Iași, cea mai mică rată de neocupare a birourilor dintre orașele mari din țară

Iași, cea mai mică rată de neocupare a birourilor dintre orașele mari din țară


Gradul de neocupare a fost de numai 3%, în 2019, arâtând că cererea de spații de birouri moderne este mai mare în Iași față de alte orașe, raportat la stocul de clădiri moderne existent

Stocul de clădiri moderne clasa A din marile centre urbane din Provincie va crește în acest an. Estimările specialiștilor prognozează că în 2020 se va atinge pragul de 1 milion de metri pătrați. În plus, dintre marile orașe ale țării, Timișoara, Cluj, Constanța și Iași, capitala Moldovei înregistra la sfârșitul anului trecut cea mai mică rată de neocupare de 3%. Spre comparație, la Timișoara, 9% din spațiile de birouri nu erau închiriate. Cererea mare de spații de birouri a condus ca prețul la Iași să fie destul de ridicat, spre 15 euro/mp, tarife similare cu cele din Cluj.

Presiunea chiriașilor: cât mai multe locuri de parcare
Concomitent, cresc și pretențiile potențialilor chiriași. Astfel, cu cât clădirea este mai mare pe verticală, cu atât se cer mai multe și mai rapide lifturi. Apoi, companiile chiriașe solicită cât mai multe locuri de parcare, preferabil în subteran. Astfel, s-a ajuns ca la fiecare 50-60 mp, chiriașul să aibă câte un loc de parcare. Tot la capitolul parcări, există locuri dedicate celor cu mașini electrice. Evident, similar, există și stații de încărcare pentru acestea.

Clădiri moderne cu cheltuieli de întreținere mici
O altă cerință este optimizarea consumului de energie termică și electrică, de apă, adică reducerea cheltuielilor cu utilitățile. Există sisteme și echipamente moderne care, odată montate în clădirile de birouri, conduc la eficientizarea consumurilor și la stabilirea unui raport corect între preț și calitate.

Designul spațiilor interioare, zonele de relaxare și socializare au trecut la un alt nivel. Pretențiile chiriașilor au crescut, vor spații cât mai aerisite, care să beneficieze de lumină naturală. Accesul la terase și curți interioare verzi este o altă solicitare des întâlnită.

Reconversia platformelor industriale în birouri moderne

O analiză efectuată la sfârșitul anului trecut a arătat că în 2019, cele mai multe cereri pentru închirierea de spații de birouri clasa A au venit, în ordine, de la companiile de IT, instituțiile financiare și firmele din zona de servicii.

Un raport al companiei de consultanță imobiliară Colliers International realizat toamna trecută în 15 țări din Europa Centrală și de Est a arătat că piața de birouri moderne a prins avânt și în orașele cu relevanță regională, nu doar în capitalele acestor state. O altă tendință ce a rezultat din acest studiu a fost cea de reconversie a proprietăților industriale vechi în spații de birouri moderne. Ca exemplu: proiectul mixt Pradiareň 1900, care presupune renovarea fostei fabrici de țesături din Bratislava.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top