fbpx
 
Orașe pentru oameni: 9 transformări etice ale modului în care gândesc liderii

Orașe pentru oameni: 9 transformări etice ale modului în care gândesc liderii


Orașele reprezintă comunități urbane conectate. Cu cât aceste comunități acționează mai responsabil și implicat cu atât orașul se transformă și devine mai prietenos cu cetățenii. 

Așadar este un pas important să creăm comunități care vor sa se implice în transformarea locului unde trăiesc și care să își pună întrebări: „Ce se mai poate face?”

Cele 9 principii ale reabilitării etice:

Reorientare, Reutilizare

Oamenii, proprietatea și bunurile materiale pot fi remodelate și reimaginate în vederea utilizarii acestora într-un alt scop. Obiectele și proiectele nu trebuie să fie monetizate pentru a fi utile.
Cine este în jurul tău și ce valoare aduce? Cum pot eforturile tale să devină o modalitate pentru instruirea persoanelor la care alții au renunțat?

Participare, Implicare

Participarea determină transformarea unui loc și a celor implicați. Oamenii care cred în locul pentru care se implica o vor face într-un mod autentic, fiind starniti din dorinta personală de a contribui și a aduce o schimbare care le va afecta propria viață.

Educație continuă și experimente pentru inovație

Experience is the teacher; exposure is the lab. O idee ar fi crearea unor workshopuri, training programs, sau business accelerators înaintea fiecărui proiect cu scopul de recunoaște și a pune în valoare talentele existente în comunitate. Aceste programe pot fi văzute ca un schimb de cunoștințe pentru ca tinerii să învețe unii de la ceilalți și sa își cultive ideile și talentele împreună.

Îmbrățișarea incertitudinii

Întreprinzătorii strict bazați pe profit lucrează pentru a elimina incertitudinea, optând pentru strategie și coordonare în amănunt pentru a atinge obiective definite. Acceptați ambiguitatea. Permiteți lucrării să ofere soluții; puneți întrebări ca răspuns la „problemele” cu care se confruntă un cartier sau un oraș. Variabila necunoscutului este parte din reabilitarea etică, așadar credeți în proiectul dvs., dar fiți deschiși să credeți că există mai mult de o singură cale pentru realizarea acestuia.

Design

Frumusețea are magnetism. Definește caracterul. Promovează apreciere.  Estetica este un aspect care îi atrage pe oameni. Oferă valoare, importanță și respect pentru caracterul unei comunități. De aceea oricine merita sa fie parte din transformarea unor spații fade în ceea ce vor numi la un moment dat LOC (de care să aparțină).  Persoanele creative pot juca un rol esențial în modul în care se întâmplă acest lucru. Ele pot contribui la designul unei zone neglijate, în vederea redării valorii acelui loc.

Spații publice

Locul se referă mai mult la oamenii care îl locuiesc și la activitățile acestora decât spațiul în sine. Dacă vorbim despre spațiile cu un caracter puternic, ancorate într-un oraș, una dintre cele mai importante caracteristici este că oamenii trebuie să fie dispuși să petreacă timp acolo. Spațiile trebuie să fie flexibile și agile și totodată să se dezvolte într-un mod organic. Vizitatorii unui loc pot deveni din utilizatori participanți și pot contribui per total la calitatea experienței lor. Prin implicare, ei se vor întoarce mereu în aceste locuri pentru a găsi resurse consistente de susținere culturală și spirituală.

Persuasiune și Ownership de proiect

Schimbarea necesită convingere și angajament folosind încrederea, brainpower, energia, timpul și perseverența. Ceva în care ai crezut cu pasiune și în care ai avut prea puțini sprijin extern, poate crește într-o versiune complexă care sa fie sprijinită ulterior de alte parti externe. Succesul timpuriu, cât de mic, poate declanșa un alt proiect, rapid. 

Lucrul în rețea

Liderii carismatici sunt ineficienți fără echipe. Colaborarea și interdisciplinaritatea ajuta la închegarea unor proiecte de succes, prin schimbul de idei și cunoștințe. Se creează așadar o constelație între parteneri. Proiectele au nevoie de vizionari, implementatori, colaboratori, evaluatori și persoane care să creadă în acel proiect. Astfel se formează un ecosistem. 

Platforme

Multe dintre orașele noastre suferă aceleași provocări – neglijare, pierderi de populație și clădiri abandonate. De multe ori soluția propusă este singulară, iar problema nu este privită ca un tot, la nivel de cartier. Comunitățile au însă nevoie de o platformă, ce reprezinta o bază unde se vor crea noi oportunități sociale. O platformă este un mecanism care impulsionează munca – creează condiții de multiplicitate, compune idei, extinde relațiile, generează oportunități și lărgește accesul. Construirea platformelor înseamnă dezvoltarea de oportunități pentru ca oamenii să se adune și să comunice. Oamenii se întâlnesc, fac schimb de idei și învață. 

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30