Cel mai mare fond de pensii din Africa pariază pe Silk District

Cel mai mare fond de pensii din Africa pariază pe Silk District


Unul dintre cele mai puternice fonduri de investiții crede mai mult în potențialul economic al României și al Iașului decât al Occidentului. Sute de milioane de euro vor fi relocate de investitori spre Capitala Moldovei.

Miza pe Iași

Conform site-ului de știri economice profit.ro, compania cu capital sud-african MAS Real Estate Inc. (MAS REI), printre ai cărei acționari este și cel mai mare fond de pensii din Africa, a decis recent ca, până la finalul anului 2020, să își vândă toate proprietățile din Vestul Europei. Aceste active valorează 508 milioane euro. Banii vor fi folosiți pentru finanțarea unor proiecte din Europa Centrală și de Est, în special în România, unde compania are un program de investiții de 773 milioane de euro. La noi, miza principală a investitorilor este proiectul Silk District. Acest proiect este derulat prin intermediul Prime Kapital.

„Dacă vreți să faceți bani în Europa, investiți în Europa de Est, cum facem noi. Nu poți face bani în Europa de Vest ca acționar. Consultanții tind să ia o mare parte din încasări. Totuși, în Europa de Est există multe oportunități create de economiile în creștere, cu cetățeni care devin tot mai bogați“, a declarat Martin Slabbert, fondator Prime Kapital și membru al conducerii MAS REI.

Unul dintre acționarii MAS REI, cu o deținere de 7,49%, este Government Employees Pension Fund (GEPF), fondul de pensii al angajaților guvernului sud-african, cel mai mare fond de pensii din întreaga Africă.

Două proiecte de amploare

Revenind la Iași, investitorii au aici în derulare două proiecte: Mall Moldova (era Shopping Park), un centru comercial regional în suprafață de 92.000 de metri pătrați și Silk District, un ansamblu imobiliar al cărui construcție este estimată să înceapă în septembrie 2020. În acest moment, Planul Urbanistic Zonal al proiectului Silk District este în dezbatere publică, proiectul de hotărâre fiind postat, zilele trecute, pe site-ul Primăriei Iași.

Valoarea inițială a lucrărilor fusese estimată la 220 de milioane de euro, o reactualizare a costurilor făcând ca suma să crească la 258 de milioane de euro.

Silk District, care se va întinde pe aproape 10 hectare de teren de pe fosta platformă Tomiris/Teba Industry va avea, printre altele, birouri de categoria A, 2.500 de apartamente, o clinică medicală, o grădiniță și un hotel de 4 stele.

Se scontează că lucrările vor fi finalizate în 2024, dar părți ale proiectului vor fi date în folosință etapizat.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top