată, sunt încă intersecții, dintre care câteva foarte importante pentru fluența traficului, care funcționează pe baza diagramelor de circulație vechi, neavând nicio legătură cu filosofia sistemului adaptiv instalat de noi”, a afirmat Răzvan Petrescu.

UTI a obținut sentința de executare de la judecător. Primăria mai are o singură cale de atac, într-o lună se termină totul

Ce nu funcționează

Practic, Petrescu a spus că încă se poate ca acest sistem, pus la punct, să conducă la fluidizarea traficului din Iași.
Sursa din Primărie a explicat de ce acum sistemul nu este funcțional:
1) Refuzul Primăriei de a fi pus în funcțiune proiectul în integralitatea sa și nu pe bucăți
2) La centrul de telesupraveghere a traficului lucrează numai pile. REPORTER DE IAȘI a scris, în primăvara anului trecut, că la acest centru au fost angajați verișoara soției primarului, fiul directoarei economice din Primărie, soțul secretarei primarului, feciorul unui fost primar, iubita unui mare om de afaceri. „Acolo trebuiau să fie oameni specializați în trafic urban, nu pilele primarului”, a explicat sursa, sub rezerva anonimatului
3) Nu sunt puse în funcțiune toate echipamentele din acest proiect: camere, semafoare etc. Spre exemplu, în intersecția din Podu Roș, cea dinspre bulevardul Socola, semafoarele din acest proiect, care poartă abțibilduri REGIO, sunt întoarse cu spatele la trafic și funcționează un alt tip de semafoare. Deci, sunt două rânduri, însă în acest caz nu funcționează cele din proiect. Altele nu funcționează deloc, de exemplu în Podu de Piatră. Iar multe sunt puse doar pe galben intermitent
4) Timpii de semaforizare sunt stabiliți mai degrabă aleatoriu și nu după valorile de trafic, adică nu este folosită tehnologia adaptivă care are un soft special, dedicat
5) Lucrări care au condus la distrugerea buclelor inductive montate în carosabil și care nu au mai fost refăcute. Informația astfel obținută ar fi arătat numărul de mașini care utilizează rețeaua stradală și ar fi permis sistemului adaptiv să regleze timpii semafoarelor în funcție de trafic
Ce a presupus proiectul
Prezentarea investiției, așa cum apare pe site-ul UTI Grup: „Proiectul de management al traficului, al doilea ca importanță și mărime din România, după cel implementat în București de UTI, este similar ca funcționare cu sistemele implementate în orașe importante din Europa (Berlin, Viena, Roma, Stockholm, Praga) și are la bază principiul integrării tehnologiilor de măsurare, control și optimizare a traficului în infrastructura rutieră existentă.

Aproximativ 90 de intersecții, din cele peste 200 ale orașului, au fost echipate cu semafoare noi, automate de dirijare a circulației și senzori pentru măsurarea valorilor de trafic care asigură funcționarea în regim de dirijare adaptiv a sistemului și variația timpilor de semaforizare (numărul de secunde pentru fiecare culoare) în funcție de volumul de trafic înregistrat în timp real, pentru fiecare bandă de circulație”.

Aceeași sursă menționează drept componente: controlul traficului, supravegherea video, solicitarea culorii verde pentru pietoni, rețea de comunicații prin fibră optică, centru de control.

În cifre, a fost astfel rezumat: 88 de intersecții, 1.242 semafoare, 1.979 indicatoare rutiere, 72 detectoare de trafic care transmit informații în timp real către centrul de control, 633 camere video.

Article image
Toți cei 8 angajați sunt pile. Toți au fost angajați fără concurs, prin „ușa din spate”: transfer, detașare. O tânără e verișoara soției primarului. Altul e fiul șefei de la Direcția Economică. Altul e fiul lui Simirad, fostul primar. Încă unul e soțul secretarei lui Chirica. Nimeni nu stă cu ochii în monitoare, sediul e pustiu. Doi polițiști locali au fost detașați la acest departament, ca să facă toată treaba, deși proiec...
Autor Cezar Moraru Slideshow HOMEPAGE 29 Mai 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30