Șase principii de regenerare urbană

Șase principii de regenerare urbană


Regândirea cartierelor de blocuri cu arhitectură comunistă nu este filosofie înaltă și de cele mai multe ori nici nu necesită un efort financiar substanțial. Mai jos listăm câteva principii de bază ce ar putea ghida un efort de regândire a unui cartier.
  1. Nici o stradă / trotuar fără verdeață. Mai multe studii arată că spațiile verzi au un efect foarte pozitiv asupra oamenilor și orice bucată de verdeață poate să îmbunătățească starea noastră de bine. Ca atare, un principiu de bază pentru regândirea cartierelor de blocuri ar trebui să presupună introducerea de mai multă verdeață oriunde acest lucru este posibil.
  2. Spații multi-uz. Toate spațiile ar trebui să fie gândite pentru diferite categorii demografice și socioeconomice. O alee într-un parc poate fi un spațiu pentru plimbat copiii mici, un spațiu de promenadă pentru cupluri tinere, sau un spațiu pentru jogging. La fel, un teren de sport poate fi folosit de tineri nefamiliști, de copii ca loc de joacă, sau ca un spațiu pentru evenimente ale comunității.
  3. Spații intime. Jan Gehl vorbește în „Orașe pentru oameni” despre preferința oamenilor pentru spații intime. Succesul turistic al orașelor medievale din Europa se datorează în mare parte spațiilor intime și plăcute de care se bucură aceste orașe. Cartierele de blocuri sunt însă de multe ori înconjurate de spații largi și deschise în care oamenii se pierd destul de ușor. Aceste spații pot fi transformate în spații mai „calde” și plăcute, prin intermediul unor intervenții simple (de exemplu, adăugarea de mobilier urban și spații verzi).
  4. Spații sigure. În „The Death and Life of Great American Cities”, Jane Jacobs vorbește despre nevoia de a avea spații publice care pot fi ușor de observat și monitorizat de la ferestrele din jur. Acestea sunt genul de spații unde copiii se pot juca sub ochii atenți ai părinților și unde vecinii sunt și paznici de încredere ai comunității.
  5. Fațade interesante. Cartierele cu arhitectură comunistă sunt în mare parte dominate de blocuri „gri” cu un aspect dezolant. S-a început în ultimii ani un proces de termo-izolare al acestor blocuri, însă a fost un proces inconsistent, cu soluții sub-optime, cu abordări ne-coordonate și, de multe ori, cu rezultate mai nefericite decât originalul. În acest sens, este important ca toate localitățile cu cartiere de blocuri să elaboreze ghiduri cromatice pentru reabilitarea acestor blocuri și să încurajeze intervenția artiștilor pentru înfrumusețarea acestor blocuri. De exemplu, în Sibiu, artiști stradali sunt invitați în fiecare an să înfrumusețeze fațadele școlilor și ale blocurilor din oraș, în cadrul Festivalului de Artă Stradală Sibiu.
  6. Conversie partere în spații active. O mare problemă a cartierelor cu arhitectură comunistă este că au fost în mare parte gândite ca și cartiere dormitor, cu o carență mare în ceea ce privește spații de servicii și spații economice. Practic aceste cartiere nu mai răspund cerințelor economiei și societății din ziua de azi. Răspunsul la aceste nevoi a fost conversia haotică a parterelor blocurilor în spații de comerț și servicii, sau în spații economice, fără existența unei strategii clare și în absența unor reguli urbanistice care să răspundă acestor nevoi.

Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top