Chestionar: ieșenii doresc planuri urbanistice pe termen lung care să fie respectate

Chestionar: ieșenii doresc planuri urbanistice pe termen lung care să fie respectate


Urbanize Hub a lansat un chestionar la nivel național în care cetățenii au fost invitați să prezinte problemele orașelor de care aparțin, dar și câteva soluții pentru rezolvarea acestora.

Cele mai des întâlnite probleme se referă la infrastructură: străzi cu gropi sau neasfaltate, lipsa spațiilor de parcare, a trotuarelor sau a pistelor pentru bicicletă. Aici intervine o altă problemă – poluarea. Aceasta este sesizată de multe persoane care au sugerat interzicerea traficului în zona centrală, îmbunătațirea calității transportului public sau crearea de piste de biciclete pentru un transport mai rapid și mai sănătos.

O altă problemă des exprimată este managementul deficitar al deșeurilor precum și inexistența coșurilor de gunoi în multe zone. Oamenii au constatat că nu există colectare selectivă a gunoiului și ar dori ca acest lucru să se implementeze. Ei sugerează și necesitatea unor campanii de educare a populației în acest sens.

Spațiile verzi și spațiile de joacă pentru copii – lipsa lor sau amenajarea precară a acestora sunt un alt lucru îngrijorător. Există de asemenea remarci asupra populației îmbătrânite din anumite orașe mici care pare să rămână undeva uitată în timp. Este nevoie de strategii de dezvoltare pentru aceste locuri pentru a crea facilități acestui grup de oameni ce pare ignorat în momentul de față.

Birocrația și lipsa transparenței administrației locale au fost mentionate de multe ori ca probleme ce consumă mult din timpul cetățenilor. Aceștia sugerează metode smart de colaborare între autoritățile locale si comunitate. Un exemplu poate fi implementarea unei aplicații unde fiecare rezident se poate implica activ în proiectele inițiate de autorități prin răspunderea la anumite sondaje sau semnalarea anumitor probleme. Ieșenii sugerează tehnologiile de tip Blockchain pentru a crea un sistem integrat de plăți și transferuri  online.

Monumentele istorice sunt și ele amintite de cetățeni, aceasta fiind o problemă invocată în mai multe orașe ale țării. Rezidenții sugerează utilizarea fondurilor europene în vederea reabilitării acestor simboluri istorice. De asemenea, se menționează și metode de a informa locuitorii despre trecutul și importanța acestora. Un exemplu ar fi o aplicație prin care se pot scana coduri QR și afla mai multe detalii, sau de ce nu, chiar quizz-uri si jocuri de tip treasure hunt pentru a învăța într-un mod interactiv.

Nemulțumirile sunt cauzate de lipsa unei viziuni și strategii pe termen lung, lipsa unor planuri urbanistice respectate și monitorizate precum și lipsa de implicare a autorităților în vederea implementării unor sisteme eficiente.

De menționat este faptul că oamenii doresc să se implice. Aceștia nu sugerează doar idei și soluții de moment, dar menționează derularea unor campanii: de conștientizare în vederea unei vieți sănătoase, prevenire a poluării, educație în spirit civic.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top