Tendința în 2020: complexe rezidențiale integrate

Tendința în 2020: complexe rezidențiale integrate


Presiunea este tot mai mare la Iași ca pe o rază de câteva sute de metri să ai locuința, biroul, spațiile de relaxare și zona de shopping

Expansiune pe toate fronturile: rezidențial, comercial și business. Grija pentru componenta „verde” a complexurilor. Soluții integrate pentru traficul pietonal și auto. Acestea sunt principalele tendințe pentru piața imobiliară din Iași în 2020.

Creditarea locuințelor, în creștere față de 2018
Tranzacțiile din 2019, care au atins noi recorduri, vor conduce la apariția altor jucători pe piață. Vor fi dezvoltate ansambluri imobiliare, conceptul de bază fiind cel de integrare a tuturor aspectelor de viață. Pe o rază de câteva sute de metri să ai locuința, biroul, dar și spațiile de relaxare, de promenadă, restaurante și zona de shopping.

În acest context, cum cererea de locuințe rămâne mare, este de așteptat ca prețul apartamentelor noi să se majoreze. „Locuinţele s-au scumpit la finalul anului trecut cu circa 7% faţă de perioada similară din 2018, iar cererea alături de costul construcţiei vor pune în continuare presiune pe preţ”, este predicția celor de la zf.ro.

Analizele au arătat că în 2019 a crescut, proporțional, creditarea. Astfel, volumul împrumuturilor cu această destinație a urcat de la 72 miliarde de lei (2018) la peste 79 de miliarde de lei anul trecut. Jumătate din tranzacțiile cu locuințe în 2019 au fost înregistrate în șase mari orașe: Capitala plus Cluj, Iași, Timișoara, Constanța și Brașov.

Grija pentru mediu: la subsol - parcări, la suprafață - spații verzi

O a doua tendință importantă va fi grija pentru mediu. Tot mai mulți dezvoltatori își vor construi proiectele în așa fel încât clădirile să aibă un impact cât mai redus asupra mediului în paralel cu realizarea cât mai multor spații verzi.

Pentru clădiri, asta se traduce în soluții moderne și echipamente performante de climatizare și vetilație, lumină naturală vs mai puțin iluminat artificial. Pe scurt, confort urban, termic și electric, cu soluții inovatoare care să consume cât mai puțină energie convențională.

În al doilea rând, în ansamblurile moderne, spațiile destinate parcurilor, zonele cu verdeață, aleile de promenadă câștigă din ce în ce mai mult teren. Parcările sunt mutate în subteran, pe mai multe niveluri, iar la suprafață se amenajează parcuri cu vegetație bogată.
2020, cel mai bun an post-criză

Un al treilea trend este acela al interesului dezvoltatorilor pentru soluțiile de descongestionare a traficului auto. Sunt tot mai multe exemple în care investitorii construiesc pasaje, pasarele, sensuri giratorii, străzi și trotuare, piste pentru role și biciclete. Măsurile au în vedere atât fluidizarea traficului la intrarea/ieșirea din complex cât și circulația în interiorul ansamblului. Tendințele în orașele occidentale, care au pătruns deja și în România, pun în prim-plan pietonul, pe cel care circula pe jos, cu bicicleta, cu rolele sau cu trotineta electrică.  
Ca o concluzie, sunt analiști care prezic că anul 2020 va fi cel mai bun din perioada post-criză.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top