Sursa foto: Pixabay.com Sursa foto: Pixabay.com

Iată DE CE este obligatoriu să-ți echipezi mașina cu anvelope de vară!


Echiparea mașinilor cu anvelopele adecvate ar trebui să fie o prioritate pentru toți conducătorii auto. Siguranța pasagerilor depinde foarte mult de adaptarea corespunzătoare a vehiculului la carosabil și la condițiile meteo, însă schimbarea cauciucurilor, pe care șoferii ar trebui s-o facă în fiecare sezon, poate fi destul de costisitoare. 

În acest context, unii dintre ei aleg să folosească același set de cauciucuri pe tot parcursul anului, motivându-și decizia prin faptul că cele de iarnă funcționează perfect și pe timp de vară. Cu toate acestea, în Codul Rutier sunt specificate condițiile în care poți circula cu un set sau cu celălalt, iar specialiștii te sfătuiesc să le înlocuiești pe cele specifice sezonului rece cu cele concepute pentru anotimpul cald atunci când temperatura de afară atinge cel puțin 7 grade Celsius. 

Iată care sunt motivele pentru care este recomandat să-ți echipezi mașina cu anvelope de vară:  

Cauciucurile de iarnă sunt mai rigide în sezonul cald, iar aderența lor pe asfaltul uscat este scăzută. Cele două tipuri de anvelope sunt confecționate din materiale diferite și au caracteristici particulare, care le fac potrivite pentru a rula în anumite condiții. 

În timp ce pneurile de vară sunt realizate dintr-un cauciuc mai tare, care oferă o rezistență mai mare la frecarea cu asfaltul fierbinte, cele de iarnă sunt proiectate în așa fel încât să devină moi și flexibile atunci când afară este frig și rigide atunci când temperaturile cresc. 

Prin urmare, dacă folosim anvelopele care nu se potrivesc cu anotimpul pentru care au fost fabricate, aderența lor va scădea, la fel și puterea de frânare.

Pe ploaie, cauciucurile de vară sunt mai sigure. Acestea au un profil diferit față de cele de iarnă, având blocurile mai apropiate și șanțurile special gândite pentru a performa mai bine atunci când carosabilul este umed. Și asta datorită faptului că cele pentru sezonul cald evacuează apa mai repede, iar riscul de acvaplanare este mai redus.

Anvelopele concepute pentru sezonul rece se uzează mai repede, dacă sunt folosite vara. Trebuie să ții cont de acest aspect, pentru că, odată uzate, vor trebui schimbate cu unele noi. Mai mult, nu te gândi că poți circula astfel, deoarece amenzile sunt destul de usturătoare.

La temperaturi foarte ridicate, pneurile de iarnă riscă să facă explozie. Vara, temperatura asfaltului poate ajunge chiar și la 50 de grade Celsius. Deoarece cauciucurile de iarnă nu au fost concepute să reziste la o astfel de căldură, pereții laterali pot crăpa, existând și un risc foarte mare de explozie.

Folosirea anvelopelor de iarnă pe timpul verii poate crește consumul de combustibil. Rigiditatea acestora la temperaturi ridicate determină creșterea rezistenței la rulare pe asfaltul cald și, astfel, consumul de combustibil va fi mai ridicat. Prin urmare, banii pe care i-ai fi dat pe anvelopele de vară îi vei cheltui pe carburanți.  

În concluzie, chiar dacă nu îți surâde această idee, ține cont de recomandările specialiștilor. Încearcă să faci alegerea corectă, gândindu-te atât la siguranța, cât și la portofelul tău.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top